• Search form

08.04.2018 | 14:23

Dve strane grafike

Dve strane grafike

Savremena galerija Subotica najavila je od 11. aprila izložbu “Dve strane grafikeBranimira Karanovića sa najnovijim opusom digitalnih grafika tog beogradskog umetnika, grafičara, fotografa i profesora, koji se prvi put samostalno predstavlja pred subotičkom publikom.

Digitalne tehnologije, kako je navela u tekstu za katalog kustoskinja izložbe Jasmina Jovančić Vidaković, otvorile su nove mogućnosti koje Karanović suvereno primenjuje u umetničkom izrazu. Dualizam, koji je sveprisutan u savremenoj umetničkoj grafici, prisutan je i u stvaralaštvu Karanovića, ali ne samo u smislu tehničke izvedbe dela.

“Njegova cela umetnička poetika počiva na konceptu suprotstavljenih strana koje mogu nekada biti u harmoniji, a nekada u potpunom kontrastu. Svedenom kompozicijom koja najčešće deli format grafike na dve strane, Karanović predstavlja paralelne narative koji egzistiraju ili potpuno autonomno ili dopunjujući jedan drugog. U njegovim digitalnim otiscima grafika je i fotografija, a fotografija je i grafika. Svet u njima fragmentiran je od istorijskih otisaka ljudske civilizacije i njenih univerzalnih kodova do vizuelnih beleški naše svakodnevice”, navela je Jasmina Jovančić Vidaković, ističući da je Karanović umetnik koji je svestan da svaka stvarnost ima dve strane, onu istinsku i nepromenljivu, i onu drugu koja se prelama kroz prizmu naše percepcije.

Autoportret sa ružom, 2014, digitalni print

Dva lica i skica, 2017, digitalni print

Pukotina, 2015, digitalni print

Rođen 1950. godine u Beogradu, gde je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti 1974, te magistrirao 1976. na Fakultetu likovnih umetnosti, Karanović je od 1978. do 1997. radio kao profesor fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a od 1996. je na grafičkom odseku FPU u Beogradu.

Od 1974. godine aktivno izlaže na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Priredio je više autorskih izložbi fotografija i grafika domaćih i stranih autora u Beogradu, Solunu, Novom Sadu i Čačku.

Šaht mat, 2017, digitalni print, instalacija

Subotička publika imala je priliku da upozna Karanovićev rad na kolektivnim izložbama.

Njegova dela nalaze se u mnogim kolekcijama, uključujući i zbirku Savremene galerije Subotica, gde će izložba “Druga strana” biti otvorena do 7. maja.

Otvaranje izložbe pratiće i razgovor sa umetnikom.

Izložbu prati ilustrovani katalog sa tekstom Jasmine Jovančić Vidaković, a autor vizuelnog identiteta izložbe i dizajna kataloga je Boris Cupać (Refresh).

U Savremenoj galeriji Subotica do 5. maja otvorena je i izložba “Amuse me beogradske umetnice Ivane Ivković, inspirisana istorijom Palate Rajhl u kojoj se ta galerija i nalazi.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.