• Search form

28.11.2017 | 21:53

Dovijanje kao zanimanje

Dovijanje kao zanimanje

Komedija “Džast merid” prema tekstu Dunje Petrović, u režiji Vojina Vasovića, biće premijerno izvedena 30. novembra u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu, a priča je o današnjem vremenu, u kojem se više živi od snalažlјivosti nego od novca, pa je dovijanje postalo gotovo zanimanje po sebi.

Glavni junaci su majstori dovijanja. Trojica najbolјih prijatelјa, papučić Dobrica, mulјator Lepi i štreber Vektor, stavlјeni su pred veliki izazov – kako da za deset dana, sa 0 dinara, organizuju Dobričino venčanje, a sve to pod budnim okom njegove buduće tašte, sledeći nemoguće zahteve njegove devojke Sandre, od koje se krije samo jedna sitnica – da budžeta nema. U toku svih mogućih i nemogućih svadbenih zadataka, koje će morati da reše, i prijatelјstvo će biti stavlјeno na test, jer Sandra nije jedina od koje se nešto krije…

U predstavi igraju Čedomir Štajn, Dušan Stanikić, Nikola Milojević, Miroslav Petrović, Nada Jurišić i Aleksandar Milojević. Scenografkinja je Ana Kolbjanova, kostimografkinja Jelena Janjatović, kompozitor Dragoslav Tanasković Trnda, a koreografkinja Sanja Matejić.

Prema navodima autorke teksta Dunje Petrović, vreme i mesto u kojem živimo “pruža beskonačan potencijal za komediju... i apsurd”.

“U okolnostima u kojima se više živi od snalažlјivosti nego od novca, dovijanje je postalo gotovo zanimanje po sebi. To je bila polazna tačka mog komada. I zato su glavni likovi majstori upravo tog zanata. Lepi ima krupne ambicije, iako je trgovac na sitno; mulјator koji živi od danas do sutra u neprestanim pokušajima da se domogne lake love... ili bilo kakve love. Vektor je uštoglјeni fizičar, jedan od onih preškolovanih, nesnađenih lјudi. Od njega se uvek mnogo očekivalo, baš kao što se i sada mnogo očekuje... da plati čak 3 zaostale kirije. I treći među njima, Dobrica, mladoženja. On je zaglavlјen u dugoj vezi, koja je mnogo više od toga – to je zajednica... ekonomska. Pošto je u poziciji u kojoj je izdržavan od strane svoje devojke, onda i on mora da izdržava štošta... recimo, njenu majku u čijem stanu živi. To su lјudi koje svako ima u svom okruženju. Ali nisu samo oni slika nas. Sandra, Dobričina devojka, ne samo da je morala da ode u ‘beli svet’ Arapskih Emirata, već se bavi lajf koučingom, izmišlјenim zanimanjem za sve koji ne umeju da žive sa sobom. Nјena majka opterećena je podmlađivanjem u trci sa vremenom koje ju je pregazilo. Ciga Džomla rentira sopstenve burme za kesicu lešnika, Rubeola mašta da postane volonter, crkve skuplјaju lajkove na fejsbuku, dok im popovi imaju zabranu izlaska iz zemlјe, a niču i fantomske agencije u kojima se traži ‘preko 25 godina radnog iskustva i do 30 godina starosti’. E u takvim okolnostima, ovi momci moraju da organizuju svadbu za 10 dana sa 0 dinara. A zašto svadbu, ako ne zbog papira - zar ima jačeg povoda da se neko upusti u tu avanturu danas?!”, navela je autorka.

Prema rečima Dunje Petrović, njen komad bi se u Nemačkoj, recimo, smatrao komedijom apsurda, a “ovde se, na žalost, više čini kao realizam”.

“Naravno, uvila sam ga u lagani vodvilјski format, kako bi nas prevashodno terao na smeh, ali za one koji vole da čitaju između žanrova, biće tu i ozbilјnijeg štiva. A srećan kraj se podrazumeva, jer ‘ako nije dobro, to onda i nije kraj’”, navela je Dunja Petrović.

Prve reprize predstave “Džast merid” su 2, 5, 14. i 30 decembra.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.