• Search form

30.07.2018 | 23:27

EUtopija

EUtopija

Vizuelni umetnik Igor Bošnjak predstavlja tokom avgusta u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda video i ambijentalnu instalaciju “EUtopija” koja prikazuje mapu Evrope u stvarnom i izmaštanom izgledu.

Reč je o umetnikovoj projekciji ideje o Evropi. Bošnjak slika kartu Evrope tradicionalnom tehnikom ulja na platnu, da bi je zatim transformisao u neprepoznatljivu formu kojom posmatrač može da se poigrava. U video radu predstavlja Evropu kao samodovoljni oblik postojanja, kao ostrvo Eutopiju.

Bošnjak koristi i satelitske snimke realnog, poznatog prostora koje jukstapozira sa izmaštanim ili željenim prostorom. Na taj način, on sugeriše, kako sam ističe, utopijsku sliku kao novu predstavu starog prostora. Reč je o prostoru koji je realan, geografski utvrđen, sa svojim granicama, reljefima i drugim elementima koji ga čine pouzdanim za tumačenje i predstavljanje. Ovaj prostor je stavljen sada u novi kontekst, bez razumnih tumačenja, bez cenzurisanog pogleda, ali provučen kroz nov iskustveni postupak. Prikazuje se kao izolovana celina u kojoj ne postoje granice.

Projekat “EUtopija” imao je premijeru tokom protekle dve godine u Dubrovniku, Marseju, Trebinju i Novom Sadu.

Za beogradsku izložbu projekat je izmenjen i prilagođen galerijskom prostoru KCB-a.

Rođen u Sarajevu, Bošnjak živi i radi u Trebinju, gde je diplomirao na Odseku za slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti, a završio je interdisciplinarne master studije na odseku Teorija umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Predaje na Akademiji likovnih umetnosti u Trebilju.

Bošnjak u svom radu koristi film, video, fotografiju… Njegovi radovi predstavljeni su na izložbama u Londonu, Beču, Parizu, Kopenhagenu, Oslu, Moskvi, Hongkongu, Veroni, Rimu, Bolonji, Bukureštu, Mariboru, Dubrovniku, Sarajevu, Banjaluci, Novom Sadu, Beogradu…

Izložba “EUtopija” u Likovnoj galeriji KCB-a biće otvorena od 2. do 25. avgusta, koliko traje i izložba “Lične geografije” u galeriji Podroom, koja obuhvata radove sedam internacionalnih umetnica (Ana Hoffner, Angela Melitopoulos, Angelika Levi, Lana Čmajčanin, Teresa Mulet, Virginia Villaplana  i Yara Haskiel).

Galerija Artget će tokom avgusta biti zatvorena zbog renoviranja.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.