• Search form

06.06.2018 | 10:26

Finale nagrade Putar za 2018.

Finale nagrade Putar za 2018.

Izložba finalista prestižne nagrade “Radoslav Putar” za 2018. godinu biće otvorena 7. juna u Malom salonu Muzeja moderne i savremene umetnosti u Rijeci, u organizaciji instituta za savremenu umetnost u Zagrebu, a tom prilikom biće poznato i ko je ovogodišnji laureat - Gildo Bavčević, Davor Konjikušić, Ana Kuzmanić ili Kristina Marić, koji su izabrani u finale, na osnovu javnog konkursa.

Uoči otvaranja izložbe, međunarodni žiri će, nakon pojedinačnih razgovora sa finalistima, izabrati dobitnika/cu nagrade “Putar” za 2018. godinu, koja se dodeljuje najboljem mladom likovnom umetniku u Hrvatskoj, a podrazumeva dvomesečni rezidencijalni boravak u Njujorku i samostalnu izložbu u Zagrebu.

Gildo Bavčević, rođen 1979. u Splitu, multimedijalni je umetnik (performans, video, film, umetničke akcije, multimedijske instalacije, audio projekti, snimanje i dizajn zvuka), autor brojnih performansa, video performansa, video instalacija, kratkih filmova, kao i zvuka za tri dugometražna filma. Dobitnik je nagrade na 39. Splitskom salonu  za video performans Plastic Man Machine i prve nagrade na 46. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva za dokumentarni film Mreža solidarnosti kojim je 2013. diplomirao MA filma i medijske umjetnosti na UMAS-u, gde je stekao zvanje asistenta. Uz samostalne izložbe, aktivno učestvuje i na brojnim grupnim izložbama i festivalima u Hrvatskoj i inostranstvu. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umetnika, Hrvatske udruženja likovnih umetnika Split, te Hrvatske glazbene unije. Živi i radi u Splitu.

Davor Konjikušić, rođen 1979. u Zenici, diplomirao je fotografiju na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu, gde je završio i BA studije u kinematografiji i magistrirao fotografiju. U radu koristi fotografiju kao primarni medij u artikulisanju umetničkog koncepta u kojem istražuje odnose javnog i privatnog, intimnog i socio-političkog. U svojoj umetničkoj praksi Konjikušić kombinuje fotografiju s tekstom, arhivom, pronađenim objektima i videom. Zanima ga uloga fotografskog medija u uspostavljanju odnosa moći i kontrole. Živi i radi u Zagrebu.

Ana Kuzmanić, rođena 1980. u Splitu, završila je 2009. godine magistarske studije umetnosti na Edinburškom koledžu umetnosti, a prethodno je stekla titulu akademskog slikara na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu. Njen rad fokusiran je na teme inspirisane svakodnevicom i obeležene različitim društvenim ulogama u njoj. Kroz umetnost preispituje odnose, te traži potencijal za promene. Kao metodu istraživanja i kao alat za afirmaciju, koristi dijalog mogućih učesnika i društvenih odnosa. Izlaže od 2006. godine u Hrvatskoj i inostranstvu, a aktivna je i kao suosnivačica i članica međunarodnoga kolektiva Eastern Surf. Radi kao docent na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije na Univerzitetu u Splitu.

Kristina Marić, rođena 1990. u Đakovu, diplomirala je 2015. na Umetničkoj akademiji u Osijeku, a 2013. boravila je na umetničkoj rezidenciji Art Quarter Budapest u Budimpešti. Dobitnica je nagrade Red Carpet Art za mlade umetnike 2017. Radi kao asistentkinja na Katedri za medijsku kulturu Odeljenja za kulturologiju Univerziteta J. J. Štrosmajer u Osijeku, te na Umetničkoj akademiji u Osijeku, na Odseku za likovnu umetnost. Članica je Hrvatskog društva likovnih umetnika Osijek.

Nagrada “Radoslav Putar”, uz studijski rezidencijalni boravak u Residency Unlimited u Njujorku, obuhvata i samostalnu izložbu u Institutu za savremenu umetnost u Zagrebu, te mesto u žiriju za ddoelu tog priznanja za 2019. godinu.

Ovogodišnji stručni žiri čine umetnik Matej Knežević, dobitnik nagrade “Radoslav Putar” za 2017. godinu, kustoskinja Irena Borić (Maribor/Zagreb), izabrana na osnovu otvorenog poziva za člana žirija do 40 godina starosti, zatim umetnik i voditelj Galerije P74 u Ljubljani Tadej Pogačar, kustoskinja Muzeja likovnih umetnosti u Osijeku Valentina Radoš, te kustos Galerije Galženica u Velikoj Gorici Klaudio Štefančić.

Nagrada “Radoslav Putar” dodeljuje se od  2002. godine, a deo je međunarodne mreže YVAA (Young Visual Artists Awards) koja deluje uz podršku fondacije Trust for Mutual Understanding iz Njujorka, a obuhvata 12 evropskih članica (Češka, Slovačka, Hrvatska, Kosovo, Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Albanija, Bugarska, Mađarska i Crna Gora).

Nakon prvih 15 godina, u takmičenje za nagradu “Radoslav Putar” uneto je nekoliko noviteta, pa sada dobitnik ima produženi, dvomesečni boravak u Njujorku, u organizaciji Residency Unlimited, a podignuta je i starosna granica za učesnike, pa se mogu prijaviti svi umetnici do 40 godina. Radionice za zainteresovane kandidate i ove godine održane su u čak pet termina u Zagrebu, kao i onlajn za kandidate izvan Zagreba, a ove godine otvoren je bio i poziv za jedno mesto u članstvu žirija - za kustose do 40 godina starosti.

U saradnji sa Institutom za istoriju umetnosti iz Zagreba, objavljene su i dve knjige tekstova “Radoslav Putar: Kritike, studije i zapisi 1961-1987”.  

Nagradu “Radoslav Putar” ustanovio je Institut za savremenu umetnost u saradnji s partnerima.

Konkurs i dodela nagrade omogućeni su ove godine sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Zagreba, Ministarstva kulture Hrvatske, Odeljenja za kulturu Grada Rijeke, te Trust For Mutual Understanding u Njujorku i Instituta za savremenu umetnost u Zagrebu, u saradnji s MMSU u Rijeci i Residency Unlimited u Njujorku.

Izložba finalista nagrade “Radoslav Putar” za 2018. godinu biće otvorena do 10. jula.

Dosadašnji laureati nagrade “Radoslav Putar” su: Tanja Dabo (2002), Nika Radić (2003), Igor Eškinja (2004), Antun Božičević (2005), Tina Gverović (2006), Vedran Perkov (2007), Marko Tadić (2008), Goran Škofić (2009), Davor Sanvincenti (2010), Marko Marković (2011), Mran Blažek (2012), Dina Rončević (2013), Igor Ruf (2014), Dino Zrnec (2015), Niko Mihaljević (2016) i Matej Knežević (2017).

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.