• Search form

07.10.2017 | 12:23

DAH Teatar otvorio novi prostor

DAH Teatar otvorio novi prostor

DAH Teatar svečano je otvorio novi prostor u zdanju KUD Abrašević u Resavskoj u Beogradu, u prisustvu mnogobrojnih kolega i prijatelja, izražavajući zahvalnost svima koji su pomogli da, posle dugogodišnje potrage, obezbedi odgovarajuće uslove za rad i pripremu predstava i drugih programa kojima je ostvario i zapažen međunarodni uspeh.

Suosnivačica i rediteljka DAH Teatra Dijana Milošević posebno je zahvalila KUD “Abrašević” na saradnji, kao i svima koji su se odazvali na poziv tog nezavisnog pozorišta za prikupljanje sredstava za adaptaciju novog prostora i preseljenje iz Osnovne škole “Kralj II Petar Karađorđević” na Vračaru.

Među njima su i Energoprojekt, Rekonstrukcija – Ženski fond, kao i evropska pozorišta Odin teatar i slavni Euđenio Barba, Teatra Voix Polyphoniques iz Francuske, Grenland Friteater iz Norveške i mnogi drugi koji su podržali kampanju DAH Teatra, simbolično nazvanu "Hajde da uradimo nemoguće".

Predsednik Skupštine KUD Abrašević Dragiša Okolišanov poželeo je dobrodošlicu i još mnogo uspeha DAH Teatru, citirajući čuvenu poslednju rečenicu iz filma “Kazablanka”: “Mislim da je ovo početak jednog divnog prijateljstva”.

KUD “Abrašević” je, inače, bilo prvo amatersko društvo koje je obnovilo rad posle završetka Drugog svetskog rata, samo desetak dana po oslobođenju Beograda, a 1981. godine uselilo se u sadašnje prostorije u Resavskoj 76 – u prvi i jedini objekat ikada podignut u Srbiji namenski za potrebe jednog amaterskog kulturno-umetničkog društva.

DAH Teatar, koji će nastaviti rad pod nazivom DAH Teatar International, obeležio je otvaranje novog prostora izvođenjem odlomka iz pozorišne instalacije “Žene dade - Jedna moguća izložba”, kojom se priključio globalnom obeležavanju stogodišnjice dadaizma, ukazujući ujedno na zanemarenu ulogu žena u tom uticajnom umetničkom pokretu.

Jedno od međunarodno najuglednijih nezavisnih pozorišta iz Srbije i regiona, koje je od 2003. do početka ove godine koristilo prostor u OŠ “Kralj II Petar Karađorđević”, dobilo je u jesen 2016. godine sudski nalog da se iseli, i to na osnovu tužbe gradskih vlasti Beograda.

DAH Teatar je u proteklih više od 25 godina stekao zavidan međunarodni ugled angažovanim predstavama kojima podseća na strahote na ovim prostorima, ali i u širem savremenom društvu, skreće pažnju na diskriminaciju i afirmiše bogatstvo različitosti.

Uprkos tome, već godinama se suočavao sa problemom prostora za rad i izvođenje programa, zbog čega je pokrenuo kampanju kojom je želeo da skrene pažnju javnosti na svoj nezavidan položaj, kao i na slične probleme kolega sa nezavisne scene. Tribinom o problemu svog prostora, DAH Teatar je započeo bio sredinom 2015. i obeležavanje svoje 25-godišnjice koju je proslavio 2016. godine festivalom i konferencijom “Posto(A)janje, u želji da ukaže na načine opstanka i trajanja savremene pozorišne umetnosti. Gosti su bili eminentni umetnici i teoretičari iz različitih polja oblasti savremene umetnosti iz celog sveta, među kojima je i priređivač prve knjige o Dah teatru “DAH Theatre Sourcebook” (Lexington Books, SAD) Denis Barnet (Dennis Barnett).

DAH Teatar je nagrađivan od inostranih i domaćih fondacija i institucija za uspešno realizovane programe u oblasti izgradnje mira, inkluzije, socijalne integracije i doprinosu razvoja kulturne politike Srbije. Između ostalog, DAH Teatar je bio jedini učesnik iz Srbije (tadašnje SR Jugoslavije) kulturnog programa Olimpijade 1996. godine u Atlanti, a dobitnik je i prestižnih nagrada Erste Fondacije i Fondacije “Jelena Šantić”.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.