• Search form

31.07.2017 | 11:52

Gudački kvartet BGF na 65. Ljubljana festivalu

Gudački kvartet BGF na 65. Ljubljana festivalu

Gudački kvartet Beogradske filharmonije nastupio je na otvaranju kamernog ciklusa 65. Ljubljana festivala, izvevsi dela Luiđija Bokerinija i Ludviga van Betovena.

Koncert Gudačkog kvarteta BGF, održan 27. jula u prepunoj sali crkve u okviru kompleksa Križanke, u saradnji sa španskim flautistom Klaudijem Arimanijem, započet je izvođenjem dva Kvinteta za flautu i gudački kvartet Bokerinija. Prvi deo nastupa zaokružen je Rondom za flautu i kvartet istog kompozitora, dok je Betovenov kvartetom op. 95 Serioso bio na programu drugog dela koncerta, saopštila je BGF.

Prema rečima kritičara Marijana Zlobeca, Gudački kvartet BGF pokazao se kao “vrhunski u svakom pogledu, prezentujući čistoću i lakoću interpretacije u delima Bokerinija, a zrelost, mekoću, zaokruženost fraziranja i dinamičku gipkost u izvođenju Betovena”.

Muzičari Jelena Dragnić, Vladan Lončar, Boris Brezovac i Aleksandar Latković, osnovali su Gudački kvartet u okviru orkestra Beogradske filharmonije 2011. godine.

Nastup na 65. Ljubljana festivalu zatvorio je njihovu sezonu 2016/17, tokom koje su održali koncerte i u salcburškom Herbert Holu, na Mokranjčevim danima u Negotinu, na Sarajevskom festivalu, kao i u Vojvodini u okviru turneje “Filharmonija na severu”.

Ljubljanski festival okuplja neke od najvećih zvezda klasične muzike, a u njegovom 65. izdanju nastupaju umetnici poput Jona Marina, Marte Argerič, Eline Garanče i Valerija Gergijeva, koji je najavljen na zatvaranju 31. avgusta u Cankarevom domu sa Orkestrom Mariinskog teatra iz Sankt Peterburga.

Festivalski sajt je ljubljanafestival.si, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org

*Foto: Festival Ljubljana/ Mediaspeed

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću