• Search form

11.10.2017 | 13:43

Exit: Doneli dosad privredi 150 miliona evra

Exit: Doneli dosad privredi 150 miliona evra

Festival Exit u Novom Sadu saopštio je, pozivajući se na rezultate istraživanja "TIM Centra" da je ove godine doneo privredi u Srbiji 14,4 miliona evra, te da je od osnivanja do danas, ta iznos premašio 150 miliona evra, ne računajući “višestruko veću procenjenu vrednost međunarodne promocije Novog Sada i cele Srbije”.

Kada se ekonomskom efektu koji je Exit imao u Srbiji doda i ustanovljenih 10,1 milion evra doprinosa Sea Star festivala privredi u Hrvatskoj, kao i 9,9 miliona evra od Sea Dance festivala crnogorskoj privredi, te zasad neprocenjen efekat Revolution festivala na rumunsku ekonomiju, “Exit Leto ljubavi” – kako je nazvan celokupan program od četiri festivala, doneo je regionu ukupno najmanje 34 miliona evra, navedeno je u saopštenju.  

Time je, kako su naveli organizatori Exita, potvrđeno da se radi “o jednom od najvećih festivalskih poduhvata u svetu”, koji je ovog leta okupio više od 350.000 ljudi iz više od 90 zemalja sveta na čak četiri uzastopna festivala u regionu.

Navodeći da je ove godine imao rekordnih više od 215.000 ulazaka posetilaca iz više od 60 zemalja, organizatori Exita naveli su u saopštenju da su među posetiocima prednjačili gosti iz zemalja nekadašnje Jugoslavije (23,2%), dok je veliki broj gostiju stigao iz zemalja Zapadne Evrope (21,6%), posebno iz Velike Britanije, Nemačke, Holandije i Belgije. Rast beleže i gosti iz Italije, Francuske, Irske i Španije, a bilo je i nešto više posetilaca iz Istočne i Jugoistočne Evrope (14,2%), među kojima  prednjače Turska, Mađarska, Grčka, Rumunija i Bugarska. Takođe, raste i broj posetilaca iz  zemalja kao što su Rusija, Ukrajina, Poljska, Češka i Slovačka.

Prema navodima Exita, konstatno raste i broj turista van evropskog kontinenta, čiji je ukupan broj uvećan čak za trećinu, a činili su 6,3% od ukupnog broja. Među njima je najviše Amerikanaca, Australijanaca i Kineza, koji zajedno čine polovinu vanevropskih gostiju, dok su u drugoj polovini te grupe turisti iz Brazila, Južne Koreje, Japana, Tajlanda i drugih udaljenih destinacija. Oni ujedno i najviše troše i u Srbiji - u proseku ostavljajući više od 600 evra po osobi. Slede ih gosti iz Zapadne Evrope sa 532 evra, dok “prirodno najmanje troškove ima domaća publika sa prosečno potrošenih 312 evra, pa u proseku, posetilac Exita za vreme festivala potroši čak 431 evro”.

Istraživanje je, kako je navedeno, potvrdilo i da veliki broj stranih gostiju na putovanju do Novog Sada iskoristi priliku da ujedno poseti i Beograd, te još neke manje destinacije u Srbiji, gde se u proseku zadržavaju dva do četiri dodatna dana.

Od anketiranih posetilaca, čak 98% je izjavilo da će sigurno ili sa velikom sigurnošću ponovo doći na Exit. Takođe, gotovo 64% turista doputovalo je baš zbog Exita, a jedna trećina, uglavnom domaćih gostiju, navodi da bi svakako posetila Novi Sad. Čak 50.8% anketiranih kaže da im se zbog Exita popravilo mišljenje o Novom Sadu, dok 46,5% kaže da je ostalo jednako povoljno kao i pre.

Najveći broj posetilaca kojima je ovogodišnji Exit bio i prvi u životu dolazi iz zemalja van Evrope (84,1%), dok ih je iz Zapadne Evrope 65,8%.

Prosečna starost publike Exita je 25,6 godina, a visokoobrazovani posetioci čine većinu od uobičajenih 80%.

Publiku sa kupljenim ulaznicama čini 50,9% zaposlenih, 39,7% studenata i 3,5% srednjoškolaca, a 5,3% zajedno čine svi ostali.

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku tokom trajanja festivala, a anketirani su isključivo posetioci koji su ulaznicu kupili, dok su učesnici, radnici, predstavnici medija i drugih institucija izuzeti, navedeno je u saopštenju.

Inače, Exit godinama ima i podršku različitih nivoa vlasti – Novog Sada, Vojvodine i Srbije.

U februaru 2016. godine tadašnji premijer Aleksandar Vučić najavio je da će Vlada Srbije narednih šest godina finansijski podržavati Exit, kojem će stabilno finansiranje omogućiti dalje širenje i značajnije učešće u projektima, poput kandidature Novog Sada za evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Nakon sastanka sa direktorom Exita Dušanom Kovačevićem, Vučić je rekao da će ugovor o saradnji i podršci Exitu na tri plus tri godine biti potpisan na njegovo veliko zadovoljstvo, jer su ga svetske nagrade tog omladinskog festivala učinile ponosnim i kao građanina i kao presdednika vlade.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.