• Search form

01.06.2018 | 17:10

Biseri 20. Festivala nitratnog filma

Biseri 20. Festivala nitratnog filma

Jubilarni, 20. Festival nitratnog filma prikazaće od 6. do 16. juna u Jugoslovenskoj kinoteci i njenom muzeju 50 filmova snimljenih na zapaljivim trakama, među kojima su i zabranjivana ostvarenja iz istočnoevropskih zemalja, kao i drugi filmski biseri iz Evrope, ali i iz Azije i Amerike.

Festival nitratnog filma tradicionalno počinje na Dan Jugoslovenske kinoteke i godišnjicu prve filmske projekcije u Srbiji i na Balkanu, a tom prilikom biće uručeno i najviše priznanje te ustanove – Zlatni pečat – proslavljenim srpskim glumcima Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću, najavio je 1. juna na konferenciji za novinare direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić, navodeći da će u to vreme u Beogradu boraviti i čuvena poljska rediteljka Agnješka Holand, kojoj će 8. juna biti uručen Zlatni pečat.

Direktor i selektor Festivala nitratnog filma Aleksandar Saša Erdeljanović izjavio je da su u programu zastupljene čak 34 kinoteke i srodne institucije, koje su prihvatile da daju filmove, čime je znatno premašen dosadašnji rekord (28). 

“Imaćemo i 35 gostiju – direktora arhiva, istoričara filma, arhivista, filmskih novinara”, rekao je Erdeljanović.

Na svečanom otvaranju 20. Nitrata biće prikazan film “Stranputica” (1928) čuvenog nemačkog reditelja Georga Vilhelma Pabsta, a na zatvaranju američki film “Šerlok Holms” (1916) Artura Berteleta.

Stranputica / Abwege (1928)

Erdeljanović je najavio da je “na programu mnogo toga ekskluzivnog”, uključujući zabranjene filmove, pre svega istočnoevropskih kinematografija, kao što su bugarski “Privezani balon”, mađarski “Pesma pšenična polja” ili češki “Slučaj za neiskusnog dželata”, koji su decenijama bili u bunkeru, a oslobođeni su posle pada komunizma. Tu je i čudni rumunski film “Rekonstrukcija” u čijem stvaranju je učestvovala tajna policija.

Najavljen je i jedan od najboljih filmova u istoriji kineske kinematografije “Život pekinškog policajca”, zatim najbolji japanski film po mišljenu kritike “Neograničeno napredovanje” iz 1938. godine, prvi svetski animirani dugometražni film koji kombinuje glumce i lutke “Novi Guliver”, te “Iris i poručnikovo srce”, nagrađen 1946. u Kanu.

Erdeljanović je najavio i čudesne filmove za svoje vreme - pre svega zbog izuzetnih tehničkih dostignuća – “MaldoneŽana Remijona i “Noć osveteBenjanima Kristensena.

Premijerno u Srbiji biće prikazana “Kino pravda”, jedan od najistaknutijih žurnala u istoriji filma, koji je radio Dziga Vertov i to celo 1922. godište.

Neograničeno napredovanje / Kagirinaki Zenshin (1937)

Najavljen je i austrijski film “Grad bez Jevreja” (1924) Hansa Karla Breslaueara, koji je dugo smatran izgubljenim i tek je 2015. godine na buvljoj pijaci u Parizu pronađena integralna verzija. Film je preuzeo Austrijski filmski muzej, u digitalnu restauraciju uloženo je čak 86.000 evra, a u Beogradu će ga predstaviti ugledan stručnjak Nikolaus Vostri.

Ta negativna utopija, kako je ispričao direktor Kinoteke, snimljena je u Beču u vreme kada je Hitler bio u zatvoru, a Nacional-socijalistička partija zabranjena. Pritisnut inflacijom i nezaposlenošću, za sve nedaće optužuje Jevreje i proteruje ih. Stvari se menjaju, ali na gore, te na kraju filma gradske vlasti zovu Jevreje da se vrate, za razliku od tragične stvarnosti koja je usledila. Inače, reditelja je godinu dana posle premijere ubio jedan nacista, a film je namerno zagubljen.

Erdeljanović je izdvojio i filmove “Pucanje – Čovek sa pet balonaMarka Fererija, koji je decenijama bio zaboravljen, zatim “Ukroćeni lav” u kojem se pojavljuje svetski prvak u rvanju poreklom sa ovih prostora Đovani Raičević, kao i “Buđenje proleća” - jedan od prvih filmova u kojima se istakla evropska zvezda sa ovih prostora Ita Rina...

Grad bez Jevreja / Die Stadt ohne Juden (1924)

U programskom bloku Drugi o nama biće prikazani francuski dokumentarni snimci “Bitka na Bregalnici” (1913), nemački “Mesterov nedeljnik”, sa kadrovima Beograda i Kalemegdana iz 1915. godine, te “Dunav od izvora do Ušća” (1913/14), američki dokumentarac “Putovanje po Jugoslaviji, novoj evropskoj kraljevini” (1931/32)...

Biće predstavljeni i filmovi iz 30-ih godina 20. veka koje je restaurisala Jugoslovenska kinoteka – “Lepa naša otadžbinaJosipa Novaka, u produkciji Jugoslovenskog prosvetnog filma, i “Jugoslavija divna zemlja sunca i kontrasta”, u produkciji Zadruge za privredni film.

Najavljena su i dva panela – o tretiranju istorijskih tema u kinematografijama naslednicama jugoslovenske kinematografije, kao i o digitalnoj restauraciji i mogućnostima saradnje na tom planu u regionu.

Jugoslavija divna zemlja sunca i kontrasta (1938)

Sumirajući proteklu sezonu, Pantelić je rekao da je Jugoslovenska kinoteka zadovoljna postignutim rezultatima, posebno digitalnom restauracijom srpske filmske baštine kojoj je i dat primat. Do sada je, u okviru projekta Vip kinoteka, predstavljeno pet digitalno restaurisanih ostvarenja, a biće nastavljen i u novoj sezoni, posle letnje pauze.

Kinoteku na međunarodnom planu očekuje gostovanje u Pekingu, u Kineskom filmskom arhivu, gde će biti prikazana reprezentativna selekcija srpske kinematografije, od njenih početaka do danas, najavio je Pantelić.

Kako je dodao, u zajedničkom projektu sa Francuskom kinotekom u Parizu, biće predstavljeni filmovi crnog talasa.

Početkom naredne sezone, u okviru Biblioteke Kinoteke, biće otvorena medijateka u kojoj će posetioci moći da vide filmove sa digitalnih nosača.

“Po princupu čitaonice, imaćemo i gledaonicu sa delima iz istorije srpskog, jugoslovenskog i svetskog filma”, najavio je Pantelić.

Cene ulaznica za 20. Festival nitratnog filma biće kao i za redovne projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci, a za studente filmskih škola ulaz je besplatan, uz indeks.

Sajt Jugoslovenske kinoteke je kinoteka.org.rs, a program Festivala nalazi se i u Kalendaru portala SEEcult.org.

*Foto: Kinoteka

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.