• Search form

09.04.2018 | 12:57

Forenzičke fantazije

Forenzičke fantazije

Problematika neovlašćenog preuzimanja i zloupotrebe ličnih podataka, sačuvanih na bačenim kompjuterima, tema je umetničkih radova finsko-austrijskog dvojca KairUs, koje će predstaviti 12. aprila u galerijskom prostoru Filodrammatice u Rijeci, u organizaciji Drugog mora.

Prilikom rezidencijalnog boravka u glavnom gradu Gane, umetnici Linda Kronman i Andreas Zingerle posetili su najveće svetsko odlagalište elektronskog otpada Agbogbloši na koje pristižu elektronski uređaji iz celog sveta. Tamo su otkupili dvadesetak odbačenih kompjuterskih diskova u nameri da iz njih izvuku podatke prethodnih vlasnika, kao što to rade organizovani kriminalci koji ih potom koriste za razne internetske prevare i ucene.

Nastali radovi bave se temama ucenjivanja, krađe identiteta i kompjuterskih prevara. Posetioci izložbe “Forenzičke fantazije”, održane prethodno u Aksiomi u Ljubljani, imaće priliku da zavire u privatne živote i navike prethodnih vlasnika pronađenih uređaja, koji su imali tu sreću da nisu postali predmet ucene, već umetničkog projekta koji upozorava na nužnost odgovornog korišćenja tehnologije.

Krađa identiteta, deo trilogije Forenzičke fantazije, foto: Janez Janša, Aksioma

Mnogi nisu svesni činjenice da bacanjem starih kompjutera ili mobilnih telefona u smeće pružaju priliku nekome da ih jednog dana pronađe i iz njih izvuče sve podatke koji su na njima sačuvabi. U gigantskim odlagalištima elektronskog otpada u zemljama trećeg sveta upravo cveta ekonomija koja nije zasnovana samo na recikliranju hardverskih komponenti i dragocenih metala, već i na pronalaženju inkriminišućih podataka i njihovom korišćenju u svrhu ucenjivanja i iznuđivanja otkupnine od njihovih prethodnih vlasnika. Jedini način da unapred spreči mogućnost takvog scenarija je da vlasnikfizički uništi svaki uređaj za pohranu digitalnih informacija pre nego što odluči da ga zameni novim.

KairUs

Pronalaženje diskova na odlagalištu otpada, foto: KairUs

Linda Kronman i Andreas Zingerle se bave komunikacijom čoveka i računara, kompjuterski posredovanom komunikacijom među ljudima i temom internetskih prevara, istražujući sigurnost informacija, curenje podataka, e-mail obmane i tehnologije koje se koriste u svrhu prevare.

Linda Kronman i Andreas Zingerle, foto: Jure Goršić, Aksioma

Trenutno žive i rade u južnokorejskom gradu Daejeonu, gde se bave istraživanjem ranjivosti Interneta stvari (IoT) i pametnih gradova.

Njihova trilogija “Forenzičke fantazije” je nastala u razdoblju od 2014. do 2016. godine tokom istraživačkog programa Behind the Smart World u Lincu, uz podršku Korejske nacionalne istraživačke fondacije i Odseka za medijske i komunikacijske umetnosti na Međunarodnoj školi Sol Univerziteta Woosong (Južna Koreja).

Izložba će biti otvorena do 27. aprila, a realizovana je u okviru programa Galerija DM i nadovezuje se na predavanje koje je Zingerle održao u februaru u Filodrammatici.

*Naslovna foto: Agbogbloshie, fotografija sa postava, snimio: Janez Janša, Aksioma

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.