• Search form

20.05.2017 | 20:43

Danak borbe za Darvina

Danak borbe za Darvina

Centar za promociju nauke (CPN) primoran je da pronađe novu lokaciju za tribinu o Čarlsu Darvinu, jer je Studentski kulturni centar u Beogradu, u kojem je bila najavljena za 23. maj, otkazao gostoprimstvo, navodeći u obrazloženju “tehničke razloge”.

Tribina “Borba za opstanak Čarlsa Darvina” biće ipak održana 23. maja u 19 sati, ali na drugoj lokaciji, koja će biti blagovremeno saopštena, najavio je CPN.

Tribina je organizovana povodom velike uznemirenosti i brojnih dilema koje je u javnosti izazvala sporna peticija sa 166 potpisnika za ukidanje teorije evolucije u obrazovanju u Srbiji, zbog čije je kritike pokrenuta u međuvremenu i smena direktora CPN-a Nemanje Đorđevića.

Tribina o Darvinu je zakazana u ovom terminu još početkom maja, nakon što se pojavila peticija za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i značajno pre aktuelnih napisa o CPN-u u javnosti.

Tribinom sa uglednim domaćim evolucionistima, CPN želi da ukaže na značaj teorije evolucije i objasni da li je i zašto Darvin neophodan.

Na tribini će govoriti, kako je najavio CPN, najugledniji naučnici, evolucioni biolozi dr Biljana Stojković, vanredni profesor za užu naučnu oblast genetika i evolucija na Biološkom fakultetu u Beogradu, autorka knjige “Od molekula do organizma”, te dr Aleksej Tarasjev, evolucionista, naučni savetnik na Institutu za biološka istraživanja “Siniša Stanković” u Beogradu, zatim dr Sofija Stefanović, vanredna profesorka na Filozofskom fakultetu u Beogradu i saradnik Biosense instituta u Novom Sadu, prva dobitnica prestižnog ERC granta u Srbiji, kao i teolog dr Andrej Jeftić, docent na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu i jedan od 12-orice potpisnika javnog apela kojim su bogoslovi odgovorili na peticiju za reviziju izučavanja evolucije.

Moderator tribine je glavni i odgovorni urednik časopisa Elementi Slobodan Bubnjević.

CPN je organizovao četiri godine mesečne tribine u SKC-u, a najnovija je izazvala interesovanje više od 1.600 ljudi.

(SEEcult.org)

Video
12.06.2018 | 19:26

VOĐENJE: Daniel Kovač - Uvek može surovije

Vođenje kroz izložbu Daniela Kovača "Uvek može surovije", održanu u galeriji Remont u Beogradu od 28. maja do 8. juna 2018.