• Search form

14.07.2017 | 13:42

Dopusti da budem Rom

Dopusti da budem Rom

Multimedijalni umetnički događaj “Dopusti da budem Rom: Pola veka filma ‘Skupljači perja’” biće održan 16. jula u Klubu-galeriji Polet u Beogradu, povodom 50-godišnjice premijere tog kultnog ostvarenja Aleksandra Saše Petrovića, a posvećen je i akterima romske umetničke scene.

Program te večeri, posvećen jednom od najznačajnijih ostvarenja srpske i svetske kinematografije, vodiće od 20 sati zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava Dragoljub Acković, autor nekoliko knjiga i brojnih tekstova o romskoj problematici u domaćim i stranim naučnim časopisima, koji je i nekadašnji urednik romskog programa na Radiju Beograd.

Program obuhvata i projekciju kratkog filma “Crvenkapa” multimedijalnog umetnika Zorana Tairovića. Zasnovan na poštovanju kulturnih različitosti, taj eksperimentalni film iz 2009. godine potvrđuje postojanje umetničke vrednosti i saradnje Roma i Evrope. Tairović će predstaviti i lične stavove o Petrovićevom stvaralaštvu.

Crvenkapa

Izbor iz romske narodne poezije čitaće glumica Aleksandra Milojković Novikova i novinarka Radio-televizije Srbije Una Beriša, a u muzičkom delu programa nastupiće Mila Kuznjecova i Baja Saitović.

Kao specijalni gost najavljena je glumica Olivera Katarina, zvezda “Skupljača perja”, koja je nedavno na 46. Filmskom festivalu u Sopotu dobila tim povodom specijalno priznanje, a gostovala je u maju i na 70. Filmskom festivalu u Kanu, povodom svečane projekcije Petrovićevog filma na restauirsanoj kopiji, u okviru programa “Kanski klasici”.

Ulaz je na veče posvećeno “Skupljačima perja” besplatan je, a program se realizuje u saradnji sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava i sa nezavisnim kustosom Gregom De Cuirom.

*Foto: Jugoslovenska kinoteka

(SEEcult.org)

Skupljaci perja
Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću