• Search form

10.07.2017 | 22:22

Hrvatska u fokusu 24. Palića

Hrvatska u fokusu 24. Palića

Hrvatska je zemlja u fokusu 24. Festivala evropskog filma (FEF) Palić, koji će prikazati osam ostvarenja novije produkcije iz te susedne zemlje, dok će u konkurenciji za glavne nagrade biti “Kratki izlet” Igora Bezinovića, istovremeno sa domaćom premijerom na 64. Pulskom filmskom festivalu. U drugom palićkom takmičarskom programu Paralele i sudari učestvuje film “Ne gledaj mi u pijat” mlade rediteljke i scenaristkinje Hane Jušić, dobitnice Beogradskog pobednika na ovogodišnjem Festu u Beogradu, koja je takođe u Puli u trci za glavnu nagradu.

Program Hrvatska u fokusu otvoriće 16. jula u Art bioskopu “Aleksandar Lifka” u Subotici film “Ustav Republike Hrvatske” doajena hrvatske i jugoslovenske kinematografije Rajka Grlića, koji je pobedio na 40. Međunarodnom filmskom festivalu u Montrealu 2016. i potom sa uspehom prikazivan u redovnoj bioskopskoj distribuciji u regionu, a biće prikazan i u nacionalnom programu u Puli. U toj angažovanoj i duhovitoj drami, prema scenariju Ante Tomića i Grlića, izuzetnu ulogu ostvario je srpski glumac Nebojša Glogovac.

U selekciji Hrvatska u fokusu je i komedija “Ministarstvo ljubavi” Pava Marinkovića, čiji je glavni lik nezaposleni biolog Krešo, posrnulog samopouzdanja i u bračnoj krizi, koji je zadužen za hvatanje udovica u prestupu. Država je odlučila da stane na kraj udovicama hrvatskih branitelja koje žive u vanbračnim zajednicama, a primaju penzije pokojnih muževa. Stvari se dodatno zakomplikuju kada se Krešo zaljubi u jednu od udovica…

Ministarstvo ljubavi

Publika 24. Palića, koji će biti održan od 15. do 21. jula, videće i dokumentarac “Dum Spiro Spero”, prvi film poznatog novinara i pisca Pera Kvesića (67), nekadašnjeg glavnog urednika “Poleta”. Suočen sa ozbiljnom bolešću, Kvesić je snimio ispovedni dokumentarac za koji potpisuje režiju, scenario, kameru, ali i muziku, odnosno u filmu svira drombulje. Preplićući scene iz svoje svakodnevice, misli o knjigama i o smrti, autor priča o gubljenju snage i snazi da se s tim gubitkom nosi.

Igrani film “Goran” reditelja Nevija Marasovića, takođe jednog od kandidata za Veliku zlatnu arenu u Puli, kombinuje elemente klasične drame i skandinavskog trilera. Glavni junak Goran samo želi da vozi svoj taksi i pazi na svoju slepu suprugu. Međutim, ljudi koji su mu bliski imaju sopstvene planove i snove koji prete da ugroze njegov opušteni način života. U idiličnoj inscenaciji snežnog Gorskog Kotara ispoljiće se i ukrstiti vatrene naravi lokalaca.

Iz aktuelne produkcije hrvatskih kratkih filmova selektor Petar Mitrić odabrao je četiri zanimljiva ostvarenja. To su “Ježeva kućica” Eve Cvijanović, “Planemo” Veljka Popovića, “Kokoš” Une Gunjak i “Piknik” Jure Pavlovića, dobitnika Evropske filmske nagrade za najbolji kratki film.

Planemo

“Kratki izlet” Igora Bezinovića, koji učestvuje u Glavnom takmičarskom programu 24. FEF Palić, predstavlja hibrid dokumentarca i fikcije. Film prati Stolu, mladića u kasnim dvadesetim koji se tokom leta u Istri provodi po festivalima. Jednog dana sreće poznanika Roka, koji njega i nekolicinu drugih poznanika nagovara da mu se pridruže u potrazi za obližnjim samostanom sa srednjovekovnim freskama. Kada im se pokvari autobus, a oni se na putu izgube, njihov kratki izlet prerašće u alegorijsko putovanje u nepoznato.

Bezinović je na Međunarodnom filmskom festivalu Andreja Tarkovskog “Zerkalo” dobio nagradu za najbolju režiju, kao i nagradu žirija mladih kritičara. “Kratki izlet” je prethodno imao svetsku premijeru na 46. Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, a u Srbiji će biti premijerno prikazan upravo na Paliću.

Kratki izlet

U okviru 24. FEF Palić biće ukupno prikazano oko 80 filmova u 11 selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Hrvatska u fokusu, omaž programi dobitnicima nagrade “Aleksandar Lifka” i “Underground Spirit”, Ekološki dokumentarci, Best of Europe 2016, Short Matters! i Palić u Beogradu.

(SEEcult.org)

Kratki izlet
 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.