• Search form

30.10.2017 | 16:43

Exposition Nine Simonović

Exposition Nine Simonović

Umetnica Nina Simonović, dobitnica nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2016. godinu, predstavlja od 31. oktobra u galeriji Remont svetlosnu instalaciju “Exposition”, koju je realizovala sa svojim bliskim prijateljem Sébastienom Trihanom iz Francuske.

Exposition” je suptilna svetlosna instalacija inspirisana zapažanjem Trihana o ulozi i prirodi svetla u Radu Nine Simonović. Kroz tu kolaboraciju ulaze dublje u istraživanje estetskih kvaliteta svetlosti, kao i konvencionalnih formata likovnih dela.

Poslednjeg dana izložbe, 8. novembra, biće održan razgovor sa Ninom Simonović o njenom iskustvu boravka u rezidencijalnom programu u Residency Unlimited u Njujorku, na osnovu nagrade “Mangelos”. Umetnica je prošle jeseni boravila dva meseca u RU, a u Remontu će ispričati i utiske o njujorškoj umetničkoj sceni, galerijama, muzejima koje je posetila, kao i izložbi “Hesitations 2” koja je realizovala u saradnji sa Davin Gray Triom u DE-CONSTRUKT [projekts] u Njujorku.

Nina Simonović (1984, Beograd) diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine. Kao stipendistkinja francuske vlade usavršavala se na École Nationale superieure des beaux-arts u Parizu, i pohađala master studije iz oblasti teorije umetnosti na École des Hautes études en sciences socials u Parizu, gde trenutno i živi.

Redovno izlaže od 2007. godine, a bila je i finalistkinja Henkel Art Award za 2010. godinu.

Među njenim recentnim samostalnim izložbama su: Hesitations u Umetničkom prostoru U10 u Beogradu i Resonance u Galeriji FLU u Beogradu. Skorašnje grupne izložbe Nine Simonović su: Constellation, Kulturni centar Srbije, Pariz; Facing Belgrade, Luis Leu, Karlsrue; Kroz atelje, DKSG; D’est. La casa – Giovani artisti Serbi, Palazzo Forti, Verona; Presences, Konak kneginje Ljubice - Muzej grada Beograda; Drancy / Bobigny Art & Memorie, Centquatre, Pariz.

Zbog specifičnosti svetlosne instalacije “Exposition”, preporučeno vreme posete galerije Remont je od 16 do 18.30 sati.

Tokom prve polovine novembra Nina Simonović predstaviće se i u galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca – izložbom višemedijskih istraživanja materijalnosti digitalnog crteža.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.