• Search form

22.05.2018 | 19:47

Bolivud kao bolja budućnost

Bolivud kao bolja budućnost

Mjuzikl “BolivudMaje Pelević, koji se na duhovit način bavi Srbijom danas iz perspektive radnika u kulturi, biće premijerno izveden 25. maja u Narodnom pozorištu u Beogradu, što će biti prvi put u 150-godišnjoj istoriji tog teatra da ima na repertoaru taj scenski žanr.

“Priča je jednostavna. Počinje kada u mali grad na granici dolazi bolivudski producent koji želi da u bivšoj fabrici ‘Mladost’, koja je sada pozorište, otvori studio i pruži priliku glumcima, a i svim drugim ljudima u tom mestu da dobiju ulogu u bolivudskom spektaklu”, izjavila je Maja Pelević 22. maja na konferenciji za novinare, navodeći da je komad “trebalo da bude postavljen u Narodnom pozorištu u Subotici, ali je cenzurisan”.

Nezavisno od toga, ime grada se u predstavi ne pominje, jer “naravno, to nije jedini grad u kojem je uništena industrija, to je simbol generalno divlje privatizacije u celoj Srbiji”, rekla je autorka. Likovi su takođe depersonalizovani, nemaju lična imena, nego funkcije kao što su prvakinja, mlada glumica, direktorka pozorišta...

“Kroz metaforu se bavimo time na koji način se vrlo često svi mi u našim poslovima i životima osećamo kao neka vrsta marioneta, koje ne mogu da utiču, niti doprinose promeni sistema i uslova u kojima živimo. S druge strane, vrlo je bitno da se mi ne ograđujemo, ne peremo se od odgovornosti, jer znamo da i mi u tome vrlo često učestvujemo, skloni smo kompromisima, često smo sami u neku ruku krivi što to bolje sutra ne dolazi. Promena neće doći sama od sebe”, izjavila je Maja Pelević, koja je autorka teksta i potpisuje režiju “Bolivuda”.

Muziku je komponovala Anja Đorđević, a koreograf je Igor Koruga.     

Kako je primetila Maja Pelević, kod nas se mjuzikl vezuje za Pozorište na Terazijama, ali je to zapravo širok žanr.

“Anja i ja smo više puta sarađivale na različitim projektima. Želele smo da istražimo i taj interesantni žanr, koji nudi razne mogućnosti. Proces rada je bio divan, glumci su se potpuno uključili, kao da sam imala svoju trupu, a ne da sam radila u institucionalom pozorištu. Ceo autorski tim je učestvovao u razradi ideja, tako da je ova predstava jedna vrsta kolektivnog čina. Bavili smo se temom koja nas sve interesuje,  Srbijom danas iz perspektive radnika u kulturi”, rekla je Maja Pelević, koja je prethodno u Narodnom pozorištu realizovala autorski projekat “Moje nagrade” u saradnji sa Slobodanom Beštićem.

U “Bolividu” igraju Miloš Đorđević, Jelena Đokić, Danijela Ugrenović, Suzana Lukić, Pavle Jerinić i Bojana Đurašković. Muziku na sceni izvode Nevena Pejčić, Aleksandar Solunac i Danilo Tirnanić.

Scenograf je Igor Vasiljev, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica.

Kompozitorka Anja Đorđević je izjavila da se “uželela da napravi nešto komično“ i da joj je to „omogućio ovaj pametni, duhoviti i lucidni tekst”.

“Prošetala sam se kroz himne, marševe, muziku za priredbe, balade, kabare. Od samog početka bilo je mnogo radosti na probama. Smejala sam se i uživala. Cela ekipa je jako duhovita. Mislim da bi se i montipajtonovci radovali ovakvoj predstavi”, rekla je Anja Đorđević.

Koreograf Igor Koruga je kazao da mu je “uvek izazov rad sa ljudima koji nemaju striktno disciplinovana igračka tela i zato  različito pristupaju pokretu”.

“Inspirativno mi je da vidim kako se određeni plesovi savladavaju, usvajaju. Takođe smo prošetali kroz razne vrste igre, klasične i savremene, a u radu sa glumcima nije bilo prepreka. U ovoj predstavi pokret parira jeziku ili ga prati, komentariše. To mi je bilo zanimljivo”, rekao je Koruga.

Članovi ansambla Narodnog pozorišta, sa gošćom iz Ateljea 212 Jelenom Đokić, takođe su opisali rad na predstavi kao zabavan i inspirativan, ističući timski rad.

Jelena Đokić je napomenula da je za svakog umetnika važno kada promeni sredinu.

“Meni je ovde sve novo, drugačije i to mi je jako značajno. Uz to mi je milo što je projekat izrodio neke divne ljubavi i, nadam se, buduće saradnje. Ložim se na timski rad, što je ovaj projekat bio od samog starta. Mi smo kao jedno telo koje je zajedno narator, a pojedini likovi samo povremeno iskaču”, rekla je Jelena Đokić.

Danijela Ugrenović je izjavila da su probe bile čisto uživanje. “S ljubavlju i radošću ću igrati svaku predstavu ‘Bolivuda’. Svi smo uživali. Proces rada bio je zabavan i lekovit, doneo mi je mnogo toga pozitivnog. Dajem maksimum i uživam u tome”, rekla je ona.

Direktor Drame NP Željko Hubač izjavio je da “Bolivud” nije postavljen u Subotici ne zbog nekih političkih razloga, već da je došlo do promene uprave, pa je promenjen i estetski pogled na repertoar.

“Za mene je to bila dobra vest, jer mi se jako svideo tekst, jedna suštinski hit komedija koja se tiče ovog vremena i našeg pozorišnog esnafa. To je dajdžest varijanta kako je tranzicija uništila pozorište, a i kako smo mi tome doprineli”, rekao je Hubač i dodao da se brzo dogovorio sa Majom Pelević da se “Bolivud” postavi u Beogradu.

Hubač je rekao da će to biti prvi mjuzikl u istoriji Narodnog pozorišta.

“Puritanci se pitaju zašto mjuzikl. Mi kao kuća imamo Operu i Balet. Na ovaj način smo pokazali otvorenost ansambla Drame prema jednoj vrsti totalnog pozorišta, u želji da pokažemo šta sve naši glumci umeju i mogu. Suguran sam da će ovu predstavu voleti publika svih generacija”, izjavio je Hubač.

Prva repriza “Bolivuda” biće 27. maja na sceni “Raša Plaović”.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.