• Search form

10.05.2017 | 23:27

Erik Delmar u Haosu

Erik Delmar u Haosu

Galerija Haos u Beogradu najavila je od 23. maja izložbu crteža, skulptura i asamblaža argentinsko-francuskog umetnika Erika Delmara (Eric Delmare), koji je posvetio život umetnosti i zapravo smatra da su umetnost i život jedno te isto.

Reč je o ekstremnom entuzijasti koji bi da interveniše i učini još atraktivnijom i samu prirodu. Tako je u pustinji države Mali pravio instalacije od drveta nađenog u okolini koje je farbao živim bojama, ili ogromnu instalaciju u delti Burkine Faso.

U Haosu će predstaviti crteže tušem, manje skulpture i pojedine asamblaže.

Profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu Miško Pavlović, pisac teksta u katalogu, naveo je za Delmara da u veoma polimorfnom opusu, koji obuhvata različite likovne discipline od crteža i slikarstva pa do skulpture u drvetu i metalu, i od poezije do monumentalnih intervencija u prostoru, nekome ko nije upućen u sve elemente njegovog bogatog izraza, ta skokovitost može delovati hirovito. Međutim, “objedinjujući činilac u svemu tome može biti ono što i sam kaže za trenutak stvaranja ‘c'est un geste poetique’ (to je jedan poetski gest). Tražiti poeziju u materiji kore drveta ili u livenom plavom staklu, kao i u obrisima i konturama na papiru ili stihovima, jeste samo jedan segment onih bitnih gradivnih delova Delmarovog postojanja, u kome se i život čoveka i njegova umetnost teku iz istog izvorišta stapajući se u jedno”, naveo je Pavlović, koji će i otvoriti izložbu Delmara u Haosu.

Rođen 1958. godine u Rabatu u Maroku, Delmar je živeo u raznim krajevima sveta, uključujući Buenos Aires, Pariz, Burkinu Faso i Meksiko.

Samostalno izlaže od 1997. godine, najpre skulpture u Berlinu, potom u Meksiku, pa slike i skulpure u Parizu, zatim u Švajcarskoj i Argentini, te radove u tušu u Parizu, skulpture u Belgiji (2015)… Kolektivno je nastupao na 25 salona i bijenalnih prezentacija u Evropi, kao i na Uneskovom salonu  povodom inauguracije (2000).

Boravio je u Beogradu 2007. godine i izlagao radove u tušu u Salonu kuće Pavlović. Posebne projekte je realizovao u pustinji države Mali u Africi od objekata nađenih u prirodi (2004), zatim monumentlnu instalaciju u laguni Burkine Faso (2005) i vitraže za kapelu Kanweller i Michel Leiris (2010).

Takođe, objavljene su tri publikacije sa njegovom poezijom i putopisima.

Delmarova izložba u Haosu biće otvorena do 16. juna.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.