• Search form

06.10.2017 | 16:43

Finski dokumentarci u Bioskopu 7 veličanstvenih

Finski dokumentarci u Bioskopu 7 veličanstvenih

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma “7 veličanstvenih” prikazache 13. i 14. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda pet finskih dokumentaraca, od kojih većina pripada antologiji nastaloj tokom dosadašnjih 13 festivalskih godina.

Specijalni gost revijalnog programa “Bioskop 7 veličanstvenih” biće finski reditelj Mika Ronkainen, a na programu su dva njegova filma – “Urlači” i “Finska krv, švedsko srce”.

Biće prikazani i “Para života” Jonasa Berghola i Mike Hotakainena, “Dnevna soba nacije” Juke Karkaienena i “Soundbreaker” Kimoa Koskele.

“Prikazujemo pet nezaboravnih filmova koji su promenili kulturnu scenu Evrope”, ističe se u najavi Festivala “7 veličanstvenih” koji vode Zoran i Svetlana Popović iz beogradskog Centra za vizuelne komunikacije “Kvadrat”, uz koselektora Tue Stina Milera iz Danske.

“Od početka 21. veka vrlo posebno mesto na evropskoj dokumentarističkoj sceni zauzima Finska i to je razlog zašto smo odabrali temu Finska u fokusu, program vrhunskih dokumentaraca, originalnih i neobičnih autorskih postupaka. Drugi važan razlog je posebna veza beogradske publike i filmova koji donose atmosferu i mentalitet dalekog severa, a izuzetno komuniciraju sa nama”, naveli su organizatori, podsećajući da je već od prve godine Festivala “Sedam veličanstvenih” film “Urlači” postao jedan od legendarnih hitova.

Urlači” (2003) su priča o otkačenom muškom horu Mieskuoro Huutajat i o njihovom autoritarnom dirigentu Petriju Sirviju. Finska reč “huutaa” znači sve što čovek može da uradi glasno: da urla, vrišti, klikće, viče, zavija ili se smeje grohotom. Ali najviše od svega to je način da se izraze najličnije, spontane, nekontrolisane i nesputane emocije.

Reditelj i scenarista Mika Ronkainen, jedan od najznačajnijih na evropskoj sceni, donosi ovom prilikom u Beograd i dramatično raspevani road movie “Finska krv, švedsko srce” (2012).

Program na izvestan način predstavlja i brendove Finske i upravo počinje (13. oktobra u 19 sati) jednim od najčuvenijih - poetskom pričom o saunama kao prostoru za jedinstvenu životnu komunikaciju “Para života”, a završava se fantastičnim prizorima od nordijskog leda do vrele Afrike u kojima publika prati avangardnog muzičara Kima Pohjonena, junaka filma “Soundbrekaer”.

Film simboličnog naziva “Dnevna soba nacije” kroz poetski uvid u šest finskih dnevnih soba priča o promenama, samoći, odgovornosti i neizbežnoj prolaznosti.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.