• Search form

04.01.2018 | 13:33

Dugovečnost fenomena laži

Dugovečnost fenomena laži

Komedija Jovana Sterije Popovića "Laža i paralaža", u režiji Juga Radivojevića, biće odigrana jubilarni, 150. put, 8. januara na Sceni "Raša Pavlović" Narodnog pozorišta u Beogradu.

Predstava “Laža i paralaža”, premijerno izvedena 25. marta 2006. godine, bavi se fenomenom laži, antropološkim problemima i mentalitetom, kroz surovu i dirljivu priču, ne samo o lažovima, već i o prevarenim i obmanutim ljudima.

Govoreći o razlozima za postavku tog komada, Radivojević je uoči premijere rekao da je "laž, nažalost, postala legitimna, više se ne postavlja pitanje da li neko laže ili ne", ukazujući da "na osnovu laži propadamo u duhovnom i egzistencijalnom smislu".

Uloge tumače: Boris Komnenić (Marko Vujić), Brankica Sebastijanović (Jelica), Stefan Buzurović (Batić), Milan Gutović (Aleksa), Nebojša Dugalić (Mita) i Danijela Ugrenović (Marija).

Dramaturzi su Molina Udovički i Slavko Milanović, kompozitor Kornelije Kovač, scenograf Dejan Pantelić, a kostimografkinja Marina Vukasović Medenica.

Sterijina komedija “Laža i paralaža” prvi put je izvedena u Teatru na Đumruku 23. aprila 1842. godine.

(SEEcult.org)

Video
10.01.2018 | 23:55

VOĐENJE: Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki MSU

Vođenje kroz izložbu Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti kojom je MSU u Beogradu otvoren u oktobru 2017. godine nakon desetogodišnje pauze zbog više puta započinjane i odlagane rekonstrukcije.