• Search form

07.07.2018 | 23:39

Gran pri 47. Sofesta Izgrednicima

Gran pri 47. Sofesta Izgrednicima

Gran pri 47. Filmskog festivala u Sopotu – Sofest dobio je film “Izgrednici” producentske kući Biberče, u režiji Dejana Zečevića, dok je za režiju nagrađen Lazar Bodroža za debitantski film “Ederlezi Rising”, koji je pobedio i u domaćoj konkurenciji na 46. Festu.

Nagrada “Mira Stupica” za najbolju žensku ulogu dodeljena je Jovani Gavrilović za “Horizonte” reditelja Svetislava Dragomirovića, a nagradu “Bata Živojinović” za najbolju mušku ulogu dobio je Radovan Vujović za “Izgrednike”.

U konkurenciji ukupno 15 ostvarenja, uključujući manjinske koprodukcije, nagradu publike 47. Sofesta, koji je svečano završen 7. jula dodelom nagrada, dobio je film “NigdePredraga Velinovića, kojim je taj festival i otvoren 3. jula, uz dodelu nagrade kompozitoru Vojkanu Borisavljeviću za životno delo za muzičko stvaralaštvo i doprinos filmskoj umetnosti i kulturnom nasleđu.

Pobednicki film “Izgrednici” prati priču o tri studenta koji, radeći na sociološkom eksperimentu, pokušavaju da dokažu da prostorna destrukcija, pravljenje nereda, s vremenom dovodi do socijalne destrukcije, do pojave izgreda. Mlada trojka ne uviđa da se haos koji izaziva za potrebe projekta polako uvlači i u njihove živote. Gube distancu između eksperimenta i stvarnosti, a profesor (Svetozar Cvetković) ih ostavlja da se sami suoče sa posledicama...

Povodom 50-godišnjice studentskih demonstracija 1968. godine, koja je obeležena i panelom diskusijom o refleksiji tih istorijskih događaja u srpskom, jugoslovenskom i svetskom filmu, u završnici 47. Sofesta prikazan je u čast nagrađenih film “Varljivo leto ‘68Gorana Markovića.

Odbor Sofesta posebno je zahvalio Nadi Savkić, legendi kafane “Kod Nade i Tome” na Tresijama, na dugogodišnjoj podršci tom festivalu. Nakon projekcije kratkometražnog filma “Poziv”, u kojem ona igra glavnu ulogu, član Odbora Sofesta Aleksandar Avramović uručio joj je zahvalnicu nazvanu “U ime decenija dobrote”.

O nagradama je odlučio žiri sastavljen od prošlogodišnjih laureata, koji su činili glumci Hristina Popović (predsednica) i Igor Đorđević i reditelj Bojan Vuletić.

Festivalsku atmosferu, kako su saopštili organizatori, i ove godine zabeležili su studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu kratkim filmom o 47. izdanju Sofesta, koji je emitovan pred dodelu nagrada.

Nagrađeni filmovi “Nigde”, “Horizonti”, “Ederlezi Rising” i “Izgrednicibiće prikazani 9. jula u Domu omladine Beograda, uz besplatan ulaz. Taj mali poklon ljubiteljima filma u Beogradu, kako su naveli organizatori, novi je programski iskorak Sofesta.

U konkurenciji 47. Sofesta su, bez selekcije, bili svi prijavljeni srpski filmovi i manjinske koprodukcije, koji su prikazani u bioskopima između dva festivalska izdanja, a osim nagrađenih, to su bili i: “Žaba Elmira Jukića, “Banditi u potrazi za mamomKoste Ristića, “Patuljci sa naslovnih stranaMilorada Milinkovića, “Pretnja iz svemiraErika Zaragoze, “Grande puntoVanje Hovana, “DovlatovAlekseja Germana mlađeg, “Čelične ratniceJelene Mile, “Prokleti pasDragana Pešikana, “Osnove ubijanjaJana Cvitkoviča, “O bubicama i herojimaPetra Pašića, te “SistemMomčila Preradovića.

Gradske vlasti izdvojile su 4,22 miliona dinara za Sofest, a od Ministarstva kulture Srbije dobijeno je 200.000 dinara.

Sofest se, nakon dvogodišnje koncepcije festivala filmskih profesija, vratio 2017. godine starom konceptu nacionalnog festivala, a ove godine uveo je i manjinske koprodukcije.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.