• Search form

24.08.2017 | 12:39

Gejrhalter gost 4. PAFF-a

Gejrhalter gost 4. PAFF-a

Pančevo film festival (PAFF) počinje 6. septembra nagrađivanim debitantskim filmom hrvatske rediteljke Hane JušićNe gledaj mi u pijat”, a prirediće retrospektivu austrijskog reditelja Nikolausa Gejrhaltera (Geyrhalter), jednog od najcenjenijih i najnagrađivanijih evropskih dokumentarista, koji će održati i masterklas.

Film “Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić, kojim će četvrti PAFF biti otvoren u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, prikazan je, nakon svetske premijere na Venecijanskom filmskom festivalu, na velikom broju festivala širom sveta.

Hana Jušić je ranijih godina bila gost PAFF-a sa svojim kratkim filmovima, a ovoga puta će učestvovati u radu mladog žirija, koji pored nje kao mentora, čini i 16 srednjoškolaca. Oni će zajedno odlučivati o nagradama za takmičarski program kratkih filmova Rani radovi.

Ne gledaj mi u pijat” priča je o Marijani (naturščik Mia Petričević), devojci koja živi u stanu sa bolesnim ocem, neodgovornom majkom i bratom s posebnim potrebama, i koja počinje da iskušava sopstvene granice kroz susrete sa nepoznatim muškarcima.

Hana Jušić, rođena 1983. u Šibeniku, studirala je komparativnu književnost i engleski jezik i književnost na Fakultetu umetnosti u Zagrebu, nakon čega je upisala studije filmske i televizijske režije. Dosad je režirala i pisala scenario za više kratkih i dokumentarnih filmova.

Ne gledaj mi u pijat

PAFF će ugostiti i Nikolausa Gejrhaltera, čiji opservacijski filmovi uravnoteženog ritma i statične kamere obrađuju odabrane teme vrlo temeljno - bilo da je reč o istraživanju područja oko Černobilja u Ukrajini (Pripyat), putovanju stazom Relija Pariz–Dakar (7915 km) ili istraživanju industrije prerade hrane (Hleb naš nasušni).

Gejrhalter je sa 22 godine osnovao producentsku kuću Nikolaus Geyrhalter Filmproduktion (NGF), a 1992. godine snimio je svoj prvi film “Eisenerz”. Dve godine kasnije nastao je i njegov prvi dokumentarac “Washed Ashore”. Pažnju publike, žirija i kritike privukao je filmom “Pripjat” (1999), koji je osvojio nagradu SCAM na festivalu Cinéma du Réel i Granpri na festivalu Diagonale u Gracu. Nakon “Pripjata”, snimio je epski četvorosatni dokumentarac “Elsewhere” (2001), prikazan na festivalima u Solunu, Torontu, Jihlavi i na IDFA u Amsterdamu, gde je osvojio posebnu nagradu žirija, kao i njegov sledeći dugometražni film “Hleb naš nasušni” (2005). U sledećih deset godina Gejrhalter je tematizovao noćni rad u Evropi u filmu “Abendland” (2011), kao i prizore urbanog propadanja širom sveta u filmu “Homo Sapiens” (2016), koji je prikazan u programu Forum na Berlinalu, te na međunarodnim festivalima u Hong Kongu, Edinburgu, Karlovim Varima, festivalu Cinéma du Réel i na Viennaleu.

Publika će na četvrtom PAFF-u imati priliku da pogleda tri ostvarenja Gejrhaltera, koja predstavljaju presek njegove bogate karijere.

Homo Sapiens” (2016) govori o ograničenosti i krhkosti ljudskog postojanja na kraju industrijskog doba. Film postavlja pitanje šta znači biti čovek i šta će ostati od naših života nakon što nas više ne bude, a premijerno je prikazan na prošlogodišnjem Berlinalu.

Hleb naš nasušni” (2005), visokobudžetni dokumentarac koji je sniman gotovo tri godine, otkriva u potpunosti nepoznate procese industrijske proizvodnje i obrade hrane životinjskog i biljnog porekla.

Godina posle Dejtona” (1997) troipočasovni je portret prve godine mira u Bosni. Ovo je filmska priča o humanosti u čijoj pozadini se nazire rat koji je upravo završen, priča o mogućem zajedničkom životu, koji je, čini se u tom trenutku, nemoguć i nezamisliv. Premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji.

Gejrhalter će na 4. PAFF-u održati i masterklas 7. septembra, a njegovo gostovanje i retrospektiva omogućeni su saradnjom sa austrijskim Kulturforumom iz Beograda.

Četvrto izdanje PAFF-a, na koje je ulaz besplatan, biće najavljeno 28. avgusta u Beogradu, u okviru programa “Delikatesni ponedeljak” u Kulturnom centru Grad, kada će ekipa tog festivala, služiti meni inspirisan filmom “Velika gozba” (La Grande Bouffe) Marka Fererija iz 1973. Na meniju će biti sve od predjela do dezerta začinjeno muzikom italijanskih majstora hrane i filma.

Prošle godine, na trećem PAFF-u, nagradu “Svetionik” za najbolji film glavnog takmičarskog programa dobio je “Eldorado XXISalome Lamas iz Portugala, prikaz geografski specifične zajednice, koji zahvata i šira pitanja globalnog sveta. Posebno priznanje žirija dobio je film Ane RusilonJa sam narod”, a u programu kratkih filmova Rani radovi, u konkurenciji 20 ostvarenja, trijumfovao je film “Deset blokova daljeMikija Polonskog.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.