• Search form

15.08.2018 | 23:49

Beogradski univerzitet među 400 najboljih u svetu

Beogradski univerzitet među 400 najboljih u svetu

Univerzitet u Beogradu našao se među 400 najboljih univerziteta na svetu na prestižnoj Šangajskoj listi, što je izvestan pad u odnosu na prethodne dve godine, kada je bio među prvih 300.

Beogradski univerzitet sada je između 301. i 400. pozicije na Šangajskoj listi - ARWU (The Academic Ranking of World Universities), koja je tradicionalno objavljena 15. avgusta.

BU je sada na istoj poziciji na kojoj je bio 2015. godine na Šangajskoj listi, na koju je dospeo prvi put 2012.

Ipak, i dalje je najbolje rangiran univerzitet u regionu, budući da je Univerzitet u Ljubljani ostao između 401. i 500. mesta - na poziciji na kojoj je od 2010. godine, a Univerzitet u Zagrebu je između 501. i 600. mesta, kao i Univerzitet u Mariboru. Na listi se prvi put našao Univerziutet u Novom Sadu, i to u kategoriji između 901. i hiljaditog mesta.

Ove godine je prvi put objavljena lista hiljadu najboljih univerziteta (prošle godine prikazano je 800), a i dalje je neprikosnoven Harvard, koji se nalazi na prvom mestu već 15 godina.

Pozicije prvih deset univerziteta nisu menjane u odnosu na 2017. godinu, pa među najboljima i dalje dominiraju američki univerziteti - među prvih deset samo su dva van SAD – britanski Kembridž (treće mesto) i Oksford (sedmo).

Na drugom mestu je Stanford, a među najboljih deset su i Masačusetski institut za tehnologiju (MIT), Berkli, Prinston, Kolumbija, Kalifornijski institut za tehnologiju i Čikaški univerzitet.

U kontinentalnoj Evropi i dalje je najbolje rangiran Švajcarski federalni institut za tehnologiju (ETH) u Cirihu (19. mesto). Sledi Univerzitet u Kopenhagenu (29. mesto), te Sorbona (36. mesto).

Univerzitet u Tokiju (22. mesto) i Kjoto univerzitet (35. mesto) i dalje drže vodeće pozicije u Aziji, dok je Univerzitet u Melburnu (38. mesto) na čelu univerziteta u Okeaniji.

Džeđang univerzitet u Kini (67. mesto) i Nanjang tehnološki univerzitet (96. mesto) našli su se prvi put među sto najboljih.

Kina, inače, ima 62 univerziteta među 500 najboljih, od kojih su tri među prvih sto.

Po broju najbolje rangiranih dominiraju SAD sa osam univerziteta među prvih deset, 46 među prvih sto i čak 139 među 500 najboljih.

Velika Britanija ima 39 univerziteta među 500 najboljih, a osam ih je među prvih sto.

Šangajska lista objavlјuje se svake godine sredinom avgusta, počev od 2003. godine, i predstavlјa jedan od najautoritativnijih rejtinga univerziteta širom sveta.

Svake godine vrednuje se više od 1.300 univerziteta, od kojih se bira 500 najbolјih.

Akademski rejting svetskih univerziteta publikuje se na osnovu transparetne metodologije i podataka iz trećih izvora. Među šest objektivnih indikatora na kojima je zasnovana metodologija ARWU su broj dobitnika Nobelove nagrade ili Fildsove medalje, broj visoko citiranih istraživačkih radova, broja tekstova objavljenih u renomiranim naučnim časopisima, te broj tekstova navedenih u Indeksu naučnih citata (Science Citation Index - Expanded and Social Sciences Citation Index…).

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.