• Search form

26.05.2017 | 22:27

Bez rešenja za opstanak Srbije

Bez rešenja za opstanak Srbije

Galerija savremene likovne umetnosti (GSLU) u Nišu ni svega nedelju dana uoči isteka roka, koji joj je dat za iseljenje zbog procesa restitucije, nema na vidiku alternativno rešenje, jer ga gradske vlasti ne nude. Pod znakom pitanja je i sudbina njene umetničke kolekcije sa oko 1.500 radova, za koju je dobila neodgovarajuće ponude.

Učesnici tribine “Gubitak Galerije ‘Srbija’ i perspektive izlagačke prakse u Nišu” izrazili su 25. maja duboko nezadovoljstvo odnosom nadležnih, a u raspravi je konstatovano i da ima pravnih osnova da se sačeka adekvatan alternativni prostor za zbrinjavanje umetničkog fonda.

Direktor GSLU Milić Petrović, umetnička direktorka Milica Todorović i predsednik Upravnog odbora Siniša Stamenković podsetili su da je toj kući 22. maja upućena Urgencija Sekreterijata za imovinsko pravne poslove Gradske uprave Grada Niša kojom je obavezana da hitno, odnosno već do 1. juna isprazni prostor Galerije “Srbija” od “lica i stvari”, jer nadležni u suprotnom “neće snositi odgovornost za posledice koje proisteknu u postupku vraćanja” tog prostora naslednicima nekadašnjih vlasnika.

U sastavu Galerije nalaze se depoi u kojima se čuva 1.499 eksponata, za čiji smeštaj Grad Niš do sada nije ponudio adekvatno rešenje u smislu osnovnih muzeoloških standarda za čuvanje kulturnih dobara, već neke od svojih lokala, koji su nebezbedni, opterećeni vlagom, bez grejanja i zahtevaju ozbiljna ulaganja, naveo je kustos GSLU Milan Ristić u izveštaju sa tribine.

Umetnički fond GSLU, kako je istaknuto, najvrednija je kolekcija umetnosti 20. i početka 21. veka na teritoriji centralne Srbije i predstavlja kulturno blago Niša, koje treba da afirmiše tu sredinu.

Galerija “Srbija”, koja je od 2013. godine predmet restitucije, počela je sa radom u septembru 1993. godine izložbom “Rimski carski gradovi na teritoriji Srbije” Srpske akademije nauka i umetnosti, a tadašnji umetnički direktor GSLU prof. Miroslav Anđelković posvedočio je o visokoj svesti tadašnjeg gradskog rukovodstva Grada, koje je potom tu izložbenu salu dao na trajno korišćenje toj ustanovi.

Prof. Dragan Žunić je predočio da je teško naći zamenu tom izlagačkom prostoru i u smislu lokacije.

Predstavnici GSLU rekli su da su za vreme sudskog postupka imali uveravanja Grada da će ti problemi biti adekvatno amortizovani.

Predočeno je i da je Ugovorom o davanju na korišćenje poslovnog prostora iz jula 2015. godine, koji je zaključen sa Gradom na pet godina, predviđen je i period izvršnosti rešenja o vraćanju nepokretnosti, gde stoji da GSLU i nakon nje koristi prostor “u periodu koji je neophodan za prilagođavanje njenog poslovanja ali ne duže od tri godine”.

Ta informacija je i izazvala najveće strasti svih okupljenih, koji su izrazili jedinstveni stav da GSLU, na osnovu tog člana Ugovora, može da sačeka adekvatan smeštaj umetničkih dela. Takođe, ocenjeno je da je GSLU, kao štićenik kulturnih dobara, u obavezi da u slučaju njegovog grubog kršenja urgira kod centralne muzejske ustanove i centralne ustanove zaštite kulturnih dobara, koje imaju mogućnost da u takvom slučaju oduzmu i zaštite umetnička dela iz galerijskog fonda.

Predsednik centra za zaštitu potrošača “Forum” Jovan Janković, koji je uputio bio otvoreno pismo Gradskom veću povodom slučaja GSLU, ponovio je stav da je nekadašnja kasarna “Filip Kajić” idealno mesto za preseljenje svih prostorno ugroženih instucija kulture u Nišu.

Iz Ministarstva odbrane je, međutim, nedavno najavljeno da će kasarnu “Filip Kljajić” preuzeti Univerzitet radi razvoja IT sektora, dok bi njeno dvorište bilo isparcelisano i prodato zainteresovanim investitorima.

GSLU, inače, ima potpisane ugovore o izlaganju sa umetnicima u Galeriji “Srbija” do kraja godine, a i odobrena sredstva Grada i Ministarstva kulture i informisanja Srbije za realizaciju tih programa.

Zdanje u kojem se nalazi Galerija “Srbija” je pre gotovo četiri godine vraćeno naslednicima nekadašnjih vlasnika, ali gradska vlast dosad nije pronašla prostor u koji bi bila premešten veći deo umetničke zbirke, koja se prikuplja od 1965.

GSLU stoga poziva umetnike koji nisu preuzeli svoje radove sa prethodnih izložbi da hitno dođu po njih, jer se Galerija “Srbija” seli do 1. juna.

Osim Galerije “Srbija”, GSLU obuhvata još dva izložbena prostora - Paviljon u Tvrđavi, nekadašnji turski arsenal, te Salon 77 (Beli begova džamija u Tvrđavi iz 1523. godine).

GSLU je osnovana u junu 1970. godine, a u njeno formiranje i rad su bili uključeni istaknuti kulturni i javni radnici Niša i drugih centara iz nekadasnje Jugoslavije.

Prvi vršilac dužnosti direktora bio je prof. Lazar Trifunović, a prvi predsednik Saveta prof. Ivan Tabaković.

U oktobru 1975. godine doneta je odluka o integraciji Galerije i Muzeja, pa je GSLU funkcionisala kao odeljenje savremene umetnosti pri Narodnom muzeju u Nišu sve do kraja 1980. godine, kada je ponovo postala samostalna institucija.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.