• Search form

04.03.2018 | 18:05

Druga strana svega najbolji film i za publiku ZagrebDoxa

Druga strana svega najbolji film i za publiku ZagrebDoxa

Film “Druga strana svega” rediteljke Mile Turajlić iz Srbije, proglašen najboljim u regionalnoj konkurenciji 14. ZagrebDoxa, dobio je najbolju ocenu i od publike tog međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Zagrebu, održanog od 25. februara do 4. marta.

Brojni posetioci, koji su imali priliku da pogledaju 125 filmova iz celog sveta, doneli su odluku o najboljem naslovu 14. ZagrebDoxa i tako dodelili poslednju ovogodišnju nagradu.

Osim prema oceni publike, “Druga strana svega” proglašen je prethodno najboljim i odlukom regionalnog žirija 14. ZagrebDoxa, kao i odlukom žirija Međunarodnog udruženja filmskih kritičara – FIPRESCI.

Mila Turajlić u filmu “Druga strana svega”, koji je pobedio i na 30. IDFA u Amsterdamu, predstavlja vrata njenog porodičnog stana koja nisu otvarana 70 godina kao metaforu bivšeg i sadašnjeg političkog režima u Srbiji. Ujedno, ta vratasu i presek njene porodične istorije. Priču o vratima rediteljka beleži iz perspektive svoje majke, ugledne univerzitetske profesorke i aktivistkinje Srbijanke Turajlić, koja je svojim aktivističkim delovanjem pokušala da promeni političke događaje u Srbiji na prelazu stoleća, uverena da je svaka generacija odgovorna za ono što ostavlja u nasleđe budućim naraštajima.

Regionalni festivalski žiri istakao je jasnu strukturu složene radnje i osećajnosti kojom su dočarani veliki dokumentarni trenuci u tom filmu, koji tečno gradi pripovest o potpunim suprotnostima - spajajući svakodnevno i epsko. “Intimni prizori odnosa majke i kćeri odvijaju ispred kulise turbulentne povesti zemlje u stalnom prevratu”, naveo je žiri regionalne konkurencije ZagrebDoxa, koji su činili direktorka festivala Šefild Doc/Fest Elizabeth McIntyre, selektor DOK Lajpcig Ralph Eue i reditelj Ognjen Glavonić iz Srbije, koji je pobedio na 13. ZagrebDoxu filmom “Dubina dva”.

Žiri FIPRESCI istakao je da film Mile Turajlić “zbližava, otkriva i donosi sklad”.

“Časna žena koja ne misli da je zaslužila počasti. Stan koji nikada nije trebalo da bude stan, nego je postojao takav kakav je duže od 70 godina. Pragmatičnost koja je postala strast na političkoj pozornici”, istakao je u obrazloženju žiri FIPRESCI, koji su činili nemačka novinarka i filmska kritičarka Carolin Weidner, britanska kritičarka Collete de Castro i hrvatska novinarka i kritičarka Marcella Jelić.

Film “Druga strana svega” ima nekoliko projekcija i poslednjeg dana ZagrebDoxa, u okviru programa The Best of Fest.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.