• Search form

02.05.2017 | 14:01

Digitalne apstrakcije Vesne Zarev

Digitalne apstrakcije Vesne Zarev

Umetnički rad, može se reći, najbolje se razume u izložbenom prostoru - kada je neposredno ispred vas, kada ga zaista vidite i kada otvara direktnu razmenu komunikacije. Taj osećaj inspirativnosti imala sam još rane 2002. godine, kada je umetnica Vesna Zarev izlagala u Galeriji SKC-a ciklus skulptura "Tren", nastao u prelomnom periodu njenog prelaska sa Akademije u Prištini na Akademiju u Zvečanu. Već tada sam se pitala kako ta, u osnovi klasična skulptura, poseduje unutar svog sklopa neka posebna fenomenološka svojstva prostornosti, trenutnih stanja i nadahnuća potencijalnog značenja. Razmišljala sam o njima kao o monumentalnim objektima, ali nije bilo uslova realizacije, kao što inače nema uslova i razumevanja za mlade umetnike - ni tada, ni danas.Izložba Vesne Zarev u Blok galeriji (21. april - 5. maj 2017), mišljenja u dimenzijama velikih prostora, postavljena u regularnim merama galerije, privlači pažnju i  iznenađuje svojom prefinjenom preciznošću, skoro neverovatnim asocijacijama na područja apstrakcije u umetnosti, na one koncepte suptilnosti i osećajnosti apstrakcije posebno prisutne u radu nekih umetnika iz predhodnih epoha . U savremenom proširenom svetu umetnosti, asocirati pojam apstrakcije u kontekstu istorijskih kategorija, je pitanje ili moguće nužnost reagovanja da se povežu neke vremenske konstante u procesima pojavljivanja i nestajanja nekih njenih aspekata.

Radovi Vesne Zarev Dijagrami osećajnosti obuhvataju tri serije digitalnih struktura - dijagrame binarnih kodova na beloj osnovi, za koje se može reći da da imaju formu vizuelne poezije - u ovom slučaju, izvedene brojevima, konverzijom reči i teksta, dok druge dve serije, na crnoj i crno-beloj osnovi u savršenim matematičkim merama i proporcijama, predstavljaju vid digitalne apstrakcije. Ove serije polaze od bitne matrice geometrije balansa, pravilnog razlaganja slojeva mrežastih niti, linearnih spojnica i repetiranja ritmike udaha i izdaha u mernom ornamentalnom nizu. Crteži na crno-beloj osnovi u horizentalnom nizu svojim neizmeničnim tokom stvaraju utusak strujanja vizuelnih rezonanci, kao vazdušnih vibracija, poput zvučnih treptaja koji se mogu glasom, pevanjem i instrumentima interpretirati. Crteži na crnoj osnovi, u pozicioiranju različitih slojeva mrežastih struktura i linija, plasiraju stanja dinamike vidljivosi i nevidljivosi, efekte optičke promenljivosti.

Aprtrakcija Vesne Zarev je u postupcima  rada. Ona nije cilj, refleksivno proizlazi iz vlastitih stanja osećajnosti, iz unutrašnjih i okolnih impulsa neposrednog umetničkog reagovanja. Za umetnicu Agnes Martin se govorilo da se nikada nije odvajala od svog lenjira i olovke u davnom vremenu neposredne manuelnosti, kada još nisu vladale napredne tehnologije. U ovom slučaju, umetnica takođe, bez obzira na vrstu projekta, sve izvodi lenjirom, olovkom, brojem milimetra, santimetra, metra... pa i na ekranu svaki i najmanji detalj jedinice romba izmeren je lenjirom, crtan i slagan pojedinačno, jedan po jedan u mrežne sisteme. Dakle, ovde se ne radi o preuzimanju već strukturiranih modela ploha (cut and paste), naprotiv, umetnica direktno, na osnovu preciznih mera romboidnog znaka, konstruiše imaginarne strukture i sklapa ih u inicijalni motiv značenja.

Suština ovih radova je u jezičkoj znakovnosti mentalnih i emocionalnih stanja bića između pravilnosti prirodnih zakonitosti reda i postojanosti naspram konteksta političkih sistema dehumanizirane logike sveta relnosti u kojoj se živi. Vizualizira prostore barijera kao objektivna stanja širenja i prožimanja, i merne opcije egzistencije, u kojima se opstaje na rubnim granicama ljudskih mogućnosti, održavanjem monotonije ritma udaha i izdaha.

U odnosu na shvatanja Agnes Martin, koja je, uprkos svemu u svom životu, izražavala lepotu i radost, u Dijagrima osećajnosti Vesne Zarev zavodljiva estetika perfekcije struktura i linearnog kretanja i ukrštanja, emituje etičku latentnu dramu pritisaka i sužavanja prostornog okruženja.

Biljana Tomić

 • 01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  14.05.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  Muzeji za 10

  MAJSKA SKUPŠTINA 1848 - 170 GODINA POSLE - izložba (13.5.-1.9.2018.)

  autorka izložbe: dr Snežana Mišić

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  19.05.2018 | 10:00

  Radio Beograd/Kamena sala, Hilandarska 2, Beograd

  BITI DRUGI - 60 GODINA RADIO BEOGRADA 2 - izložba (18.5.-7.10.2018.)

  http://www.radiobeograd.rs

  26.05.2018 | 10:00

  Umetnička galerija “Nadežda Petrović”, Čačak

  Izazovi postmoderne - umetnost osamdesetih iz zbirke ‘Jugoslovenska umetnost druge polovine XX veka (maj - avgust 2018)

  Zastupljeni su umetnici: Radomir Damnjanović Damnjan, Zoran Petrović, Zmago Lenardič, Kosa Bokšan, Ferdinand Kulmer, Aleksandar Cvetković, Slobodan Trajković, Velizar Krstić, Slobodan Knežević Abi, Aleksandar Đurić, Gordana Jocić, Marija Dragojlović, Miodrag Đorđević, Božidar Damjanovski, Milan Miletić, Šemsa Gavrankapetanović, Marijana Muljević, Milica Mrđa Kuzmanov, Klavdij Tuta i Mileta Prodanović.

  *Radno vreme: Utorak – petak: 10 – 20 časova
  Subota i nedelja: 10 – 13 časova
  Ponedeljkom je Galerija zatvorena za posete.

  http://nadezdapetrovic.rs

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.