• Search form

07.02.2016 | 22:51

Džordž Miler na čelu žirija 69. Kana

Džordž Miler na čelu žirija 69. Kana

Australijski reditelj, scenarista i producent Džordž Miler (George Miller) predsedavaće žirijem 60. Filmskog festivala u Kanu koji će biti održan od 11. do 22. maja.

U Kanu je 2015. godine prikazan Milerov poslednji film “Pobesneli Maks: Autoput besa”, koji je bio van konkurencije, a označio je ne samo povratak legendarne sage o filmskom junaku Maksu Rokatanskom, već i samog njegovog kreatora, Milera, kao i njegovog vizionarskog stila koji ga je učinio poznatim imenom u domovima širom sveta, saopštili su organizatori Kanskog festivala.

Povodom imenovanja za predsednika žirija 69. Kana, Miler je izjavio da je oduševljen i da mu je izuzetna čast što će biti u centru tog čuvenog festivala koji otkriva filmska blaga iz celog sveta.

Jedan od ključnih aktera postapokaliptičnog žanra i autor franšize “Pobesneli Maks”, Miler je sa Piterom Virom (Peter Weir), Brusom Beresfordom (Bruce) i Filipom Nojsom (Phillip Noyce), i jedna od ključnih ličnosti zlatnog doba australijske kinematografije 80-ih godina 20. veka.

Poreklom iz malog sela u Kvinslendu, Miler je započeo filmsku karijeru ranih 70-ih, a već 1979. godine je ostvario svetsku slavu - “Pobesnelim Maksom” sa Melom Gibsonom u naslovnoj ulozi. Usledili su novi nastavci te franšize 1981. i 1985. godine, a onda i treći deo 2015. godine, koji ima čak deset nominacija za Oskara, uključujući za najbolji film i režiju.

Miler je tokom karijere često eksperimentisao žanrovima, a prema navodima organizatora Kanskog festivala, uspevao je da brilijantno pomiri očekivanja masovne publike i najviše umetničke standarde.

Između ostalog, bio je 1983. godine jedan od reditelja filma “Zona sumraka”, a potom su usledile “Veštice iz Istvika” 1987. i intimna drama “Lorencovo ulje” (1992) sa Suzan Sarandon i Nikom Noltijem (Nick Nolte), koja je bila nominacije za najbolji scenario i glavnu žensku ulogu. Miler je 1995. godine adaptirao i producirao film “Babe”, koji je imao sedam nominacija za Oskara, a 2006. je potpisao prvi animirani film – “Happy Feet”, koji je bio veliki bioskopski hit i takođe nominovan za Oskara. nastavak tog filma usledio je 2011.

Kanskim žirijem 2015. godine predsedavala su braća Džoel i Itan Koen, a Zlatnu palmu je osvojio francuski reditelj Žak Odijar za film “Dipan”, dok je Gran pri osvojio mađarski debitant Laslo Nemeš za film “Šaulov sin” o strahotama holokausta. Nagradu žirija dobio je grčki reditelj Jorgos Lantimos za “Jastog”, nadrealnu priču na engleskom jeziku o budućnosti u kojoj su brak i potomstvo obavezni.

*Foto: Kanski festival

(SEEcult.org)

Video
12.06.2018 | 19:26

VOĐENJE: Daniel Kovač - Uvek može surovije

Vođenje kroz izložbu Daniela Kovača "Uvek može surovije", održanu u galeriji Remont u Beogradu od 28. maja do 8. juna 2018.