• Search form

16.09.2016 | 14:50

Digitalni svetionici

Digitalni svetionici

Projekat "Digitalni svjetionici", koji sublimira edukaciju, rad u javnim prostorima, slobodu pristupa mreži i performativne koncepte tehnologije, započinje u Rijeci, a biće realizovan tokom 2017. godine kroz program mreže Clubture i u Osijeku i Zagrebu.

Voditelj projekta je Radiona.org iz Zagreba, dok su partnerske organizacije Drugo more i multimedijalni klub #labOS iz Osijeka. Deo programa ugostiće i Tehnički muzej “Nikola Tesla” u Zagrebu, te organizacija Format C u Osijeku.

Nacrt projekta povezuje tri tačke Hrvatske – Rijeku, Osijek i Zagreb, i simbolički uključuje dva mora – Jadransko i Panonsko, te tri reke – Rječinu, Savu i Dravu.

Metaforom slobodne i otvorene mreže povezujući svetionike i internet usmerivače (router), te konceptualizujući veze Jadranskog i Panonskog mora kroz prizmu novih tehnologija i inovativnih praksi, Rijeka, Zagreb i Osijek nastoje pokazati i podeliti znanje i kreativne alate koji omogućuju slobodnu distribuciju informacija.

Projekt započinje u prostorima organizacije Drugo more u Rijeci, gde će od 16. do 18. septembra biti održana serija besplatnih radionica i nekonferencija na temu otvorene mreže i slobodne distribucije informacija.

Program se sastoji se od niza modularnih radionica, svetlosnih instalacija i performansa u javnim prostorima.

Cilj je podstaći umrežavanje na područjima intermedijalnih, novomedijskih i hibridnih umetnosti, te hacker i maker scene. Nove tehnologije poslužiće tako stvarnom i simboličkom umrežavanju različitih regija, te deljenju novih praksi STEAM (Science, Technology, Education, Art, Mathematics) edukacije.

Projekat se bavi LED grafitima u raznim varijantama –  svetleći Lightpainting stick, žonglerski alati unapređeni elektronikom, LED grafiti osvetljenje navođeno Wi-Fi mrežom i slično. Primenom tih tehnologija, svaki od gradova dobiće svoj karakterističan “digitalni svetionik”, čime saradničke organizacije učestvuju u zajedničkom kreiranju novih digitalnih mapa delovanja.

Projekat se, kako su najavili organizatori, nakon Rijeke seli u Osijek od 14. do 16. oktobra, a potom u Zagreb od 12. do 14. novembra.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.