• Search form

06.10.2018 | 19:24

Benksijeva antiaukcijska ujdurma

Benksijeva antiaukcijska ujdurma

Britanski umetnik Benksi izveo je nesvakidašnju subverziju na aukciji u kući Sotebi u Londonu, na kojoj je njegov čuveni rad “Devojčica sa balonom” najpre prodat za 1,4 miliona dolara, a potom se samouništio na zaprepašćenje okupljenih.

Najpoznatiji street art umetnik, čiji je identitet nepoznat, otkrio je na Instagramu da je još pre nekoliko godina ugradio u sliku mehanizam sa rezačem – za slučaj da završi na aukciji.

Uramljena verzija “Devojčice sa balonom”, jedan od njegovih najpoznatijih radova, počela je da klizi iz rama ubrzo nakon završetka licitacije. Prošavši kroz sakriveni rezač u ramu, slika je izrezana na trake.

Benksi je na Instagramu ovekovečio momenat samodestrukcije slike, uz natpis: “Ide, ide, ode…”

Takođe, podelio je 6. oktobra video koji pokazuje kako je “osigurao” sliku za slučaj da završi na aukcijskoj prodaji. Uz video je citirao i Pikasa da je “poriv za uništenjem takođe kreativan poriv”.

Kuća Sotebi je saopštila da je Benksijeva ujdurma ušla u istoriju umetnosti kao prvi slučaj nekog dela koje se automatski samo izrezalo nakon što je ponuđeno na prodaju.

Predstavnici te aukcijske kuće razgovarali su sa kupcem koji je iznenađen razvojem događaja. U razgovoru su i o narednim koracima.

Iako se na prvi pogled čini da je kupac izgubio 1,4 miliona dolara, moguće je da Benksijeva izrezana “Devojčica sa balonom” sada vredi zapravo još više.

Prema navodima kuće Sotebi, “Devojčica sa balonom” bila je potpisana i ima posvetu, a prvi vlasnik ju je nabavio od umetnika 2006. godine.

*Foto: screenshot

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.