• Search form

31.05.2017 | 12:25

Internacionalnim brigadama

Internacionalnim brigadama

Udruženje KURS realizovalo je u Studentskom gradu u Beogradu mural “Solidarnost – Internacionalnim brigadama”, povodom  80. godišnjice osnivanja Internacionalnih brigada i odavanja počasti borcima koji su pružili otpor tada rastućem fašizmu u Španiji i šire.

Mural na zgradi restorana (ulaz iz Tošinog bunara) u Studentskom gradu biće predstavljen 2. juna u 18 sati, a realizovan je u okviru zajedničke inicijative KURS-a i udruženja Španski borci 1936-1939, koja je pokrenuta 2016. godine povodom 80-godišnjice osnivanja Internacionalnih brigada.

Španski rat, kako podseća KURS, bio je po mnogo čemu osoben, a izrazito ga karakterišu dve činjenice. Prvo, bio je uvod u Drugi svetski rat, jer su se u Španiji tada prvi put direktno sukobili međunarodni (i nacionalni španski) fašizam i snage otpora planetarnom projektu fašističke dominacije, koje su, uz svu ideološku i drugu (međusobnu) raznolikost, a delomi zbog nje same, ponele ime snaga antifašizma i/li demokratije. Drugo, u odbrani Španske republike učestvovalo je 35.000-40.000 interbrigadista - dobrovoljaca slobode iz više od 50 zemalja iz svih delova sveta. U tom istorijski jedinstvenom pokretu međunarodne solidarnosti našlo se i više od 1.750 dobrovoljaca iz tadašnje Jugoslavije.

Mural “Solidarnost – Internacionalnim brigadama” podržan je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Srbije na konkursu za finasiranje umetničkih dela u oblasti vizuelnih umetnosti za 2016. godinu. Oslikavanje je i bilo planirano za oktobar 2016. godine, ali je realizacija odložena usled velike birokratske procedure za dobijanje svih dozvola. Kako su sve dozvole obezbeđene tek u decembru 2016. godine, oslikavanje je moralo da bude odloženo za povoljnije vremenske uslove.

Rafael Alberti
Međunarodnim brigadama

Dolazite iz velike daljine... Ali ta daljina,
šta je za vašu krv koja peva bez granica?
Smrt neizbežna svaki dan vas proziva,
svejedno da li u gradovima, selima il‘ na drumovima.

Iz ove, iz one zemlje, iz male,
koja jedva da se vidi na izbledeloj mapi,
nošeni istim korenjem jednog istog sna, jednostavno anonimni i govoreći vi ste došli.

Ne poznajete čak ni boju zidova
koje vaš nesavladiva volja brani.
Zemlju koja vas sahranjuje vi branite, sigurni,
pucajući na smrt koja se u boj odenula.

Ostajte, jer tako želi drveće, doline,
najsitnije čestice svetlosti koje izaziva
osećanje jedno jedino koje more potresa: Braćo!
Uz vaše ime Madrid postaje veći i svetliji.

(SEEcult.org)

Video
12.06.2018 | 19:26

VOĐENJE: Daniel Kovač - Uvek može surovije

Vođenje kroz izložbu Daniela Kovača "Uvek može surovije", održanu u galeriji Remont u Beogradu od 28. maja do 8. juna 2018.