• Search form

15.04.2018 | 01:25

Isti i u Egiptu

Isti i u Egiptu

Dokumentarni film “IstiDejana Petrovića, priča i svakodnevnici života u zatvorima u Srbiji, prikazan je 14. aprila u takmičarskom programu 20. Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma Ismailia u Egiptu, nakon domaće premijere na 65. Martovskom festivalu u Beogradu, na kojem je osvojio Gran pri za najbolji kratki dokumentarni film.

Nakon projekcije filma “Isti”, Petrović je odgovarao i na pitanja publike festivala u Ismailiji, na kojem je u konkurenciji sa još 12 kratkih dokumentaraca iz Irana, Danske, SAD, Poljske, Španije, Turske, Francuske, Sirije, Egipta, Indije, Japana.

Petrović je izjavio tim povodom da mu je, kao autoru, posebno drago što će imati priliku da pogleda filmove kolega, kao i da projekcijom filma na  jednom od najznačajnijih festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u tom delu Afrike otvori vrata za dalji festivalski život filma, jer festivali, između ostalog, predstavljaju i mesto na kojem selektori drugih festivala tragaju za filmovima za svoje programe.

Festival u Ismailiji, nedaleko od Kaira, održava se od 11. do 17. aprila, u organizaciji Nacionalnog filmskog centra Egipta. Pored takmičarskog programa, koji obuhvata oko 60 dokumentarnih, animiranih i kratkih igranih filmova, na jubilarnom festivalu u Ismaliji, na levoj obali Sueckog kanala, biće prikazani i filmovi u brojnim revijalnim programima.

Isti” je film metafore koji se, prikazivanjem svakodnevice osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Uspostavljajući paralelu zatvorskog i šireg društvenog sistema, Petrovićev dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode.

Svetska premijera filma “Isti”, nastalog u produkciji Nezavisnog filmskog centra “Filmart” iz Požege, bila je na 30. IDFA, a potom je prikazan i na ZagrebDoxu i Martovskom festivalu.

Uz finansijsku podršku Filmskog centra Srbije i pomoć Uprave za izvršenje krivičnih sankcija film je snimljen u Kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, kao i u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu.

U autorskom delu ekipe, pored Petrovića, su i Dragan Vildović (direktor fotografije), Aleksandar Popović (montažer), Nikola Cvijanović (snimatelj i dizajner zvuka) i Vojin Ristivojević (kompozitor). Iza filma “Isti”, uz producentsku kuću NFC “Filmart”, stoji i Cinnamon Films kao koproducent.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.