• Search form

14.12.2016 | 22:49

Irina Subotić: Magacin je svetla tačka Beograda

Irina Subotić: Magacin je svetla tačka Beograda

Mogućnost zatvaranja Magacina u Kraljevića Marka, kulturnog centra koji je pre deset godina namenjen nezavisnoj kulturi, ali je njegov status ostao do danas pravno neregulisan, bila je povod za razgovor sa prof. dr Irinom Subotić o značaju Magacina za kulturni život u Beogradu. Irina Subotić rekla je u intervjuu za SEEcult.org da je Magacin neophodno očuvati kao svetlu tačku kulturne scene Beograda, a razloge za njegovu već godinama neizvesnu sudbinu vidi u problematičnom statusu kulture u društvu uopšte, a u novije vreme i u novim interesima u Savamali u vezi sa projektom Beograd na vodi.

- Kakav je značaj Magacina u Kraljevića Marka za kulturni život u Beogradu?

I.S: To je svetla tačka Beograda. To je mesto na kojem se okupljaju mladi, najkreativniji ljudi, uspostavlja se izvanredna saradnja sa regionom i sa svetom, prikazuju mnoge stvari koje na drugim mestima ne mogu da se prikažu - ne zato što su subverzivne, a i zato što su subverzivne, nego zbog toga što iskaču iz onoga što je konvencionalna produkcija kakvu imaju udruženja umetnika ili neki muzeji. To je nešto što postoji u celom svetu već decenijama, nešto što je zaista osvetlalo obraz Beograda i onog trenutka kada je dodelio to nezavisnoj sceni, i onda kada se nezavisna scena organizovala. I to je ono što je nama izuzetno potrebno, posebno kada institucije ne funkcionišu. Ne govorim samo o muzejima, kojima ja dušom svojom pripadam, nego o i o nizu drugih institucija. Kada su se samoorganizovali mladi, kreativni, pametni, obrazovani ljudi, i krenuli u jednu produkciju i izlaganje stvari vrlo često sa minimalnim sredstvima, odjedanput je i to ugroženo.

Ja se zaista pitam dokle ćemo moći da trpimo? Dokle ćemo moći da pristajemo na to da nam se oduzima deo po deo nečega što je bila naša spona sa Evropom. Na kraju – čime ćemo ući u Evropu? Možda sa zatvorenim muzejima? Sa lošim muzejima, sa lošom produkcijom koja je u zvaničnim ustanovama? Jednostavno, ja govorim o likovnoj umetnosti, ali ovde se to odnosi i na muziku, i na ples, i na kreativnost, negovanje svega što podrazumeva kultura.

- Magacin postoji već 10 godina, menjale su se u međuvremenu partije na vlasti na gradskom nivou, ali njegov pravni status još nije rešen. U čemu je problem?

I.S: Problem je u statusu kulture u našem društvu. Ako nemate status kulture koju poštuje vlast, koja će pokazati primerom svojim kako poštuje i kako želi da se odnosi prema institucijama kulture, a ovo je institucija kulture za moj račun od prvorazrednog značaja, onda se to sve srozava. Srozava se sada u paketu celom sa Savamalom, jer očigledno ovde treba da se dešava nešto drugo što odgovara više Arapima, što odgovara više tom katastrofalnom Beogradu na vodi, i vi smetate. Smetate kao neko ko je ovde donosio sveži duh, ko nije podređen određenim kontrolama, ko ima svoj identitet i svoju dostojanstvenu liniju.

- Na koji bi način Magacin mogao da bude odbranjen i sprečeno njegovo zatvaranje?

I.S: Ja nisam najbolji sagovornik o tome, ali sam sigurna da bi masovnost, buntovi na ulicama, da bi zvanična pisma, otvorena pisma pomogla… Trebalo bi da dobijete podršku od ljudi koji imaju uticaja u ovom času u našem svetu, ali i iz sveta – možda su to neki drugi umetnici, pisci… Obraćajte im se, tražite pomoć, recite da će oni postati jako mali ako ovo bude sve zatvoreno.

Razgovor sa Irinom Subotić, istaknutom istoričarkom umetnosti i predsednicom organizacije Evropa Nostra Srbija, vođen je u toku programa “Sačuvajmo Magacin – kulturni centar dostupan svima” koji je održan 12. decembra u Magacinu u Kraljevića Marka u Beogradu kao prezentacija impresivnih rezultata ostvarenih u tom kulturnom centru u protekle dve godine od kada funkcioniše prema novom modelu Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije. Uz podršku mnogobrojnih umetnika, kulturnih radnika, javnih ličnosti i građana, Asocijacija NKSS poručila je da ne odustaje od tog prostora, a nadležne gradske vlasti i Dom omladine Beograda, kao formalnog korisnika, ponovo je pozvala da regulišu status Magacina pravnim formalizovanjem postojećeg modela funkcionisanja, zasnovanog na otvorenom kalendaru i dostupnosti svima.

*Foto: Belgrade Raw
_ _ _
Produkcija: SEEcult.org, 2016.

Novinarka: Vesna Milosavljević
Snimatelj: Milan Nešić
Montažerka: Marija Aranđelović

Podrška: Ministarstvo kulture i informisanja Srbije

(SEEcult.org)

 • 22.04.2017 | 10:00

  Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6, Maribor

  VIS-À-VIS - Zbirka UGM in zbirka 49 Nord 6 Est - Frac Lorraine - razstava (21.4.-20.8.2017.)

  sodelujoči umetniki: NIKA AUTOR (Slo), ÁLVARO BARRIOS (Col), SANDI ČERVEK (Slo), IVAN DVORŠAK (Slo), PATRICK FAIGENBAUM (Fra), MARCO GODINHO (Prt), MARIE-ANGE GUILLEMINOT (Fra), ZDENKO HUZJAN (Slo), HAO JINGFANG & WANG LINGJIE (Chn/Fra), PETRA KAPŠ (Slo), STOJAN KERBLER (Slo), DAVID LAMELAS (Arg/Fra), POLONA MAHER (Slo), CLAIRE MOREL (Fra), ROMAN OPALKA (Pol/Fra), ALEN OŽBOLT (Slo), LUDVIK PANDUR (Slo), ZORA PLEŠNAR (Slo), MARKO POGAČNIK (Slo), OTO RIMELE (Slo), KARIN SANDER (Deu), MIRA SANDERS (Bel), SIMONA ŠUC (Slo), FIONA TAN (Idn/Nld), SAŠO VRABIČ (Slo), IAN WILSON (USA)

  kustosinja razstave: Andreja Borin

  postavitev razstave: Andreja Borin in Simona Šuc

  oblikovanje: Matej Koren Studio

  prevod: Ksenija Vidic

  www.fraclorraine.org

  http://www.ugm.si

  21.05.2017 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  DAN GRAHAM (1942, New York): ZABAVA ZA CIJELU OBITELJ - izložba (20.5.-27.8.2017.)

  kustosi izložbe: Maurizio Bortolotti i Radmila Iva Janković

  partneri izložbe: Galerija Lisson, London; Galerija Hauser & Wirth, Zürich

  http://www.msu.hr

  07.06.2017 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  SintArt 08
  ALEM KORKUT (1970, Travnik): GRAVITACIJA - izložba (6.6.-30.9.2017.)
  kustosica izložbe: Nataša Ivančević

  http://www.msu.hr

  17.06.2017 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana
  32. GRAFIČNI BIENALE: KRITERIJ ROJSTVA (16.6.-29.10.2017.)

  http://www.mglc-lj.si

  30.06.2017 | 15:00

  Kibla, Maribor

  PATRICIA PICCININI (Avstralija): ZAVEST / CONSCIOUSNESS - razstava (29.6.-14.10.2017.)
  http://www.patriciapiccinini.net

  https://www.youtube.com/watch?v=RPC_7JahYsM

  http://www.kibla.org

  07.07.2017 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  RADOŠ ANTONIJEVIĆ (1969, Pančevo): NA SVOME MJESTU STAJATI - izložba (6.7.-30.8.2017.)
  http://radosantonijevic.weebly.com

  kustos izložbe: Mladen Banjac, kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske

   

  http://www.msurs.net

  07.07.2017 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  IVANA FRANKE: STRUJANJE PERCEPCIJE (SVEMIRI MISLI) / TOMMI GRÖNLUND i PETTERI NISUNEN: SIVA ZONA - izložba (6.7.-20.8.2017.)

  http://www.msu.hr

  07.07.2017 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  ANTO KAJINIĆ (1953, Modriča): PUTOVANJE KROZ BJELINE - izložba (6.7.-31.8.2017.)

  http://www.msu.hr

  12.07.2017 | 10:00

  Galerija umjetnina, Kralja Tomislava 15, Split
  ARHITEKTURA U SUVREMENOJ UMJETNOSTI / ARCHITECTURE IN CONTEMPORARY ART - izložba (11.7.-27.8.2017.)

  umjetnici/artists: DUŠKA BOBAN, TOMISLAV BUNTAK, TOMISLAV ČERANIĆ, IGOR EŠKINJA, ANDREA FRASER, CYPRIEN GAILLARD, ZLATKO KOPLJAR, ARMIN LINKE/SRĐAN JOVANOVIĆ WEISS, ANITA MILOŠ, VEDRAN PERKOV, RENATA POLJAK, VIKTOR POPOVIĆ, NELI RUŽIĆ, JULIÃO SARMENTO, JEE YOUNG SIM, LANA STOJIĆEVIĆ, DARIO ŠOLMAN, MARKO TADIĆ, PATRICIA TEODORESCU, ZLATAN VEHABOVIĆ

  kustosi / curated by: Jasminka Babić & Branko Franceschi

  https://www.galum.hr

  15.07.2017 | 12:00

  Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
  FADE IN 2: EXT. MODERNISTIČKA KUĆA - NOĆ - izložba (14.7.-21.8.2017.)
  kustosi: tim Švajcarskog instituta za savremenu umetnost, Njujork i Žili Bukobza

  umetnici: DANAI ANESIJADU, DARJA BAJAGIĆ, DORA BUDOR, ULISES KARION, HEMAN ČONG, BRIS DELSPERŽE, ALEKSANDRA DOMANOVIĆ, MATIS GASER, DAJGA GRANTINA, SINIŠA ILIĆ, ALEKS IZRAEL, BERTRAN LAVIJE, VILIJAM LEVIT, KRISTIJAN MARKLEJ, RODRIGO MATEUS, BENJAMIN RAMIREZ PEREZ, KARIS RODRIGEZ, BOJAN ŠARČEVIĆ, EJMI SIGL, TOBIJAS ŠPIHTIH, RAŠA TODOSIJEVIĆ
  produkcija: Balkan Projects

  http://www.msub.org.rs

Video
15.08.2017 | 19:22

Neko kao ti...

Grupa Eva Braun, koja više od tri godine nije samostalno nastupala u Beogradu, održaće 7.