• Search form

12.09.2018 | 16:04

Horvat otvara 52. Bitef, uoči kritičke predstave o EU

Horvat otvara 52. Bitef, uoči kritičke predstave o EU

Glavni program 52. Bitefa proglasiće otvorenim 14. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu jedan od vodećih filozofa mlađe generacije Srećko Horvat iz Hrvatske, uoči izvođenja francuske predstave “Svita br. 3 Evropa” autora Žorisa Lakosta, koja kritičkim osvrtom na stanje u Evropskoj uniji upozorava na opasnost od porasta ksenofobije, netolerancije, autoritarnosti i nasilja.

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica istakao je da je hrvatski mislilac Srećko Horvat, inace jedan od osnivača panevropskog pokreta za demokratizaciju Evrope DiEM 2025, snažno angažovan u borbi za revitalizaciju evropskih vrednosti, što je tematski okvir većeg broja predstava 52. Bitefa koji pod sloganom “Svet bez ljudi ukazuje na opasan uspon radikalne desnice.

Predstava “Svita br. 3 Evropa” miljenika beogradske publike Žorisa Lakosta (nagrađenog na 50. Bitefu za Svitu br. 2) kroz 28 muzičkih numera zasnovanih na dokumentarnim audio zapisima na svim zvaničnim jezicima Evropske unije, “kritikuje i upozorava u kom pravcu klize vrednosti evropskog, ali i ne samo evropskog društva”, rekao je Medenica 12. septembra na konferenciji za novinare u renoviranom Domu sindikata, sada Kombank dvorani, gde je smešten festivalski centar Bitefa.

Medenica je naglasio da je Bitef “uvek bio politički osvešćen festival”.

“Nismo sklanjali glavu u pesak pred izazovima savremenog sveta, a uspon radikalne desnice, rasizam i ksenofobija svakako su veliki problemi. Jedna od nemačkih predstava na Bitefu (Večna Rusija) tretira problem autoritarnog režima. Domaća predstava “Bolivud” u glavnom, kao i predstave u programu šoukejs bave se, između ostalog, pitanjima netransparentnosti privatizacija, radničkih prava...”, naveo je Medenica.

Ističući da se Bitef realizuje uz podršku Delegacije EU u Srbiji, nadležnih srpskih institucija, kao i kabineta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, Medenica je napomenuo da je društvo dužno da podržava i kritičku kulturu, a ne samo takozvanu lepu i lagodnu kulturu.

“Nacionalna i međunacionalna tela imaju obavezu da pomognu projekte koji su kritički nastrojeni”, rekao je Medenica, izražavajući zahvalnost onima koji su to prepoznali i koji to čine.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici podsetio je da se podrška Bitefu realizuje u okviru obeležavanja evropske godine kulturnog nasleđa i pozvao publiku da poseti izložbu na tu temu koja će biti otvorena u JDP-u uoči izvođenja predstave “Svita br. 3”.

“Video sam neke predstave na 51. Bitefu i bio impresioniran kvalitetom, intelektualnim i kulturnim izazovima koje je festival predstavio beogradskoj publici. Zato smo odlučili da podržimo Bitef koji je ove godine fokusiran na Evropu. Naslov ‘Svet bez ljudi’ je surov i zastrašujući, kao i lice gorile koje zuri u nas sa plakata. Ali, kako ja to vidim, to je i poziv umetničkog sveta na više angažmana u svetu i u životu, na borbu i neprihvatanje fatalističkog pristupa”, rekao je Fabrici.

Fabrici je dodao je u tom smislu “EU srećna da prihvati izazov i da reaguje”.

"Budući da se predstava ‘Svita br. 3“ upravo bavi svim članicama EU, za nas je bila neodoljiva. Morali smo da pomognemo njen dolazak u Beograd. Ona govori o stanju u evropskim društvima, o postojanju zabrinutosti i nelagode, ali izražava i respekt prema toj nelagodi, ozbiljno tretira ono što brine ljude u Evropi - radikalizam, ksenofobiju, ekonomske probleme. Predstava želi da nam pomogne da se ne krijemo, da se ne sklanjamo od tih izazova i briga, da ne ćutimo. Ona je poziv na delovanje”, rekao je Fabrici.

Fabrici je dodao da za njega lično EU kao instutucija, kao ono što živimo i gradimo, nije uzrok ovih problema u evropskim društvima, već upravo protivotrov za sve to što je sada problem i briga.

“Kada se postavi pitanje šta da radimo sa tim nelagodama i brigama sa kojima smo suočeni, odgovor je da treba da radimo zajedno na izgradnji međusobnog poštovanja, na očuvanju našeg mira, obezbeđivanju posla za obične ljude, da štitimo obične ljude. Poziv koji nam ‘Svita’ upućuje jeste da ne podlegnemo strahovima, da kroz delovanje zajedno dođemo do rešenja, a to je i osnovna filozofija EU”, izjavio je Fabrici.

Za prolog 52. izdanja Bitefa, na kojem će biti izvedene predstave iz Slovenije, Francuske, Srbije, Nemačke, Hrvatske, Estonije, Švajcarske, Izraela i Belgije, najavljen je komad “Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum”  jednog od vodećih slovenačkih avangardista 80-ih godina 20. veka Dragana Živadinova, u koprodukciji nekoliko slovenačkih pozorišta. Ta predstava, koja će 13. septembra biti izvedena u Sava centru, poigrava se u formi rituala sa ikonografijom nekadašnjih nacističkih mitinga, ironično i u duhu pokreta Neue Slowenische Kunst.

Predsednica žirija 52. Bitefa biće dr Judit Čaki, pozorišna kritičarka, teatrološkinja, prevoditeljka i civilna aktivistkinja iz Mađarske. Članovi su rediteljka Radmila Vojvodić iz Crne Gore, koreografkinja i direktorka Škole za nove plesne tendencije iz Amsterdama Bojana Mladenović, pozorišni kritičar i teoretičar iz Londona Brajs Li i srpska glumica Aleksandra Janković.

Oni će odlučiti o dobitnicima Gran prija “Mira Trailović” i Specijalne nagrade “Jovan Ćirilov” – priznanja nazvanih prema legendarnim osnivačima Bitefa.

Na Bitefu će biti dodeljena i nagrada “Politike” za najbolju režiju, a pored predstavnica kulturne rubrike tog dnevnog lista – urednice Gordane Popović, novinarke Borke Trebješanin Golubović i kritičarke Ane Tasić, članovi žirija biće i reditelji Egon Savin i Milan Nešković.

Tradicionalnu nagradu publike, kao i druge aktivnosti Bitefa, podržava I&F Grupa, čija je potpredsednica Vanda Kučera podsetila da ta kompanija od samog osnivanja, pre više od 20 godina, podržava umetnost, kulturu i baštinu.

“Ovo nije naš prvi susret sa Bitefom, sa kojim delimo iste vrednosti i ideje, a to su pomeranje granica, radoznalost, istraživanje i smelost da se suočimo sa izazovima”, rekla je Vanda Kučera. Kako je dodala, osnivač I&F Grupe Srđan Šaper, čija je “ideja bila partnerstvo sa Bitefom, obrazložio je podršku stavom da je Bitef deo sveta u našem gradu, a na taj način je naš grad deo sveta”.

Direktor Bitefa Miloš Latinović skrenuo je pažnju i na nastojanje da se kultura približi što širem sloju gledalaca, te podsetio na prošlogodišnji direktni prenos maratonske predstave “OlimpJana Fabra na Radio-televiziji Srbije, koji je izazvao ogromno interesovanje.

RTS će ovoga puta direktno prenositi 18. septembra na Drugom programu predstavu “No 43 Prljavština” estonskog Teatra NO99, a prenos će moći da se prati i na velikom ekranu na Trgu Nikole Pašića.

Prošle godine, na 51. Bitefu, trijumfovala je predstava “Olimp: u slavu kulta tragedije - predstava od 24 sata belgijskog umetnika Jana Fabra, koja je dobila i Gran pri, nagradu “Politike” za najbolju režiju i nagradu publike.

Festivalski sajt je bitef.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  28.09.2018 | 10:00

  Galerija umjetnina, kralja Tomislava 15, Split

  VJEKOSLAV NAKIĆ: FILMOVI (27.9.-2.12.2018.) (30 min)
   

  SLOBODA (1966.)

  TETRAEDAR (1967.)

  L'ABANDON (1967.)

  POSLIJE POTOPA (1967.)

  kustosica: Sunčica Fradelić
  organizacija: Galerija umjetnina i Kino klub Split

  https://www.galum.hr

  28.09.2018 | 12:00

  Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau, Toplicin venac 14/9/IV, Beograd

  Umetnički par diSTRUKTURA: Milica Milićević (1979) i Milan Bosnić (1969): WE from in betWEen - izložba (27.9.-9.12.2018.)

  http://distruktura.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  05.10.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NEVENKA ARBANAS - RETROSPEKTIVA (4.10.-18.11.2018.)

  http://gkd.hr

Video
04.11.2018 | 09:26

Kritika na delu: 57. Oktobarski salon 5/5

57. Oktobarski salon "Čudo kakofonije", Beograd, 15. septembar - 28. oktobar 2018.

5/5 Kritičarka na delu: Vida Knežević, istoričarka umetnosti