• Search form

08.01.2018 | 10:05

Dodela Zlatnog globusa u znaku protesta i solidarnosti

Dodela Zlatnog globusa u znaku protesta i solidarnosti

Dodela Zlatnog globusa, koja je uz dodelu Oskara najglamuroznija ceremonija američke filmske industrije, protekla je 7. januara u znaku protesta zbog seksualnog uznemiravanja i izraza solidarnosti sa ženama koje su bile žrtve nasilnika, a trijumf je ostvarila crnohumjorna drama “Tri bilborda ispred Ebinga u MisurijuMartina Makdone, koja je odnela četiri nagrade.

Drama “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju” osvojila je nagrade Udruženja stranih novinara akreditovanih u Holivudu za najbolji igrani film, scenario Makdonaga, sporednu ulogu Sema Rokvela i glavnu žensku ulogu Fransis Makdormand, koja je istakla važnost javnog istupanja žena koje su žrtve seksualnog nasilja.

“Svoje stavove smatram privatnim i tako se i ponašam. Ipak, bilo je sjajno biti u ovoj prostoriji večeras i biti deo tektonske promene u strukturi moći filmske industrije. Verujte mi, žene koje su ovde večeras nisu došle zbog hrane. Došle smo da radimo”, rekla je oskarovka Fransis Makdormand, nagrađena za ulogu majke koja javno proziva policiju zbog nerasvetljenog ubistva svoje ćerke.

Nagradu za najboljeg glavnog glumca u filmskoj drami dobio je Geri Oldman za ulogu Vinstona Čerčila u filmu “Darkest Hour”, dok je u kategoriji komedije ili mjuzikla nagrađen Džejms Franko za ulogu u “The Disaster Artist”. Najboljom glumicom u istoj kategoriji proglašena je Serše Ronan za ulogu u filmu “Lady Bird”, koji je proglašen najboljom komedijom/mjuziklom. Zlatni globus za najbolju žensku sporednu ulogu dodeljen je Alison Dženi za ulogu u filmu “I, Tonya”.

Prva nagrada na 75. ceremoniji Zlatnog globusa, koja je protekla u duhu kampanje “Ja takođe” (Me Too) i crne garderobe kojom su zvanice izrazile solidarnost sa žrtvama seksualnog nasilja, otišla je u ruke Nikol Kidman, nagrađene za ulogu žrtve porodičnog nasilja u TV seriji “Velike male laži”. Slavna australijska glumica posvetila je nagradu svim koleginicama, ćerkama i majkama, ističući važnost “snage žena”.

Giljermo del Toro osvojio je Zlatni globus za najbolju režiju za film “Oblik vode” (The Shape of Water), mističnu dramu o emotivnom kontaktu jedne žene i vodenog bića zarobljenog u tajnoj vladinoj laboratoriji u Americi 60-ih godina. Del Torov imao je i najviše nominacija, a osvojio je i nagradu za originalnu muziku (Aleksandar Desplat).

Najboljim animiranim filmom proglašen je “Koko”, a najboljim stranim filmom “Niotkuda” (In the Fade) nagrađivanog nemačkog reditelja turskog porekla Fatiha Akina.

U televizijskim kategorijama trijumfovale su serije “Velike male laži” i “Sluškinjina priča”, za koju je Elizabet Mos osvojila Zlatni globus za najbolju glumicu. Uz Nikol Kidman, za “Velike male laži”, seriju u produkciji HBO, nagrađeni su i Laura Dern i Aleksander Skarsgard.

Mnogi laureati i prezenteri na ceremoniji, koja je bila fokusirana na potrebu promena u kontekstu položaja žena ne samo u industriji zabave, već širom sveta, osvrnuli su se u svojim govorima na kampanje Me Too i Time’s Up, a priču o aktuelnom skandalu započeo je već na otvaranju ceremonije voditelj Set Mejers koji je pozdravio “dame i preostale džentlmene”.

“Za muškarce u ovoj Sali veceras ovo je prvi put u poslednja tri meseca da neće biti u strahu kada čuju svoje ime glasno”, naveo je Mejers.

Veliku pažnju izazvala je dobitnica nagrade “Sesil B DeMil” za životno delo, uticajna TV voditeljka Opra Vinfri, koja je postala prva Afroamerikanka kojoj je dodeljeno to ugledno priznanje. Njeno izlaganje o istini kao najmoćnijem oružju propraćeno je stojećim ovacijama.

“Predugo žene niosu mogle da se čuju ili im se nije verovalo kada govore istinu o moći muškaraca. Ali, njihovo vreme je došlo!”, poručila je Opra Vinfri.

I Barbra Strejsend je poručila da je vreme za promene, podsećajući da je ostala jedina žena koja je dobila Zlatnog globusa za režiju, i to čak 1984.

“Narode, došlo je vreme. Treba nam više rediteljki i više žena nominovanih za najbolju režiju”, poručila je Barbra Strejsend.

Dodela Zlatnog globusa prva je velika ceremonija u Holivudu nakon prošlogodišnjeg izbijanja skandala u vezi sa seksualnim uznemiravanjem u filmskoj industriji.

Dobitnici nagrada:

Filmske kategorije

Najbolji igrani film - drama
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Najbolji igrani film – komedija ili mjuzikl
Lady Bird

Najbolji glumac u igranom filmu - drama
Gary Oldman, Darkest Hour

Najbolja glumica u igranom filmu - drama
Frances McDormand, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Najbolji glumac u igranom filmu – komedija ili mjuzikl
James Franco, The Disaster Artist

Najbolja glumica u igranom filmu – komedija ili mjuzikl
Saoirse Ronan, Lady Bird

Najbolji glumac u sporednoj ulozi u igranom filmu
Sam Rockwell, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Najbolja glumica u sporednoj ulozi u igranom filmu
Alison Janney, I, Tonya

Najbolji reditelj – igrani film
Guillermo del Toro, The Shape of Water

Najbolji scenario – igrani film
Martin McDonagh, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Najbolji animirani film
Coco

Najbolji strani film
In the Fade

Najbolja originalna kompozicija – igrani film
The Shape of Water

Najbolja originalna pesma – igrani film
This Is Me - The Greatest Showman

Televizijske kategorije

Najbolja televizijska serija - drama
The Handmaid's Tale

Najbolja televizijska serija - komedija
The Marvelous Mrs Maisel

Najbolji glumac u TV seriji - drama
Sterling K Brown, This is Us

Najbolja glumica u TV seriji - drama
Elisabeth Moss, The Handmaid's Tale

Najbolji glumac u TV seriji – mjuzikl ili komedija
Aziz Ansari, Master of None

Najbolja glumica u TV seriji – mjuzikl ili komedija
Rachel Brosnahan, The Marvelous Mrs Maisel

Najbolja mini TV serija
Big Little Lies

Najbolji glumac u mini TV seriji
Ewan McGregor, Fargo

Najbolja glumica u mini TV seriji
Nicole Kidman, Big Little Lies

Najbolji epizodni glumac u mini TV seriji
Alexander Skarsgard, Big Little Lies

Najbolja epizodna glumica u mini TV seriji
Laura Dern, Big Little Lies

*Foto: ©HFPA

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.