• Search form

11.03.2018 | 13:06

Dokumentarac o Džejn Gudal u KCB-u

Dokumentarac o Džejn Gudal u KCB-u

Hvaljeni dokumentarni film “Džejn” o čuvenoj naučnici Džejn Gudal (Jane Goodall), čija su istraživanja iz korena promenila dotadašnja saznanja o svetu šimpanzi, biće premijerno prikazan 14. marta u Dvorani Kulturnog centra Beograda, uz besplatan ulaz.

Više od sto sati do sada neviđenih snimaka, napravljenih u tanzanijskom nacionalnom parku Gombe tokom 60-ih godina XX veka, u zaokruženu filmsku priču uklopio je nagrađivani reditelj Bret Morgen. Publika će biti u prilici da prati priču o Džejn Gudal, mladoj ženi bez formalnog obrazovanja čije je istraživanje šimpanzi svojevremeno uzdrmalo dotadašnju, dominantno mušku naučnu zajednicu i napravilo revoluciju u shvatanju prirodnog sveta.

Dokumentarac o revolucionarnom radu i nesvakidašnjem životu Džejn Gudal, sa muzikom slavnog američkog minimaliste Filipa Glasa, premijerno je prikazan prošle jeseni na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a regionalnu premijeru imao je na nedavnom 14. ZagrebDoxu.

Film počinje 1960. godine u Gombeu, kada Džejn Gudal, tada 26-godišnja Britanka, vođena samo ljubavlju prema životinjama, kreće u prvu ekspediciju u cilju proučavanja šimpanzi. Strpljivo gradeći poverenje životinja, uskoro je dospela na naslovne strane kada je otkrila da su šimpanze veoma inteligentna bića sa društvenim životom, sposobna da koriste alate da bi došle do hrane. Kada je 1964. godine National Geographic poslao holandskog filmadžiju Huga van Lavika da zabeleži njen rad, njih dvoje su se zavoleli, ali su profesionalne obaveze, epidemija dečje paralize i nasilje među šimpanzama, ugrožavali idiličan odnos tog para. Iako je u filmovima i knjigama mnogo toga rečeno o radu dr Džejn Gudal sa šimpanzama, o njoj kao ženi u naučnom svetu, ali i o njenom privatnom životu, zna se malo toga.

Film “Džejn” otkriva kako se, dok je proučavala šimpanze, rodila ljubav i kako se borila da napravi ravnotežu između braka i majčinstva i svog životnog sna.

“Kada sam prvi put gledala film, osetila sam snažnu nostalgiju, bilo je nečega veoma stvarnog i nesputanog”, rekla je dr Džejn Gudal. “Film prikazuje kakve su stvari zaista bile, iznosi ljudske karaktere, naročito moj i Hugov, na veoma intiman način. Vratio me je u najbolje dane mog života onako kako nijedan dokumentarac do sada nije”, dodala je osnivačica Instituta “Džejn Gudal” i ambasadorka mira Ujedinjenih nacija.

Reditelj Bret Morgen poznat je ljubiteljima dokumentarnih ostvarenja po svom jedinstvenom, intimnom i upečatljivom filmskom rukopisu. Pre upuštanja u avanturu snimanja filma o Džejn Gudal i njenom naučnom radu, pobrao je pohvale kritike i publike dokumentarnim filmovima o Kurtu Kobejnu (Kurt Cobain: Montage of Heck, 2015) i sastavu The Rolling Stones (Crossfire Hurricane, 2012), a film “On the Ropes” iz 1999. godine doneo mu je nominaciju za Oskara u kategoriji najboljih dokumentarnih filmova.

“U ovoj priči najviše me je zainteresovala borba za priznanje jedne žene, naročito u vreme kad je Džejn radila”, rekao je Morgen, dosajući da je “Džejn” u velikoj meri “ljubavna priča, s tim da nije reč o ljubavi između muškarca i žene, već između žene i njenog rada”.

Uoči projekcije filma u Dvorani KCB-a, u saradnji sa beogradskim Festivalom nauke u 18 časova biće održana naučna tribina inspirisana radom i zalaganjima Džejn Gudal, a posvećena podizanju svesti o ugroženim životinjskim vrstama u Srbiji.

Uticaj ljudi na prirodu pogubniji je iz dana u dan, što se posebno ogleda kroz primere zagađivanja životne sredine, uništavanja prirodnih staništa i nestanka vrsta. Prema procenama svetskih organizacija, na svakih sat vremena sa naše planete nestanu četiri vrste. U Srbiji se pretpostavlja da je čak 429 životinjskih vrsta pred istrebljenjem, od čega je 66 vrsta sisara i 273 vrste ptica, naveli su organizatori.

Na tribini u KCB-u biće reči o primerima dobre prakse koji se sprovode u Srbiji zemlji, kao što je slučaj sa mrkim medvedima, jesetrama i beloglavim supovima, ali će biti istaknuti i negativni primeri sa katastrofalnim posledicama, kao i napori da se sačuva poslednji par orlova krstaša, vrste koja se nalazi na državnim simbolima Srbije.

Učesnici razgovora biće direktorka WWF programa u Srbiji Duška Dimović, direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu dr Milan Paunović, dr Saša Marinković iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica i Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a u ulozi moderatora biće Rambo Amadeus, muzičar i ekološki aktivista.

Nastao u produkciji National Geographic, film “Džejn” imao je nominaciju za nagradu BAFTA za najbolji dokumentarni film, a više američkih strukovnih i kritičarskih udruženja proglasilo ga je za najbolji dokumentarac 2017. godine. Časopis Vogue istakao ga je kao jedan od najboljih dokumentaraca svih vremena.

Nakon premijere u KCB-u, film “Džejn” imaće televizijsku premijeru 18. marta u 21:55 na kanalu National Geographic. Tog dana biće emitovan u 172 države na čak 43 jezika.

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

digitalizacija, nbs
Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom