• Search form

08.02.2018 | 22:15

Foto-kolekcija Miloša Jurišića

Foto-kolekcija Miloša Jurišića

Izložba foto-kolekcije Miloša Jurišića otvorena je 8. februara u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, a obuhvata fotografije iz porodičnog nasleđa, koje je autor dopunjavao spasavanjem vrednih fotografskih primeraka sa pijaca, aukcija i neretko zaboravljenih mesta.

Za razliku od fotografija u arhivima i muzejskim zbirkama, fotografije koje će postati deo privatnih fotografskih kolekcija pre toga egzistiraju svuda i nigde. Često rasute po tezgama neformalnih uličnih aukcija čekaju svoje nove vlasnike i večni smeštaj unutar nekog pažljivo organizovanog sistema. Kako je pisao Valter Benjamin, osnov svake privatne kolekcije čini neka lična, uglavnom porodična priča, baš kao u slučaju kolekcije Miloša Jurišića, naveo je kustos izložbe Ivan Manojlović, umetnički direktor Artgeta u 2018.

Iako do sada nije prikazana u formatu samostalne izložbe, foto-kolekcija Jurišića zapravo je dobro poznata. Kao obavezni deo mnogih istorijskih i kulturoloških izložbi i značajnih fotografskih publikacija, Jurišićeva kolekcija u 2018. godini beleži skoro tri decenije od prvog pojavljivanja na izložbi posvećenoj istoriji fotografije u Srbiji dr Milanke Todić 1989. godine.

Od tada do danas Jurišić je sarađivao sa mnogim muzejima, kustosima i autorima, a kroz njihove izložbe i knjige kolekcija je predstavljena u Srbiji, Americi, Japanu, Nemačkoj, Austriji, Hrvatskoj.

Prema navodima Manojlovića, nemerljiv je značaj ove i sličnih kolekcija za sagledavanje istorije fotografije u Srbiji, kao i za razvitak fotografske kulture uopšte.

Miloš Jurišić, rođen u Beogradu, gde radi kao fotograf Muzeja nauke i tehnike, počeo je da se bavi fotografijom u 16. godini. Već u dvadesetim, ponesen lepotom starih porodičnih fotografija, počeo je da ih sakuplja, nalazeći ih na sastancima numizmatičara i drugih kolekcionara, utorkom u Galeriji fresaka, kasnije na sajmovima kolekcionara i, pogotovo od 90-ih godina, sve više i na pijacama.

Skoro istovremeno, zainteresovao se i za arhitekturu, pre svega za istoriju arhitekture Beograda, a tragajući za izgledom grada u prošlosti počinje da sakuplja i stare razglednice, koje danas čine znatniji deo njegove kolekcije.

Izložba će biti otvorena do 1. marta.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.