• Search form

04.09.2017 | 14:12

Gori gori gori - i u Hrvatskoj

Gori gori gori - i u Hrvatskoj

Roman “Gori gori gori” Srđana V. Tešina objavljen je ovih dana u izdanju zagrebačkog izdavača Sandorf, samo nekoliko mesci nakon premijere u beogradskoj izdavačkoj kući Arhipelag.

Književnik i prevodilac Neven Ušumović je, povodom hrvatskog izdanja, primetio da se “nova Tešinova knjiga ‘Gori gori gori’ ponovo vrti oko hrane, kao i njegov prethodni roman ‘Kuvarove kletve i druge gadosti’, no ovoga puta, u distopijskom obratu, vegani napadaju! Glavni junak, nezdravih prehrambenih navika, nakon terorističkog napada u hamburgernici gubi pamćenje i doslovno kreće u potragu za samim sobom. Otvoren mu je uhodani put moderne samorealizacije: kreativno pisanje. Međutim, Tešinov fiktivni svijet uključuje današnje virtualno okruženje, informacijsku i telekomunikacijsku tehnologiju, pa njegov junak u potrazi za samim sobom ulazi u vrtlog razmjene digitalnih erotskih pripovjednih i slikovnih podražaja, a zatim i u vremensku petlju koja ga baca na novi početak. No, kako god da se okrene, vatreni koktel ga čeka”, naveo je Ušumović, navodeći da “Tešinovi kokteli udaraju jače od molotovljevih”.

Čitalačka i stručna javnost u Srbiji je gotovo složna u oceni da roman “Gori gori gori” na svež i originalan način, pogađa u samo središte najaktuelnijih i najizazovnijih savremenih tema.

Književnica i dobitnica Evropske nagrade za književnost Jelena Lengold smatra da je Tešin napisao “zanimljiv, moderan, roman koji se istovremeno bavi i raznim aktuelnim gorućim temama, ali se isto toliko bavi i usamljenim pojedincem koji u svemu tome traži svoj izgubljeni identitet”.

Pisac Dragan Velikić, dvostruki dobitnik NIN-ove nagrade, kaže da je u romanu “Gori gori gori” Tešin “na teritoriji na kojoj za njega nema tajni. To je stvarnost crnih hronika i tabloida, nasilja i rijalitija, drugim rečima Srbija anno domini 2017. ‘Gori gori gori’ se čita u dahu!”

Novi Tešinov roman, napisan u istraživačkom duhu i uz korišćenje mnoštva modela pripovedanja, kao i medijskog potencijala crnih hronika, preispituje forme savremenog pripovedanja, ali i strukturu savremenog sveta razapetog između pseudodruštvenosti i spektakla, nasilja i aktivizma, otuđenosti i agresije, bekstva od stvarnosti i dramatičnog susreta sa stvarnošću crnih hronika i tabloida.

Tešin je objavio novi roman deset godina nakon romana “Kuvarove kletve i druge gadosti” i posle uspelih knjiga priča “Ispod crte” i “Priče s Marsa”.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.