• Search form

26.02.2018 | 12:05

Hrabre žene putuju kroz vreme

Hrabre žene putuju kroz vreme

Izložba Aleksandre Jovanić i Čarne Manojlović “Hrabre žene putuju kroz vreme II" u galeriji Pro3or u Beogradu skreće pažnju na likove i poduhvate znamenitih (a suštinski zaboravljenih) žena iz prošlosti Srbije.

Eustahija Arsić, Katarina Ivanović, Marija Trandafil, Mina Karadžić, Savka Subotić, Milica i Anka Ninković, Draga Ljočić, Jelena Dimitrijević, Nadežda Petrović, Kasija Miletić, Jelisaveta Načić, Maga Magazinović, Mara Rosandić, Milunka Savić, Anica Savić Rebac, Ksenija Atanasijević, Zora Petrović, Danica Tomić i Soja Jovanović, vodile su uzbudljive živote koje, zahvaljujući njihovim pionirskim podvizima u različitim oblastima, često i više njih istovremeno, ne treba zaboraviti.

Svaka od njih je u nečemu bila prva, svaka od njih je, u manjoj ili većoj meri, srušila po neki tabu, svaka od njih je oduzela delić prostora koji su arogantno zauzeli muškarci. “Fotografije/inscenacije evociraju odabrane ličnosti, atmosferu njihovih života ali i njihovih dela”, naveo je povodom izložbe slikar i pisac Mileta Prodanović.

Proučavajući biografije i bogatu zaostavštinu značajnih žena iz istorije Srbije u periodu od 1776. do 2002. godine, autorke su bile inspirisane da uđu “u njihovu kožu” i da kreiraju izmaštane scene, prikaze događaja iz njihovih života. Kroz 17 fotografija, one povezuju različite vremenske periode, heroine i istorijske događaje, istražujući ujedno odnos prošlosti i sadašnjosti kroz poziciju žena u društvu.

Izložba je realizovana u saradnji sa fotografima Ivanom Tomanović, Majom Medić, Milicom Mrvić, Ivanom Todorovskim, Draganom Mandićem, Simonom Pavlović, Nikolom Majdakom i Daliborom Tonkovićem.

“Rešile su da govore izuzetno zanimljivim jezikom žanra ‘režirane fotografije’. Tako art directed photography artefakti, sa performerski uključenim autorkama/akterkama (što je svakako i svojevrstan dijalog i poigravanje sa autoportretom i preuzimanjem identiteta), tvore iscenacije u koje su ugrađene profesionalne veštine Čarne i Aleksandre. Jedna je filmska rediteljka, a druga izuzetna vizuelna umetnica, pa prizori, sem likovnosti, poseduju i jasne dramske elemente”, naveo je reditelj Milutin Petrović povodom projekta “Hrabre žene”.

Izložba će biti otvorena od 1. do 11. marta u Galeriji Pro3or.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.