• Search form

03.07.2017 | 12:29

Beogradska beležnica u Beopolisu

Beogradska beležnica u Beopolisu

Udruženja građana LADA i Centar za razvoj ideja organizuju 4. jula u knjižari Beopolis promociju knjige “Beogradska beležnica” Siniše Stojanovića, romana koji beleži istoriografiju Beograda kroz njegovo žarište - javni prevoz.

Uz autora, u razgovoru o njegovom prvom romanu učestvovaće i Dragana Nikolić i Anđelka Đukić (LADA).

Stojanovićev roman “Beogradska beležnica”, objavljen za IK Kovačnica priča, našao se u širem izboru za NIN-ovu nagradu za 2016. godinu.

Inicijalno pesnik, Stojanović na mestu svog romanesknog prvenca piše romanesknu poemu. Pošto su poemu izmislili romantičari, Stojanovićev avgust morao je postati jedna nepregledna avantura. Bol je dakako svetski, glavni junak je potpuno suvišan, rečenično tkivo grubo nostalgično. Međutim, delu nedostaje romantičarske mitomanije, što je rezultat piščevog svesnog odbijanja da pristane na kompromis celovite strukture. Ovo je knjiga koja ne poznaje slepe ulice – na poslednjoj se stanici izlazi, samo ako se u autobusu zaspi. Može i drugačije, ali Stojanovićeva knjiga nije jezero, navela je Ivana Peško u osvrtu na “Beogradsku beležnicu”.

Prema njenim rečima, dvostruki je razlog što niko pre Stojanovića nije ozbiljno obradio temu javnog prevoza. “Prvi je u tome što ovaj motiv nije dovoljno seksi. A pošto u ovoj zemlji trenutno najviše pišu netalentovani, sama tema mora biti dovoljno erotična da bi se knjiga prodala. Drugi razlog svoje uporište ipak ne pronalazi samo u kapitalizmu, iako su posledice skuplje. Javni prevoz nije više jeftin, zato o njemu pristaju da pišu samo hrabri”, navela je Ivana Peško.

Pesnik i prozaista Siniša Stojanović, rođen 1981. u Beogradu, aktivan je i kao urednik programa beogradske galerije Polet, a takođe i performer, muzičar, tonski tehničar, kolumnista, reditelj…
 
Objavio je tri knjige pesama: Mamonova Hagada (2009), Rovac u laži (2011) i U raskoraku (2011), u izdanju IK Liber.

Četvrta zbirka pesama Dani na ravnoj zemlji u planu je za 2017. godinu.

Urednik je i drugih književnih izdanja: Bundolo Offline 2 (2009. IK Liber) i Bundolo Offline 3 (2012. SKC Kragujevac).

Jedan je od osnivača organizacije za promociju pesničkog stvaralaštva Poezin.

Član je Udruženja književnika Srbije od 2012. godine.

Promocija knjige “Beogradska beležnica” u Beopolisu počinje u 19 sati.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.