• Search form

09.08.2018 | 12:43

Imate li manje besmislen izgovor za NE seksu?

Imate li manje besmislen izgovor za NE seksu?

Belgijski kolektiv Tieten Met Haar (TMH) predstavlja se od 10. avgusta u Uličnoj galeriji u Beogradu izložbom “Thanks Anyway” koja je inspirisana brošurom za seksualno obrazovanje koja je odnedavno ponovo počela da kruži internetom.

Brošura “101 način da kažeš NE seksu” (101 ways to say no to sex) sadrži bisere poput: “Ne volim decu”, “Ti si lud(a)” i “Hajde da idemo na neku klopu”, što je članovima kolektiva TMH delovalo kao izuzetno zabavno i smešno, ali i pomalo tužno.

TMH je preuzeo “izgovore” iz brošure i pustio kolektivnu maštu da jurca slobodno u seriji apsurdnih postera. Kažu da je bolje smejati se stvarima nego plakati zbog njih, ali svakako veruju da svaka emocionalna reakcija ima svoju vrednost.

Kolektiv TMH ne nudi rešenja, već poziva publiku da razmisli o mogućim scenarijima u kojima bi ove rečenice bile izgovorene, i da smisle svoje poželjnije odgovore. Priče se izmišljaju i razmenjuju, dijalog se kreira. TMH zamišlja svet u kojem mladi dobijaju potreban alat i znanje potrebno da navigiraju ka svetu odraslih, umesto da im se nude besmisleni pamfleti.

Smatrajući da emocionalna reakcija ima mnogo veza sa seksom i da čovečanstvo zaslužuje više nego osakaćen emocionalni rast i lošu seksualnu edukaciju, TMH ukazuju i da su mnogi od nas morali da odrastaju pokušavajuči da nađu odgovore na pitanja koja su se činila sramotnim i teškim za formulisanje. Pritom su praćena lošim savetima – ako ih je uopšte bilo – iz učionica, od roditelja, vršnjaka...

TMH znaju da bananama ne trebaju kondomi, da sedenje na WC šolji ne dovodi do trudnoće, da seksualna radoznalost nije nešto čega se treba stideti i da je otvorena komunikacija esencijalna. Zato veruju da je svet u kojem su ljudi upoznati sa svojim telom i umom, i u kojem se ophode jedni prema drugima sa poštovanjem, bolji svet.

TMH čine Alexander Robyn, Jana Vasiljević i Valentine Gallardo, a žive i rade u Gentu, uzimajući inspiraciju iz sveta u okruženju i deleći apsurdni smisao za humor. Kada nisu posvećeni individualnom radu, sarađuju na stripovima i ilustracijama.

Izložba “Thanks Anyway” u Uličnoj galeriji biće otvorena do 7. septembra.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.