• Search form

20.04.2017 | 16:10

BINA 2017 – Dvorište ideja

BINA 2017 – Dvorište ideja

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture - BINA biće održana 12. put od 27. aprila do 25. maja, na temu “Dvorište ideja”, koja polazi od pojma “dvorište” kao zajedničkog, javnog prostora za nastajanje i deljenje ideja o gradu i gradskim prostorima prema meri korisnika.

Kreiranjem ideja i programa u javnim gradskim prostorima podstiču se socijalne inovacije iz kreativnih sektora, koje uključuju participativne procese urbanog dizajna, istakli su organizatori 12. BINA-e, čija je tema proistekla iz koncepta evropskog projekta u kojem će ta manifestacija učestvovati sledeće četiri godine sa još 11 partnera – “Gradovi deljenja: kreativni podsticaj (Shared Cities: Creative Momentum).

Program 12. BINA-e govori jezikom transdisciplinarnosti: arhitekture, antropologije, filozofije, sociologije, muzike, vizuelnih umetnosti i dizajna, a obuhvata izložbe, predavanja, konferencije, šetnje i radionice, kojima želi da doprinese stvaranju odgovornih rešenja za nove prostorne izazove.

Za svečano otvaranje 27. aprila u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda najavljena je izložba “Originalno o Nikoli Dobroviću: Pojmovnik crteža savremene arhitekture”, čiji je koncept osmilila arhitekta Ljiljana Blagojević povodom 50 godina od smrti tog velikana jugoslovenske arhitekture.

Podsećanjem na Dobrovića, 12. BINA teži da reaktivira uspavane potencijale, nataložene u složenim naslagama znanja i iskustva koje nam je ostavio. Kroz izložbu, ali i seriju predavanja i tribina i naučni skup, publika će imati priliku da se uključi kako u kritičku reevaluaciju nezaobilaznog opusa Dobrovića, tako i u sagledavanje mogućnosti da misao i delo tog doajena jugoslovenskog modernizma ostanu u žiži interesovanja stručne javnosti kao inspiracija za sadašnje i buduće naraštaje arhitekata.


   Nikola-Dobrovic 1897-1967.

Program 12. BINA-e biće nastavljen u prostoru Muzeja grada Beograda u Resavskoj, gde će 4. maja biti otvorene tri izložbe: “Školjka muzeja: Tri konkursa za zgradu Muzeja grada Beograda” autora Zlate Vuksanović-Macure i Angeline Banković; “Biseri muzeja: Buduća stalna postavka Muzeja grada BeogradaAngeline Banković, Dragane Stojić i Zlate Vuksanović-Macure i “Godišnje nagrade za arhitekturu i arhitektonski urbanistički konkursi u periodu maj 2016 – april 2017”. 

Paralelno sa te tri izložbe, u MGB-u će biti održana i izložba “Actopolis | Umetnost akcije” u produkciji Gete instituta, kao rezultat međunarodnog projekta čije je beogradskog izdanje održano u maju 2016. godine na temu “Formalno neformalna. Beogradska samoorganizovana kulturna produkcija”.


  Školjka muzeja, konkurs 1954.

BINA će ugostiti od 11. maja u Italijanskom institutu i izložbu “Male utopije - Italijanska arhitektura trećeg milenijuma između istorije, istraživanja i inovacije” MAXXI muzeja iz Rima, čiji će kustos Pipo Ćora biti gost u Beogradu.


  Italijanska arhitektura trećeg milenijuma

U “dvorištu” 12. BINA-e posebno mesto zauzimaju i dva velika projekta podržana od Kreativne Evrope: Future Architecture Platform (2016-2017) i Shared Cities - Creative Momentum (2016-2020) u kojima je BINA partner.

U okviru projekta “Future Architecture Platform”, najavljena je konferencija “Predgrađa Beograda – Zamisli budućnost”, koja će biti održana 12. i 13. maja u Urbanističkom zavodu u nameri da se, imajući u vidu stanje i heterogenost namene obodnih beogradskih opština, predstave ideje za njihov budući razvoj ili pak za rešavanje postojećih gorućih problema. Kao učesnici su najavljeni predstavnici generacije evropskih arhitekata koji stupaju na profesionalnu scenu i koji će biti njeni akteri u budućnosti.


   FAP konferencija - Predgrađa Beograda – Zamisli budućnost

Biće predstavljen i projekat “Shared Cities - Creative Momentum” (SCCM) - evropska kulturna platforma koja preispituje savremene urbane izazove evropskih gradova, a misija joj je unapređenje uslova života u evropskima gradovima. Povezujući različite aspekte kulture deljenja i urbani dizajn, SCCM razvija novi oblik življenja u našim gradovima - zajednički.

Javna okupljanja i kreativne razmene učesnika, kroz koje će ostvarivati zajednički programski okvir, najavljene su “dvorištima idema” (Ideas of yards), koja će biti organizovana u šest partnerskih gradova – u Berlinu, Pragu, Bratislavi, Katovicama, Budimpešti i Beogradu.

Pokretanjem eksperimentalih urbanih čvorišta za unapređenje zajedničkih otvorenih gradskih prostora putem saradnje sa zajednicama, BINA želi da preispita mogućnosti realizacije proklamovanog “prava na grad” u našim uslovima.


  Čuvari parka

Na javnom konkursu odabran je stručni tim “Čuvari parka” koji će razviti svoje projekte saradnje sa zajednicom da bi arhitektonskim, urbanističkim, umetničkim i dizajnerskim intervencijama unapredili otvoreni gradski prostor u bloku kod Mileševske 42.

Program počinje tokom 12. BINA-e, a odvijaće se narednih 6 meseci.

Na početku projekta predviđene su radionice u saradnji sa partnerima Mindspace iz Budimpeste i Kunstrepublik iz Berlina, a 20. maja u Likovnoj galeriji KCB-a biće održana konferencija na temu “Dvorišta ideja Beograd: Učimo da delimo”.

U okviru BINA-e, biće predstavljene i dve evropske manifestacije -  lisabonski Trijenale arhitekture i temišvarsko Bijenale arhitekture - BETA.

Tradicionalno, Beograđani će i tokom 12. BINA-e imati priliku da prošetaju gradom sa arhitektima i istoričarima arhitekture, steknu novo iskustvo percepcije grada i vide ga na način na koji do sada nisu.

U saradnji sa dugogodišnjim partnerima, više fakulteta i ustanova, kao i brojnim saradnicima, biće organizovan niz radionica za polaznike različitih uzrasta, od osnovne škole do studenata.

BINA će poslužiti i za razgovore o arhitekturi znanja kao pokretaču urbanog razvoja i zauzeće se da što pre počne izrada glavnog projekta za rekonstrukciju Muzeja grada Beograda. Omogućiće i druženje sa stručnjacima koji grade i opremaju zgrade u gradu, a studenti i đaci će imati priliku da stvaraju svoju arhitekturu u radionicama, kao i da sa ostalim zainteresovanima prošetaju Beogradom, upoznajući ga iznova. 

Organizatori BINA-e su Društvo arhitekata Beograda i KCB, uz podršku Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Inženjerske komore Srbije, programa Kreativna Evropa, Austrijskog kulturnog foruma, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, ambasade Portugala, Instituta Kamoiš iz Portugala, kao i niz komercijalnih sponzora.

Festivalski sajt je bina.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u PRILOGU

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.