• Search form

15.05.2018 | 23:37

Dobitnici nagrade EU i Evropa Nostre za 2018.

Dobitnici nagrade EU i Evropa Nostre za 2018.

Evropska komisija i Evropa Nostra proglasili su dobitnike nagrade za kulturno nasleđe za 2018. godinu, a među 29 laureata iz 17 zemalja su čak tri iz Srbije – projekat konzervacije Tvrđave Bač, Paviljon kneza Miloša u Bukovičkoj Banji iz 1907. godine i projekat “Istraživanje i katalogizacija Državne umetničke kolekcije” Dvorskog kompleksa na Dedinju.

Dobitnici nagrade EU za kulturno nasleđe/nagrade Evropa Nostre, vodeće evropske mreže koja se bavi kulturnim nasleđem, proglašeni su 15. maja u Briselu na osnovu odluke nezavisnih stručnjaka koji su pregledali ukupno 160 prijava organizacija i pojedinaca iz više od 30 zemalja širom Evrope. Nagrada se dodeljuje za za impresivna dostignuća u očuvanju nasleđa, istraživanju nasleđa, posvećenoj aktivističkoj službi, kao i obrazovanju, obučavanju i podizanju svesti u oblasti nasleđa.

Tvrđava Bač i Paviljon kneza Miloša našli su se među dobitnicima u kategoriji Konzervacija, uz Rotondu Svetog Venceslava u Pragu, Misionarsku kuću Poul Egede u Limanagu u Danskoj, Sanatorijum doktora Barnera u Braunlage/Harcu u Nemačkoj, Vinzberger: Kraljevski vinograd u Postamu-Sansusi u Nemačkoj, Vizantijsku crkvu Svete nedelje u Naksosu u Grčkoj, projekat konzervacije bazilike manastira Sveta Katarina na Sinaju, realizovan u saradnji Egipta, Grčke i Italije, Botaničku baštu nacionalne palate Keluš u Sintri u Portugalu, Fasadu San Ildefonso koledža u Alaka De Enares u Španiji i Soroline crteže Španije u Valensiji.

Istraživanje i katalogizacija Državne umetničke kolekcije Dvorskog kompleksa u Beogradu među dobitnicima je u kategoriji Istraživanje, u kojoj su nagrađeni i Evropski protokol o preventivnoj zaštiti – EPICO (koordinisan u Versaju), Tekstil iz Gruzije i Automatizovana tehnologija skeniranja za 3D digitalizaciju - CultLab3D u Darmštadu u Nemačkoj.

Paviljon kneza Miloša

Tvrđava Bač, čija je izgradnja započeta u XIV veku, sa dogradnjama tokom XV i XVI veka, spade u spomenike kulture od izuzetnog značaja. Projekat “Vekovi Bača” iniciran je 2006. godine radi istraživanja i povećanja znanja o prostoru Bača sa okruženjem, primene ključnih konzervatorskih principa u njegovom očuvanju, iznalaženja održive namene i podizanja svesti o vrednostima nasleđa u široj zajednici. Projekat je finansiran iz regionalnih, nacionalnih i međunarodnih izvora, uključujući i sredstva dobijena iz fondova EU.

 

Prema oceni žirija, taj projekat je izuzetan primer očuvanja nasleđa, zasnovan na interdisciplinarnosti i saradnji. “Da bi se ovo postiglo, lideri projekta su iskoristili evropske izvore za istraživanja i obavili potrebna prethodna ispitivanja, što je dovelo do primene odgovarajuće strategije upravljanja. Kontinuirano se ulagao napor da se pažljivom konzervacijom očuvaju važni aspekti ostataka tvrđave. Pored toga, postoji jaka obrazovna komponenta, važna za celu regiju”, istakao je žiri.

 

Paviljon kneza Miloša u Bukovičkoj banji u Aranđelovcu izgrađen je 1907. godine na mestu jednog od najstarijih izvora mineralne vode u Srbiji i prve fabrike za flaširanje vode.

Projekat “Istraživanje i katalogizacija Državne umetničke kolekcije” Dvorskog kompleksa na Dedinju traje već 12 godina. Uprkos fascinantnim delima koja se u njoj nalaze, Državna umetnička kolekcija Dvorskog kompleksa nikada nije bila u potpunosti istražena ni katalogizirana sve do 2006. godine, kada je Ministarstvo kulture Srbije osnovalo i finansiralo projekat za istraživanje te zbirke koji traje i danas.

Projektni tim čine dr Jelena Todorović (rukovodilac), redovna profesorka Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, i kustoskinja Muzeja primenjene umetnosit Biljana Crvenković, dok je za nadzor projekta određen Narodni muzej u Beogradu kao centralna institucija zaštite.

Ovogodišnje nagrade EU/Evropa Nostre, kao doprinos Evropskoj godini kulturne baštine, kojom je proglašena 2018, stavljaju poseban naglasak na evropske vrednosti odabranih dostignuća u polju nasleđa.

Iz regiona je među nagrađenima i Sinjska alka u Hrvatskoj i Plečnikova kuća u Sloveniji, u okviru kategoriji Edukacija, trening i povećanje svesti, u kojoj su i Lef Postino: Belgija i Italija povezane pismima (Belgija), Kulturni skok: Obrazovni program (Finska), Nacionalni institut kulturnog nasleđa: Program edukacije i obuke za konzervatore (Francuska), Kampanja uzdizanje od uništenja, koordinisana u Rimu (Italija), Otvoreni spomenici (Italija) i GeoKraft: Projekat Minecraft nasleđe (Holandija).

Nagrađeni u kategoriji Posvećenost su Čuda bugarske kampanje (Bugarska), Stefan Bern (Francuska), Udruženje međunarodnih privatnih odbora za očuvanje Venecije (Italija), Udruženje Hendrik de Kejser (Holandija), Tone Sinding Seinsvik (Norveška) i vlasnici bunara Argual i Tazakorte (Kanarska ostrva, Španija).

Nagrada Evropa Nostre dodeljena je i zapaženom projektu Turske, evropske države koja ne učestvuje u programu Kreativna Evropa - Grčkoj školi Zograafion u Istanbulu.

Nagrade će svečano biti uručene 22. juna u Berlinu, na prvom Evropskom samitu kulturnog nasleđa, a dobitnici će se predstaviti i na Sajmu izvrsnosti 21. juna na Alijanz Forumu.

Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračić izjavio je tim povodom da je kulturno nasleđe, u svim svojim različitim oblicima, jedno od najdragocenijih bogatstava Evrope.

„Ono gradi mostove između ljudi i zajednica, kao i između prošlosti i budućnosti. Kulturno nasleđe je centralno za identitet Evropljana i takođe ima vitalnu ulogu u pokretanju socijalnog i ekonomskog razvoja”, rekao je Navračić, čestitajući dobitnicima Nagrade EU/Evropa Nostre za kulturno nasleđe, kao i njihovim timovima za izuzetan i inovativan rad.

“Zahvaljujući njihovom talentu i posvećenosti, brojna bogatstva evropskog kulturnog nasleđa su očuvana i revitalizovana i, što je još važnije, njihov rad omogućava ljudima iz različitih polja da otkriju, istraže, kao i da se angažuju u vezi sa našim bogatim kulturnim nasleđem što je u potpunosti u duhu Evropske godine kulturnog nasleđa koju slavimo 2018. godine", izjavio je Navračić.

(SEEcult.org)

 • 01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  18.05.2018 | 08:00

  Savremena Galerija Subotica, Park Rajhl Ferenca 5, Subotica

  PRESECANJE MEDIJA - izložba (17.5.-20.7.2018.)

  umetnici/ce: KSENIJA KOVAČEVIĆ, KORINA GUBIK, LASLO ANTAL, IVANA MARIĆ, KONSTANTIN STEFANOVIĆ, LEONID PILIPOVIĆ

  autor izložbe: Miroslav Jovančić, kustos SGSU

  https://sgsu.org.rs

  19.05.2018 | 10:00

  Radio Beograd/Kamena sala, Hilandarska 2, Beograd

  BITI DRUGI - 60 GODINA RADIO BEOGRADA 2 - izložba (18.5.-7.10.2018.)

  http://www.radiobeograd.rs

  26.05.2018 | 10:00

  Umetnička galerija “Nadežda Petrović”, Čačak

  Izazovi postmoderne - umetnost osamdesetih iz zbirke ‘Jugoslovenska umetnost druge polovine XX veka (maj - avgust 2018)

  Zastupljeni su umetnici: Radomir Damnjanović Damnjan, Zoran Petrović, Zmago Lenardič, Kosa Bokšan, Ferdinand Kulmer, Aleksandar Cvetković, Slobodan Trajković, Velizar Krstić, Slobodan Knežević Abi, Aleksandar Đurić, Gordana Jocić, Marija Dragojlović, Miodrag Đorđević, Božidar Damjanovski, Milan Miletić, Šemsa Gavrankapetanović, Marijana Muljević, Milica Mrđa Kuzmanov, Klavdij Tuta i Mileta Prodanović.

  *Radno vreme: Utorak – petak: 10 – 20 časova
  Subota i nedelja: 10 – 13 časova
  Ponedeljkom je Galerija zatvorena za posete.

  http://nadezdapetrovic.rs

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.