• Search form

11.01.2017 | 11:50

Filmski maraton i nagrada u čast Nebojše Popovića

Filmski maraton i nagrada u čast Nebojše Popovića

Filmovi Lasla Nemeša, Džima Džarmuša, Kristijana Munđijua, Kena Louča i Juhe Kuosmanena, na programu su filmskog maratona u Dvorani Kulturnog centra Beograda, koji se održava 11. januara u slavu prerano preminulog filmskog kritičara Nebojše Popovića, povodom novoustanovljene nagrade nazvane njegovim imenom.

Nagrada “Nebojša Popović” za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture, koju su ustanovili Filmski centar Srbije, Radio-televizija Srbije, KCB, Jugoslovenska kinoteka, Otvoreni univerzitet Subotica/Festival evropskog filma Palić, Udruženje građana “Pogled u svet”/Festival autorskog filma, Fond B92/Festival “Slobodna zona”, Međunarodni festival dokumentarnog filma “Beldoks” i članovi porodice Nebojše Popovića, biće svečano uručena u 20 sati Svetlani i Zoranu Popoviću, osnivačima Centra za vizuelne komunikacije Kvadrat (1990) i Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma “7 veličanstvenih”.

Svečano uručenje nagrade je nakon projekcije nagrađivanog angažovanog filma britanskog reditelja Kena LoučaJa, Danijel Blejk” o običnom čoveku u borbi protiv nemilosrdne birokratije, za koju je dobio Zlatnu palmu u Kanu. Nakon uručenja nagrade “Nebojša Popović” biće prikazan finski film “Najsrećniji dan u životu Olija Makija Juhe Kuosmanena, višestruko nagrađivana istinita priča o bokseru Oliju Makiju koja je ujedno i poetična lјubavna priča o tome za šta se zaista vredi boriti.

Maraton u čast Popovića, koji je bio i urednik filmskog programa KCB-a,  obuhvata i Oskarom nagrađeni film “Šaulov sinLasla Nemeša o holokaustu, dokumentarac “Gimme DangerDžima Džarmuša o grupi The Stooges i Igiju Popu i dramu “Matura” rumunskog reditelja Kristijana Munđijua o kompromisima koje nosi roditeljstvo, za koju je dobio nagradu za najbolju režiju u Kanu.

Kao što je ranije saopšteno, nagrada “Nebojša Popović” dodeljena je Svetlani i Zoranu Popoviću za višedecenijski, sveobuhvatan rad na promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture i za upornosti, istrajnost i beskompromisnost kojima su postigli izuzetne rezultate.

Osnivači Kvadrata (1990) i Festivala “7 veličanstvenih” (2005), Svetlana i Zoran Popović pripadaju retkim istrajnim borcima na domaćoj kulturnoj sceni koji samostalnim, vaninstitucionalnim delovanjem stvaraju dela koja na više nivoa značajno obogaćuju kulturu i filmsku umetnost u Srbiji, naveo je žiri u obrazloženju, ističući i da su Svetlana i Zoran Popović formirali neke od najznačajnijih domaćih filmskih stvaralaca, omogućili snimanje preko sto kratkih dokumentarnih i nekoliko stotina kratkih igranih filmova, odnegovali generacije obrazovanih gledalaca, a festival “7 veličanstvenih” uzdigli u nezaobilazan, dragocen festival kako u domaćim tako i u evropskim okvirima.

Žiri su činili: Radoslav Zelenović (predsednik), Nebojša Bradić i Stefan Arsenijević.

Nagrada “Nebojša Popović” sastoji se od novčanog iznosa (koji obezbeđuje FCS), umetnički oblikovanog predmeta (arhitekte Ajle Selenić) i privilegije i obaveze dobitnika da selektuje i organizuje filmski maraton najbolјih filmova iz prethodne godine u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Nebojša Popović (1958-2015) je bio jedan od retkih preostalih svetlih glasova kritičarske profesije. Nјegove kritike bile su lucidne i eruditske, britke i moderno prezentovane, tako da istovremeno komuniciraju i sa najširim televizijskim auditorijumom i sa intelektualnom elitom. S druge strane, njegovi čuveni razgovori sa vodećim savremenim svetskim i domaćim filmskim autorima u okviru emisije “Drugi vek” na RTS-u postavili su visok standard kao sveobuhvatne i dubinske, žive, lične interakcije koje su stvarale slojevite portrete sagovornika i često bacale novu svetlost na njihovo stvaralaštvo.

Kao urednik filmskog programa Dvorane KCB-a, profilisao je koncept kvalitetnog umetničkog filma na kojem su ukus formirale generacije gledalaca.

Celokupnim delovanjem promovisao je lјubav prema filmu, kao i njegovo duboko intelektualno promišlјanje, a u toj misiji je sarađivao sa brojnim kolegama, institucijama i festivalima u zemlji i inostranstvu.

Preminuo je u oktobru 2015. u Beogradu u 57. godini.

(SEEcult.org)

Zoran Popović, Installation of Axioms, SKC, Belgrade 1972
Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.