• Search form

20.04.2017 | 16:10

BINA 2017 – Dvorište ideja

BINA 2017 – Dvorište ideja

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture - BINA biće održana 12. put od 27. aprila do 25. maja, na temu “Dvorište ideja”, koja polazi od pojma “dvorište” kao zajedničkog, javnog prostora za nastajanje i deljenje ideja o gradu i gradskim prostorima prema meri korisnika.

Kreiranjem ideja i programa u javnim gradskim prostorima podstiču se socijalne inovacije iz kreativnih sektora, koje uključuju participativne procese urbanog dizajna, istakli su organizatori 12. BINA-e, čija je tema proistekla iz koncepta evropskog projekta u kojem će ta manifestacija učestvovati sledeće četiri godine sa još 11 partnera – “Gradovi deljenja: kreativni podsticaj (Shared Cities: Creative Momentum).

Program 12. BINA-e govori jezikom transdisciplinarnosti: arhitekture, antropologije, filozofije, sociologije, muzike, vizuelnih umetnosti i dizajna, a obuhvata izložbe, predavanja, konferencije, šetnje i radionice, kojima želi da doprinese stvaranju odgovornih rešenja za nove prostorne izazove.

Za svečano otvaranje 27. aprila u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda najavljena je izložba “Originalno o Nikoli Dobroviću: Pojmovnik crteža savremene arhitekture”, čiji je koncept osmilila arhitekta Ljiljana Blagojević povodom 50 godina od smrti tog velikana jugoslovenske arhitekture.

Podsećanjem na Dobrovića, 12. BINA teži da reaktivira uspavane potencijale, nataložene u složenim naslagama znanja i iskustva koje nam je ostavio. Kroz izložbu, ali i seriju predavanja i tribina i naučni skup, publika će imati priliku da se uključi kako u kritičku reevaluaciju nezaobilaznog opusa Dobrovića, tako i u sagledavanje mogućnosti da misao i delo tog doajena jugoslovenskog modernizma ostanu u žiži interesovanja stručne javnosti kao inspiracija za sadašnje i buduće naraštaje arhitekata.


   Nikola-Dobrovic 1897-1967.

Program 12. BINA-e biće nastavljen u prostoru Muzeja grada Beograda u Resavskoj, gde će 4. maja biti otvorene tri izložbe: “Školjka muzeja: Tri konkursa za zgradu Muzeja grada Beograda” autora Zlate Vuksanović-Macure i Angeline Banković; “Biseri muzeja: Buduća stalna postavka Muzeja grada BeogradaAngeline Banković, Dragane Stojić i Zlate Vuksanović-Macure i “Godišnje nagrade za arhitekturu i arhitektonski urbanistički konkursi u periodu maj 2016 – april 2017”. 

Paralelno sa te tri izložbe, u MGB-u će biti održana i izložba “Actopolis | Umetnost akcije” u produkciji Gete instituta, kao rezultat međunarodnog projekta čije je beogradskog izdanje održano u maju 2016. godine na temu “Formalno neformalna. Beogradska samoorganizovana kulturna produkcija”.


  Školjka muzeja, konkurs 1954.

BINA će ugostiti od 11. maja u Italijanskom institutu i izložbu “Male utopije - Italijanska arhitektura trećeg milenijuma između istorije, istraživanja i inovacije” MAXXI muzeja iz Rima, čiji će kustos Pipo Ćora biti gost u Beogradu.


  Italijanska arhitektura trećeg milenijuma

U “dvorištu” 12. BINA-e posebno mesto zauzimaju i dva velika projekta podržana od Kreativne Evrope: Future Architecture Platform (2016-2017) i Shared Cities - Creative Momentum (2016-2020) u kojima je BINA partner.

U okviru projekta “Future Architecture Platform”, najavljena je konferencija “Predgrađa Beograda – Zamisli budućnost”, koja će biti održana 12. i 13. maja u Urbanističkom zavodu u nameri da se, imajući u vidu stanje i heterogenost namene obodnih beogradskih opština, predstave ideje za njihov budući razvoj ili pak za rešavanje postojećih gorućih problema. Kao učesnici su najavljeni predstavnici generacije evropskih arhitekata koji stupaju na profesionalnu scenu i koji će biti njeni akteri u budućnosti.


   FAP konferencija - Predgrađa Beograda – Zamisli budućnost

Biće predstavljen i projekat “Shared Cities - Creative Momentum” (SCCM) - evropska kulturna platforma koja preispituje savremene urbane izazove evropskih gradova, a misija joj je unapređenje uslova života u evropskima gradovima. Povezujući različite aspekte kulture deljenja i urbani dizajn, SCCM razvija novi oblik življenja u našim gradovima - zajednički.

Javna okupljanja i kreativne razmene učesnika, kroz koje će ostvarivati zajednički programski okvir, najavljene su “dvorištima idema” (Ideas of yards), koja će biti organizovana u šest partnerskih gradova – u Berlinu, Pragu, Bratislavi, Katovicama, Budimpešti i Beogradu.

Pokretanjem eksperimentalih urbanih čvorišta za unapređenje zajedničkih otvorenih gradskih prostora putem saradnje sa zajednicama, BINA želi da preispita mogućnosti realizacije proklamovanog “prava na grad” u našim uslovima.


  Čuvari parka

Na javnom konkursu odabran je stručni tim “Čuvari parka” koji će razviti svoje projekte saradnje sa zajednicom da bi arhitektonskim, urbanističkim, umetničkim i dizajnerskim intervencijama unapredili otvoreni gradski prostor u bloku kod Mileševske 42.

Program počinje tokom 12. BINA-e, a odvijaće se narednih 6 meseci.

Na početku projekta predviđene su radionice u saradnji sa partnerima Mindspace iz Budimpeste i Kunstrepublik iz Berlina, a 20. maja u Likovnoj galeriji KCB-a biće održana konferencija na temu “Dvorišta ideja Beograd: Učimo da delimo”.

U okviru BINA-e, biće predstavljene i dve evropske manifestacije -  lisabonski Trijenale arhitekture i temišvarsko Bijenale arhitekture - BETA.

Tradicionalno, Beograđani će i tokom 12. BINA-e imati priliku da prošetaju gradom sa arhitektima i istoričarima arhitekture, steknu novo iskustvo percepcije grada i vide ga na način na koji do sada nisu.

U saradnji sa dugogodišnjim partnerima, više fakulteta i ustanova, kao i brojnim saradnicima, biće organizovan niz radionica za polaznike različitih uzrasta, od osnovne škole do studenata.

BINA će poslužiti i za razgovore o arhitekturi znanja kao pokretaču urbanog razvoja i zauzeće se da što pre počne izrada glavnog projekta za rekonstrukciju Muzeja grada Beograda. Omogućiće i druženje sa stručnjacima koji grade i opremaju zgrade u gradu, a studenti i đaci će imati priliku da stvaraju svoju arhitekturu u radionicama, kao i da sa ostalim zainteresovanima prošetaju Beogradom, upoznajući ga iznova. 

Organizatori BINA-e su Društvo arhitekata Beograda i KCB, uz podršku Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Inženjerske komore Srbije, programa Kreativna Evropa, Austrijskog kulturnog foruma, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, ambasade Portugala, Instituta Kamoiš iz Portugala, kao i niz komercijalnih sponzora.

Festivalski sajt je bina.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u PRILOGU

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.