• Search form

08.09.2018 | 16:44

Ederlezi Rising i Granice kiše na Raindance festivalu

Ederlezi Rising i Granice kiše na Raindance festivalu

Među pet filmova u programu “Narrative Discovery” 26. Festivala nezavisnog filma Raindance u Londonu, koji će biti održan od 26. septembra do 8. oktobra, odabrani su i srpski “Ederlezi Rising Lazara Bodrože i srpska manjinska koprodukcija “Granice kiše Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića.

Ederlezi Rising” je prva prikazivanja i domaću premijeru imao u nacionalnom programu 46. Festa u Beogradu, na kojem je i odneo najvažnije nagrade. Međunarodnu premijeru imao je potom u aprilu na 37. Međunarodnom festivalu u Briselu, a učestvovao je i u programu festivala Let’s CEE u Beču, gde je osvojio nagradu Cineplexx za distribuciju.

Bodrožin film, čiji je scenario Dimitrije Vojnov zasnovao na prozi Zorana Neškovića, priča je o astronautu (Sebastijan Kavaca) poslatom na dugu intergalaktičku misiju, koji se tokom tog leta zaljubljuje u ženskog androida  koji ga prati na misiji. Počinje da veruje da se unutar te mašine nalazi prava osoba. Glavnu žensku ulogu u ovom filmu tumači Stoja (Stoya), američka glumica srpskog porekla najpoznatija po ulogama u porno-filmovima, ali i kao društvena aktivistkinja, feministkinja i kolumnistkinja.

Na Raindance festivalu biće prikazan i film “Granice kiše”, koprodukcija Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Švedske i Velike Britanije, koji govori o urbanoj devojci koja je u poseti familiji na selu.

Glavnu ulogu tumači Kristina Stevović, a igraju i Vahidin Prelić, Robert Budak, Neđeljko Neno Milović, Ognjen Ogi Vujović, Nada Pavićević, Momo Pićurić, Marta Pićurić

Granice kiše

Nastanak oba filma podržao je Filmski centar Srbije.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.