• Search form

28.08.2018 | 13:28

Divanhana i Suzan Kardeš na otvaranju 7. Todo Mundo

Divanhana i Suzan Kardeš na otvaranju 7. Todo Mundo

Festival world muzike Todo Mundo u Beogradu počinje 30. avgusta u Kolarčevoj zadužbini nastupom sarajevske sevdah atrakcije Divanhana sa popularnom turskom pevačicom i glumicom Suzan Kardeš (Kardeş), a do 2. septembra predstaviće u Studentskom kulturnom centru još neke od zvezda, ali i mladih izvođača sa četiri kontinenta.

Sastav Divanhana vraća se u Kolarac posle dve i po godine i koncerta na kojem su publiku podigli na noge, a predstaviće album simboličnog naziva “Kardeş” (stariji brat na turskom) sa deset 10 numera, na kojem gostuje i Suzan Kardeš.

Divanhana izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj džez, pop i klasične muzike 20. veka. Namera tog sastava je negovanje i prezentovanje ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine, već i drugih zemalja Balkana, sa posebnim i pažlijivim osvrtom na sevdalinku.

Nakon objavljivanja albuma “Zukva” i “Live in Mostar”, Divanhana je širom Evrope održala više od 120 koncerata, otpočevši u istom periodu saradnju sa turskom pevačicom Suzan Kardeš, čiji se lik i glas mogu čuti i u popularim turskim serijama. Posle uspešnog koncerta u Istanbulu i objavljivanja albuma u zemljama bivše Jugoslavije i Turskoj, održali su u Bosni četiri rasprodata zajednička nastupa.

Uz Suzan Kardeš, iz Turske dolazi i virtuozni klarinetista Yunus Emre Ellek.

Kafu mi draga ispeci”, prvi singl sa albuma, “Anterija”, “Findikli Bizim Yolumuz”, “Fikrimin İnce Gülü” ili “Anadolka”, neke su od pesama poteklih iz bosanskohercegovačke i turske muzičke tradicije, koje su vekovima putovale i komunicirale ovim prostorima i šire.

Kao predgrupa će nastupiti mađarski sastav Csangallo, koji spaja muziku Čango Mađara sa zvucima Balkana.

Povodom nastupa Divanhane, 29. avgusta u 21 sat u Art bioskopu Kolarčeve zadužbine biće prikazan dokumentarni film “Zukva” o tom sastavu i njegovim članovima koji donose priče sa istraživačima tradicije, ljudima iz struke, na sceni i iza kulisa. Priče sa naizgled sasvim običnim ljudima isprepletene su u mrežu pretvoreno u etnomuzikološko i etnografsko dokumentarno filmsko ostvarenje.

Na projekciji filma, prema navodima organizatora, očekuju se i članovi  grupe Divanhana i Suzan Kardeš.

Među zvezdama festivala Todo Mundo najavljen je trio Barmer Boys iz Radžastana u Indiji, koji prvi put nastupa u Srbiji, a ima iskustvo velikih evropskih i američkih turneja.

Sa Kipra dolazi trio Monsieur Doumani, koji je izazvao izuzetno interesovanje albumom “Angathin”. Iranska pevačica Golnar Shahyar predstaviće nov međunarodni projekat, a za završno festivlsko veče najavljena je legenda muzike Gane – King Ayisoba, koji se pred beogradsku publiku vraća posle godinu i po dana, nakon nastupa u maju 2017, u okviru evropske turneje povodom albuma “1000 Can Die”.

Domaću scenu predstavljaju sastav Naked i Institut.

Naked će konačno pred domaćom publikom pokazati zbog čega su postali najtraženiji world music sastav iz Srbije, a na festivalu “Todo Mundo” nastupiće između turneja u Južnoj Koreji i Brazilu.

Ulaznice za koncert Divanhane i Suzan Kardeš na Kolarcu mogu se kupiti na blagajni te zadužbine po ceni od 1.000 i 800 dinara, gde je moguće nabaviti i karte za projekciju filma “Zukva” koje koštaju 250 dinara.

Karte za koncerte u SKC-u u prodaji su u klubu tog kulturnog centra po ceni od 400 ili 600 dinara – u zavisnosti od programa. Komplet karata za tri festivalske večeri u SKC-u 1.300 dinara.

Program Todo Mundo festivala nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.