• Search form

09.09.2017 | 22:12

Gran pri 11. Animanime Špeli Čadež

Gran pri 11. Animanime Špeli Čadež

Gran pri 11. Međunarodnog festivala animacije Animanima u Čačku “Zlatni štift” dodeljen je filmu “Noćna ptica” rediteljke Špele Čadež iz Slovenije, a posebna nagrada žirija pripala je filmu “Kap po kap” autorke Laure Gonsalves i Ša iz Portugala, dok je publika nagradila Evu Cvijanović iz Kanade za film “Ježeva kuća”.

Pobednički film 11. Animanime, koja je završena 9. septembra, nagrađen je za “izuzetan umetnički napor i originalnost u dokumentovanju jedne prilično obrađene teme, za snažne i poetične slike koje ostaju u pamćenju dugo posle gledanja filma”.

U filmu “Noćna pticaŠpele Čadež jazavac leži nepokretan na lokalnom drumu, gde ga nalazi policijska patrola. Teško je reći da je mrtav, možda pre – mrtav pijan… Kada pokušaju da ga odvuku s puta, jazavac se probudi i stvari krenu u neočekivanom smeru.

Posebna nagrada pripala je filmu “Kap po kapLaure Gonsalves i Ša za “izuzetan umetnički napor i originalnost u dokumentovanju jedne prilično obrađene teme, za snažne i poetične slike koje ostaju u pamćenju dugo posle gledanja filma”.

U tom filmu poslednji stanovnici sela odbijaju da potonu u zaborav. U svetu u kojem je izgleda ideja o progresu iznad svega, ovi domovi plutaju.

Svaki član žirija Glavnog programa 11. Animanime dodelio je i po jedno specijalno priznanje, pa je Karolina Lopes Kabaljero (Španija), predsednica, nagradila film “ManivaldKintis Lundgren iz Estonije, Tal Gadon (Izarel) se opredelio za film “Negativni prostorMaksa Portera i Ru Kuvahate, a Vasilis Krustalis (Grčka) za film “Lutke ne plačuFrederika Tremblea.

Žiri takmičarskog programa filmova za decu, koji su činili Olga Bobrovska (predsednica) iz Poljske, Timon Leder iz Slovenije i Milan Milosavljević iz Srbije, dodelio je glavnu nagradu “Periskop” filmu “JednorogRemija Durena iz Francuske.

Specijalna nagrada žirija dodeljena je autorki Elham Toroghi iz Irana za film “Niko”, a specijalno priznanje pripalo je Evgeniju Fadejevu iz Rusije za film “Hamlet. Komedija”.

Najviše glasova gledalaca dobila je kanadska autorka Eva Cvijanović poreklom iz BiH za film “Ježeva kuća”, zasnovan na knjizi Branka Ćopića.

Specijano priznanje za doprinos umetnosti animacije dobio je animator iz Kanade Stiven Vološin, autor apstraktnih animiranih filmova i specijalista za crtanje direktno na filmsku traku, koji će 11. septembra održati predavanje u Rektoratu Univerziteta umetnosti u Beogradu, organizovano u saradnji sa Animanimom.

Festival Animanima prikazao je od 5. do 9. septembra u glavnom takmičarskom programu 46 filmova iz 24 zemlje, a uz filmove za decu u trci za nagrade, ponudio je i revijalne programe posvećene španskoj animaciji i savremenim grčkim animiniranim filmovima, te retrospektivu Vološina koji je održao i masterklas i radionicu animacije.

Festival organizuje Dom kulture Čačak, pod pokroviteljstvom Grada Čačka i Ministarstva kulturei informisanja Srbije.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.