• Search form

31.03.2018 | 20:45

Barkodiranje Zemlje

Barkodiranje Zemlje

Umetnici Milovan Destil Marković i Claudia Chaseling predstavili su na šestom Lorne skulptorskom bijenalu (LSB) u Australiji site-specific prostornu instalaciju “Što je noć tamnija, zvezde su sjajnije” (The darker the night, the brighter the stars), nastalu u okviru umetničkog projekta “Barkodiranje Zemlje” (Barcoding the Earth).

Njihova zajednička instalacija sastoji se od vertikalnih stubova duginih boja koji čine formu bar-koda, prepoznatljivog motiva Markovićevog serijala “barkodiranih slika”, kao i od objekata Claudie Chaseling. Rad je postavljen na obali okeana, a vidljiv je i noću, budući da je zasnovan na solarnoj energiji.

Reč je o jednom od četiri velika umetnička projekta koje su organizatori LSB naručili od gostujućih umetnika, među kojima su i Shirin Abedinirad, Seol Park i John Kelly, te Tanja Beer i Ashlee Hughes.

Na LSB, najvećem festivalu skulpture na otvorenom u državi Viktorija, učestvuje oko 40 australijskih i stranih umetnika.

Umetnička direktorka LSB Lara Nicholls, kustoskinja u Nacionalnoj galeriji Australije u Kanberi, pozvala je umetnike da istraže temu “Landfall” koja se odnosi na vreme i mesto sretanja okeana sa kopnom, ali znači i klizište, kolaps… Ujedno, to je i termin bez konačnog značenja, koji zahteva dublje promišljanje.

Radovi umetnika posvećeni su globalnom problemu ugrožavanja prirode, uključujući biodiverzitet, klimu, otpad, tehnologiju i nadgledanje i jezik. Skulptoriski radovi na LSB uključuju i svetlo, zvuk, performans i projekcije, istražujući glavne teme Bijenala, kao i ukrštanje prirode, ljudske populacije i sveta umetnosti.

Destil Marković, rođen 1957. godine u Jugoslaviji/Srbiji, gde je 1983. godine završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, od 1986. godine živi i radi u Berlinu. Njegovi radovi nalaze se u mnogobrojnim javnim i privatnim kolekcijama, a izlaže u Evropi, Aziji i Americi. Između ostalog, učestvovao je na 42. i 46. Venecijanskom bijenalu, 4. Istanbulskom bijenalu, 6. Trijenalu u Nju Delhiju, 5. Cetinjskom bijenalu, Bijenalu u Sao Paolu, 56. Oktobarskom salonu u Beogradu... Dobitnik je niza nagrada i značajnih priznanja, među kojima su nagrada 24. Oktobarskog salona u Beogradu (1983), nagrada za mladog umetnika Grada Beograda (1984), “Politikina” nagrada (1986), nagrada 19. Memorijala Nadežde Petrović u Čačku (1996), nagrada Pollock-Krasner fondacije u Njujorku (2000), kao i brojne nagrade u Nemačkoj.

Uoči učešca na LSB, bio je gostujući umetnik/predavač na Odeljenju za umetnost Australijskog nacionalnog univerziteta (ANU) u Kanberi.

Slike iz “Bar-kod” serije predstavio je i na 56. Oktobarskom salonu u Beogradu, a nedavno su bile i deo izložbe internacionalne grupe umetnika “Station Paradox” u Momentumu u Berlinu, na kojoj je učestvovala i Claudia Chaseling, umetnica koja je rođena u Minhenu, a živi i radi na relaciji Berlin-Kanbera. Studirala je u Minhenu, Beču, Berlinu i na Školi za umetnost ANU u Kanberi, gde je završila i poslediplomske studije i upisala doktorske studije u oblasti vizuelnih umetnosti.

*Foto: Studio Milovan Destil Marković

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.