• Search form

20.07.2017 | 22:53

Eksperiment kao prostor slobode

Eksperiment kao prostor slobode

Beogradski reditelj Igor Toholj predstavio je na 24. Festivalu evropskog filma Palić kratki eksperimentalni film “Transfiguracija”, inspirisan jednim dugim hotelskim hodnikom.

Prikazan u programu Mladi duh Evrope, film “Transfiguracija” je, prema rečima Toholja, u osnovi zamišljen kao minimalistički postupak, inspirisan ambijentom u kojem se nalazio tokom jedne nedelje.

“Prolazeći tim dugim hodnikom na čudan, onostrani način bio sam inspirisan i odlučio sam da snimim ‘film kadar’ koji je poslužio kao polazište za ovaj film. ‘Transfiguracija’ je nastala iz multiplikacije tog kadra, njegovih bezbrojnih varijacija po različitim parametrima. Inače, to je bio najduži hotelski hodnik u kom sam bio u životu, tako dug da se sa najširim objektivom njegove tačke u perspektivi spajaju”, rekao je Toholj 20. jula na konferenciji za novinare na 24. FEF Palić, na kojem učestvuje i kao selektor programa ekoloških dokumentaraca Eko Dox.  

Toholj je istakao da je strukturi mnogo doprinela mlada montažerka Marija Kovačina, koja je radila i na zvučnoj slici koja zaista organski izvire iz filma.

Komentarišući položaj eksperimentalnog filma u Srbiji, Toholj je podsetio da je na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma čak bila ukinuta ta kategorija “pod izgovorom da su druge filmske forme apsorbovale eksperimentalni film, što nije tačno”.

“Eksperimentalni film se ne smatra delom onoga što se podrazumeva pod takozvanom filmskom industrijom. U tom smislu je on ekskluzivitet, polje u kome se ostvaruju ambicije i fantazmagorije autora, koji su na tom polju prilično slobodni”, istakao je Toholj.

Eksperimentalni film, međutim, kako je primetio, sve više počinje da biva produkcioni deo filmske industrije.

“Recimo, Filmski centar Srbije je ove godine na konkursu sa malo više razumevanja podržao tu kategoriju i čak uveo kategoriju video arta”, naveo je Toholj.

“U svetu sve češće festivali A kategorije, kao što je Kan, inkorporiraju u svoje programe mnoštvo eksperimentalnih i alternativnih filmova, koje možemo da vidimo na Paliću u programu Mladi duh Evrope”, rekao je Toholj.  

Kao selektor progama Eko Dox, Toholj je želeo da ukaže da je budućnost koje smo se pribojavali već tu, sa svim lošim posledicama nepažnje čoveka prema životnoj sredini.

“Hteo sam i da pokažem kako razni novinari, istraživači, aktivisti i drugi svojim ličnim primerom i angažmanom pokušavaju da utiču na to da se taj proces barem uspori. Sa druge strane, u nekom socijalno-političkom smislu, ukazujem na neke velike nepravde, poput otimanja plodne zemlje u najsiromašnijim zemljam sveta (Mrtvi magarci se ne plaše hijena). To su filmovi u kojima kroz nečiji lični angažman publika može da doživi empatiju sa tom osobom i da razume bolje taj problem nego kada se iznose samo novinske činjenice ili rezultati istraživanja, koji su suvoparni i nemaju lični pečat”, izjavio je Toholj.

Palićki festival prikazuje do 21. jula oko 80 filmova u 11 celina, uprkos smanjenoj podršci nadležnih.

Festivalski sajt je palicfilmfestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org za kulturu Jugoistočne Evrope.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.