• Search form

16.05.2018 | 23:38

Finale Hypercube sezone Muzikona u znaku 20. veka

Finale Hypercube sezone Muzikona u znaku 20. veka

Orkestar Muzikon završava koncertnu sezonu “Hypercube” 19. maja u Kolarčevoj zadužbini temom “20. vek” kojom podseća na velike društvene promene koje su bile plodno tlo i za hrabro eksperimentisanje kompozitora poput Dimitrija Šostakoviča i Bendžamina Britna.

Pravac kojem pripadaju ti kompozitori - minimalizam, podrazumevao je smelost i kombinovanje više stilova, a dela Šostakoviča i Britna u sebi kriju i društveno stanje u Rusiji i Velikoj Britaniji tog doba.

Kroz koncert “20. vek” publiku će voditi koncertmajstor Miloš Petrović i specijalni gosti - vođa viola Jorg Vinkler (Winkler), pijanistkinja Nataša Penezić i trubač Aleksandar Solunac.

Kao i za prethodne, tako i za ovaj koncert, Muzikon orkestar obećava novu gerilsku akciju u cilju promocije, ali i popularizacije klasične muzike.

Jorg Winkler je 12 godina bio prva viola ansambla Maggio Musicale, sada poznatijeg kao Opera di Firenze. Jedan je od osnivača Maler kamernog orkestra, a svirao je kao gostujući vođa viola u Minhenskoj filharmoniji, Londonskoj filharmoniji, BBC nacionalnom orkestru Velsa i Salcburškoj kamerati, kao i u Orkestru festivala u Lucernu.

Rođen u Berlinu, studirao je kod profesora Alfreda Lipke i Kim Kashkashian. Nekoliko godina je bio asistent u Školi za muziku i teatar u Roštoku, a redovan je profesor na orkestarskoj akademiji Branimir Slokar i često radi u Italiji i inostranstvu.

Miloš Petrović, rođen 1982. godine u Beogradu, upisao je sa 13 godina Fakultet muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu, u klasi Dejana Mihajlovića. Završio je studije 1999. godine kao najbolji student generacije, te upisao postdiplomske studije u klasi profesorke Gordane Matijević Nedeljković. U isto vreme, započeo je i studije na Guildhall School of Music and drama u Londonu, u klasi profesora Davida Takena (David Takeno). Potom je radio kao asistent na Univerzitetu u Kragujevcu, a 2009. godine odlazi u inostranstvo, te postaje vođa deonica drugih violina u Bamberg symfoniker orkestru. Od 2016. godine Petrović je gostujući profesor na Univerzitetu u Estoniji.

Aleksandar Solunac (1978, Beograd) diplomirao je trubu na FMU u Beogradu, u klasi prof. Mladena Đorđevića. Usavršavao se u klasi prof. Bengta Eklunda i stekao koncertnu diplomu na Visokoj školi za muziku u Oslu. Još tokom studija redovno je bio angažovan kao orkestarski trubač, a od 2011. godine radi na mestu prve trube Beogradske filharmonije. Kao orkestarski muzičar nastupao je u Evropi, Aziji i SAD, a kao solista i član različitih kamernih sastava na značajnim festivalima u zemlji. Kao solista je nastupao sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, Norveškim radio-orkestrom i Beogradskom filharmonijom.

Nataša Penezić diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u generaciji Svetlane Bogino. Učestvovala je na master radionicama Fabija Bidinija, Konstantina Bogina, Artura Grina, Eugena Inđića, Vladimira Ogarkova i Mikhaila Kazakeviča. Završila je master studije na Kraljevskom koledžu za muziku u Stokholmu, u klasi Stafana Šeja, a trenutno završava doktorske studije kod Dubravke Jovičić na FMU u Beogradu. Od 2014. godine predaje u Novom Sadu na Akademiji.

Debitovala je sa 15 godina u sklopu orkestra CREDO u Moskvi. Nastupala je u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Češkoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Holandiji, Nemačkoj, Belgiji i Italiji. Osvajala je prve nagrade na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima, kako solističke, tako i u okviru različitih kamernih sastava. Dobitnica je i niza stipendija. Interesovanje za muziku 20. i 21. veka donelo joj je mnoge umetničke kolaboracije, uključujući sa kompozitorkom Jasminom Mitrušić Đerić, koja joj je posvetila seriju dela za klavir.

Nataša Penezić je 2012. godine osnovala Vers la Flamme sa klarinetistom Vasom Vučkovićem, duo koji izvodi modernu i savremenu muzike. Nastupa i sa kubanskom violinistkinjom Lissy Abreu Ruiz, kao i sa čembalistkinjom/pijanistkinjom Sofijom Perović. Jedan je od osnivača i umetničkih direktora platforme SYNC centar u Novom Sadu, organizacije koja promoviše pojam sinkretizma u umetnosti i bazira se oko SYNC ansambla.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.