• Search form

10.03.2018 | 14:05

Igoru Antiću nagrada Šumanović

Igoru Antiću nagrada Šumanović

Nagrada za likovnu umetnost “Sava Šumanović” dodeljena je jubilarni, 20. put novosadskom umetniku Igoru Antiću, koji živi i radi u Parizu.

Nagrada je svečano uručena Antiću 9. marta na izložbi umetnosti Art Expo na Novosadskom sajmu, na osnovu odluke žirija koji su činili: istoričarka umetnosti i upravnica Galerije Matice srpske u Novom Sadu dr Tijana Palkovljević Bugarski, galeristkinja Vesna Latinović, direktorka Galerije “Bel art” u Novom Sadu i likovni kritičar Sava Stepanov iz Novog Sada (predsednik).

Povod za dodelu nagrade Antiću je njegova samostalna izložba “Ugaone garniture” priređena u martu 2017. godine u Galeriji Lucida u Beogradu.

Kako je naveo žiri u obrazloženju, “izložbeni eksponati njegove beogradske izložbe imaju status svojevrsnog umetničkog objekta. Zapravo, radi se o pravilnim drvenim trakama-letvicama na kojima su ispisani, utisnuti ili štampani tekstovi u kojima umetnik iznosi svoja duhovita i kritička  zapažanja, ironične  konstatacije, čak viceve kojima Antić precizno dijagnosticira ulogu umetnosti u savremenom srpskom društvu. Ti objekti (us)postavljeni ‘in situ’, nemaju dignitet tradicionalnog umetničkog dela, zakinut im  je svaki ekskluzivitet; oni nisu prezentovani tako da dominiraju galerijom već su mimikrijski uklopljeni u prostor, prate linije arhitekture, integrišu se u dinamični enterijer galerije Lucida... Dakle, objekti Igora Antića  postaju primereni rekvizitarij ambijenta, sasvim su uklopljeni u duh mesta i tako stopljeni sa atmosferom  svakodnevice - poput nekakvog nameštaja, poput ‘ugaone garniture’ kako i glasi naslov ove izložbe”.

Ugaone garniture, Lucida, Beograd

Igor Antić (1962) diplomirao je na novosadskoj Akademiji umetnosti 1988. godine, nakon čega je nastavio u Parizu umetničko usavršavanje, prvo kod profesora Vladimira Veličkovića, a potom na Institutu za napredne studije pri Nacionalnoj akademiji likovnih umetnosti. Učenik je i saradnik Daniela Burena i saradnik Pontusa Hultena. Osnovao je Centar susreta “Pokret” u Novom Sadu (1995). Osim umetničkog rada, bavi se kustoskom praksom - koordinator je umetničkog programa u galeriji Prostor savremene umetnosti HEC u Parizu.  

Antić je stvaralački opus započeo krajem 80-ih na novosadskoj umetničkoj sceni, kada je predstavio slike u duhu tadašnje (neo)ekspresionističke umetnosti. Nakon 1992. godine napušta konvencionalni način izražavanja te tokom 90-ih i kasnije, najčešće delujući in situ, ostvaruje niz instalacija u prostoru. Razmatra različite kontekstualne situacije, posvećujući se istraživanju odnosa umetnosti i društva (politika, ekonomija, kultura), te predočavanju shvatanja aktuelnih životnih tokova i kontroverzi savremenog sveta, navela je Galerija “Bel art”.  

Antić je učestvovao na niz izložbi širom sveta, a tokom 2016. izlagao je u Briselu na izložbi “Freska”, na kojoj su bili i radovi umetnika kao što su Janis Kunelis, Aniš Kapur, Jozef Košut, Danijel Buren i dr, te klasici moderne umetnosti, poput Pikasa, Maljeviča, Matisa, Mondrijana, Sezana, Džeksona Poloka i drugih.

Žiri nagrade “Sava Šumanović” posebno je imao u vidu konstantnu prisutnost Antića na domaćoj umetničkoj sceni, te njegova česta izlaganja na brojnim izložbama kojima je umetnost iz Srbije prezentovana u stranim galerijama.   

Pokretači nagrade “Sava Šumanović” – Novosadski sajam, Galerija “Bel art” i Centar za vizuelnu kulturu Zlatno oko iz Novog Sada – nastoje da promocijom priznanja sa imenom uglednog umetnika Save Šumanovića (1896-1942) afirmišu njegovo delo i podstiču razvoj savremenih umetničkih ideja na srpskoj umetničkoj sceni.

Dosadašnji dobitnici nagrade “Sava Šumanović” su: Dragomir Ugren (1999), Mrđan Bajić (2000), Zdravko Mandić (2001), Dušan Otašević (2002), Miodrag B. Protić (2003), Živko Grozdanić (2004), Milan Blanuša (2005), Mileta Podanović (2006), Balint Sombati (2007), Dragoljub Raša Todosijević (2008), Mira Brtka (2009), Vladimir Veličković (2010), Radomir Damnjanović Damnjan (2011), Zvonimir Santrač (2012), Olga Jevrić i Jerko Denegri (2013), Slobodan Kojić (2014), Čedomir Vasić (2015), Marija Dragojlović (2016) i Rastislav Škulec (2017).

Povodom jubilarne dodele nagrade “Sava Šumanović”, Galerija “Bel Art” priredila je na izložbi Art Expo postavku iz fonda Savremene galerije Umetničke kolonije Ečka u Zrenjaninu, koju čini izbor 15 dela osnivača i učesnika prvog kolonijskog saziva održanog 1956.

Izložba Art Expo otvorena je do 12. marta, uporedo sa Međunarodnim sajmom knjiga, a ulaz na obe manifestacije je besplatan.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.