• Search form

28.08.2017 | 14:12

Čarls Simić ponovo u Beogradu

Čarls Simić ponovo u Beogradu

Američki pesnik i esejista srpskog porekla Čarls Simić, ovogodišnji dobitnik Zlatnog venca Struških večeri poezije, ponovo dolazi u rodni Beograd, kao gost svog srpskog izdavača Arhipelag, a predstaviće se i razgovarati sa publikom 31. avgusta u 20 sati u sali Amerikana Doma omladine.

Čitaoci će imati priliku da prisustvuju retrospektivi Simićeve poezije od njegovih ranih do najnovijih pesama (na srpskom jeziku dostupnim u knjigama izabranih i novih pesama Iščekujući presudu, u izdanju Arhipelaga, i u knjizi Ludak, u izdanju Povelje), kao i razgovoru sa Simićem o njegovim esejima, poetici i sećanjima na Beograd (na srpskom jeziku dostupnim u knjigama Alhemija sitničarnice, Gledaj dugo i netremice i Tamo gde počinje zabava).

Tokom boravka u Beogradu Simić će imati više susreta sa srpskim piscima i posetiti Srpski PEN centar, saopštio je Arhipelag, koji priprema novu knjigu Simića na srpskom jeziku.

Jedan od najznačajnijih savremenih svetskih pesnika i esejista, Simić je izazvao veliku pažnju prethodnim gostovanjima u Beogradu u oktobru 2006. i u maju 2011. godine.

Inače, Simić je ovogodišnji dobitnik Zlatnog venca Struških večeri poezije, jedne od najvažnijih evropskih nagrada za poeziju, koja mu je svečano uručena proteklog vikenda u prepunoj crkvi Svete Sofije u Ohridu.

Nagradu Zlatni venac dobio za ukupan pesnički opus, a među njenim ranijim dobitnicima su i Vistan Hju Odn, Josif Brodski, Pablo Neruda, Tomas Transtremer, Šejmus Hini, Ted Hjuz, Desanka Maksimović, Jehuda Amihaj, Hans Magnus Encensberger, Euđenio Montale, Leopold Sedar Sengor, Rafael Alberti, Adonis, Mahmud Darviš i mnogi drugi veliki svetski pesnici.

Rođen u Beogradu 1938. godine, Simić je preveden na sve veće svetske jezike.

Dobitnik je velikog broja nagrada, među kojima su i Nagrada Makarturove fondacije, Pulicerova nagrada, Nagrada “Edgar Alan Po”, Nagrada Američke akademije, Međunarodna Grifinova nagrada za poeziju, Nagrada “Valas Stivens”, Nagrada Poeta Laureatus Kongresne biblioteke u Vašingtonu, Nagrada Srpskog PEN centra za prevođenje srpske književnosti, Medalja “Robert Frost” za životno delo u poeziji…

U izdanju Arhipelaga, poslednjih godina objavljene su Simićeve knjige “Alhemija sitničarnice”, “Gledaj dugo i netremice” i “Tamo gde počinje zabava”, kao i knjiga izabranih i novih pesama “Iščekujući presudu”.

(SEEcult.org)

Video
20.11.2017 | 23:55

VOĐENJE: Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji

Galerija SANU u Beogradu predstavlja od 27. septembra do 26. novembra izložbu “Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji.