• Search form

04.04.2018 | 13:15

Cirkuski performansi za kraj BFI

Cirkuski performansi za kraj BFI

Performansima španske cirkuske trupe Sky Circus, 5. aprila na platou iza zgrade Geozavoda, simbolično će biti završen 15. Beogradski festival igre, na kojem je od sredine marta gostovalo 15 trupa iz 14 zemalja.

Ljubitelji umetničkih performansa, cirkuskih veština i igre, imaju priliku da besplatno prisustvuju nastupu trupe iz Madrida, počev od 16 sati, najavili su organizatori.

Trupa Sky Circus beleži više od 150 nastupa godišnje, a na prvom gostovanju u Beogradu prikazaće klasične cirkuske elemente na nov način, slaveći igru, pokret i akrobatske veštine, saopštio je BFI, na kojem je od 15. marta, pod sloganom “Prestonica”, nastupilo 15 trupa iz 14 zemalja.

Na istom prostoru u blizini zgrade Geozavoda, sedišta projekta Beograd na vodi (Belgrade Waterfront), prošle jeseni su počele pripreme za medijsku kampanju 15. BFI. Vizuelni identitet manifestacije činile su najlepše ili najprepoznatljivije lokacije Beograda, a u filmu i na fotografijama pojavila se Gala Jovanović, solistkinja Baleta Državne opere iz Beča i jedna od laureata nagrade Vip poziva za 2018. godinu.  

Kompanija Belgrade Waterfront bila je jedan od sponzora 15. BFI, čime je, kako je navedeno u saopštenju, potvrdila bezuslovnu podršku razvijanju kulture i umetnosti prestonice. “Posvećenost važnim stvarima poput kreativnosti, muzike i igre, kompanija je pokazala organizovanjem i podržavanjem mnogih koncerata, predstava i umetničkih performansa”, naveo je BFI, čiji se program završava 4. aprila u Sava centru nastupom Sidnejske kompanije igre.

Umetnici iz Australije izvešće tri komada koji, prema rečima umetničkog direktora Rafaela Bonačele, na najbolji način predstvaljaju tu multikulturalnu trupu i njen raznovrstan repertoar. Na programu su “Gnu” u koreografiji Gabrijel Nankiveli, “Pun mesecČenga Cunga Lunga i “Svetlost mraka” samog Bonačele, igrača i koreografa iz Barselone, koji je već deset godina umetnički direktor jedne od najvažnijih australijskih kompanija savremene igre.

15. BFI počeo je 15. marta predstavom “Veliki krotitelj Dimitrisa Papajoanua, a zvanično je otvoren nastupom izraelske trupe Vertigo.

Festivalski sajt je belgradedancefestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.