• Search form

06.07.2018 | 16:49

Grad, panika

Grad, panika

Zagrebački izvođački kolektiv BADco. predstavlja 10. jula u Muzeju moderne i savremene umetnosti u Rijeci rezultate radionice “Grad, panika” koja je prva aktivnost u sklopu trogodišnjeg koreografskog istraživačko-produkcijskog procesa “Rad panike” kojim tematizuje ili čini vidljivom problematiku rada bez stvaranja u društvu i u umetnosti.

Projekat “Rad panike”, koji će BADco. realizovati u saradnji sa nizom umetnika mlađe generacije, kreće od sticanja uvida u konstelacije prevencije vanrednih stanja iz perspektive rada koji je u paradoksalnom odnosu prema proizvodnji – proizvodi poništenje. Naslov “Rad panike” korespondira s naslovom hrvatskog prevoda knjige “Grad panikePaula Virilia u kojoj autor, između ostalog, dovodi u blizinu logike stvaranja bez stvaranja u društvu i u umetnosti.

Dok terorizam, s jedne strane, proizvodi događaje kao nesreće, kao poništenja kontinuiteta, rad sigurnosti proizvodi dvostruko poništenje, negaciju negacije, gotovo estetsku operaciju na površini transparentnog grada, grada preosvetljenog i nadgledanog, ali i grada koji proizvodi paniku kako kontrolom javnih prostora, tako i razgraničenjima među društvenim grupama, zatvaranjem prema imigrantima i redistribucijom tijela u prostoru. Istovremeno s porastom rada u polju sigurnosti raste opšta društvena nesigurnost – nestabilnost zapošljavanja, imaginiranje pretnji, katastrofični scenariji… Grad je danas postao neobična kombinacija muzejskog i pozorišnog dispozitiva – (nad)gledani i kurirani teatar operacija.

BADco. u MMSU, foto: Tanja Kanazir

Pod vođstvom Gorana Sergeja Pristaša i Nikoline Pristaš, petodnevna radionica uvešće studente u problematiku prikazivanja u galerijskom, odnosno prostoru “bele kocke”, koji nema sažimajuću nego rastavnu funkciju izlaganja. Kroz različite vežbe razvoja gestualnih izvedbenih materijala, preklapajućih pripovednih tokova i ritmičkog formatiranja izvedbe, studenti glume i savremenog plesa upoznaće se s metodama dijagramatskog prikazivanja karakterističnog za rad BADco.

BADco. u MMSU, foto: Tanja Kanazir

Radionicu organizuju BADco. i Drugo more u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 - Evropska prestolnica kulture, u saradnji sa Akademijom dramske umetnosti u Zagrebu i Akademijom primenjenih umetnosti u Rijeci (katedra gluma i mediji).

*Foto na vrhu: Grad, panika - Marko Ercegović

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.